Hlavní obsah
Jídlo a pití

Za klasikou, legendárním příběhem coq au vin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: stevendepolo / Creative Commons Attribution 2.0

coq au vin

Toto jídlo, důvěrně spojené s historií Francie, se podle legendy zrodilo během bitvy mezi Juliem Caesarem a Vercingetorixem. I když pochází ze starověku, je dodnes jedním z nejoceňovanějších pokrmů ve Francii.

Článek

Kohout jako symbol temperamentu a odvahy

Legenda praví, že v roce 52 před naším letopočtem se vůdce Arvernů Vercingetorix připravoval čelit Juliu Caesarovi během obléhání místa zvaného Gergovia. Místo bitvy se nachází u města La Roche-Blanche. Bitva je ve Francii velmi známá a je zmíněna i v populárním komiksu Asterix.

Zlost galského vůdce

V této napjaté atmosféře poslal galský vůdce římskému císaři kohouta, symbol bojového ducha francouzských sil. Den před bitvou pozval Julius Caesar Vercingetorixe k diplomatickému jídlu a naservíroval mu zmíněného kohouta na víně.

Je jasné, že k žádné dohodě dojít nemohlo, ale údajně právě vztek velkého válečníka Vercingetorixe a jeho 30 tisíc válečníků stálo za porážkou Julia Caesara a jeho šesti římských legií.

Přestože se o bitvě dochovaly jen římské záznamy, které tvrdily, že na římské straně padlo jen pár stovek vojáků, moderní historici a badatelé uvedli úplně jiná čísla a vyšlo najevo, že bitva byla pro legie doslova masakrem. To bylo způsobeno hlavně ukvapenou strategií Římanů, kteří se vydali na tažení bez dostatečných zásob a Galové je jednoduše vyhladověli, protože jim na cestě, kterou šlo tažení, vyplenili všechny zdroje, kde by mohli získat jídlo.

Foto: Will Clayton /Creative Commons Attribution 2.0

coq au vin

Jídlo s příběhem

Dlouho od této bouřlivé a krvavé události je dnes coq au vin uklidňujícím pokrmem, který lze jíst kdykoli během roku a při každé příležitosti. Francouzi si ho dopřávají ke slavnostnímu nebo rodinnému jídlu nebo k přijetí hostů. Jde také o charakteristický pokrm podávaný na dožínkových slavnostech.

Pro svou vzácnost na selském dvoře byl kohout dlouho považován za výjimečnou pochoutku vyhrazenou pouze pro elitu. Postupně se však současný recept rozšířil v různých francouzských regionech a zejména v gastronomii Auvergne, Burgundska, Dijonu, Alsaska, Franche-Comté, Bressane a Champagne.

Vše z místních surovin

Bez ohledu na region jsou základem pokrmu kusy kohouta marinované a poté dušené v červeném víně, nedílnou součástí pokrmu jsou i kousky slaniny, houby, mrkev a cibule, česnek, máslo, bobkový list, hřebíček, vývar a svazek petrželky nebo tymiánu. (V podstatě jde o variantu na hovězí bourguignon). Základem je, aby se maso před přípravou alespoň 12 hodin marinovalo ve víně s mrkví, cibulí, česnekem a bobkovým listem. Jako příloha jsou nejčastěji oblíbené vařené brambory, ale je možné jíst i coq au vin s rýží nebo těstovinami. V moderní gastronomii je kohout často nahrazovaný selským kuřetem, které má měkčí maso a je levnější.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz