Hlavní obsah
Názory a úvahy

Velmi slušný plat podle předsedy lidovců? Obžerství je hřích, sám bere 7× tolik

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://x.com/MJureka/status/1803822327647310021/photo/1

Po obligátním kolečku vyjednávání s odbory přišel konečně výsledek. Měsíce přišly vniveč, dohoda není. Mimo to jsme si ale z tiskové konference vlády mohli odnést jednu zajímavost - jakou měsíční odměnu považuje Marian Jurečka (KDU) za velmi slušnou.

Článek

Pro začátek se sluší upozornit, že článek není zařazený v kategorii „Vtipy“. Asi nikdo neměl to štěstí, aby ho v posledních týdnech minula finišující debata o navýšení platových tarifů státním zaměstnancům. Po tom poměrně konzistentně volaly odbory už od konce minulého roku a není se čemu divit, když po letech divoké inflace tu je stále podstatná skupina zaměstnanců, kteří musí hospodařit stále se stejnými prostředky. I přes její zkrocení nelze hovořit o tom, že by se ceny zboží a služeb vrátily někam k výši roku 2021, takže motivace je nasnadě.

Serióznost jednání

Samotná vyjednávání začala podle klasického vzorce. Odbory nadhodí procento, o kterém vědí, že nemá šanci na úspěch, vláda zase nižší a potkáme se uprostřed. Proto odbory přišly s návrhem růstu platových tarifů v tabulce č. 1 o 15 % (vycházely překvapivě rozumně z toho, že od posledního navýšení došlo k poklesu reálné výše platů až o 20 %), na což Marian Jurečka reagoval lidovecky vstřícně s návrhem růstu 7-10 %.

Valorizujeme, ale stejně zůstaneme pod minimální mzdou

Odboráři už zřejmě větřili úspěch ve vzduchu a výsledek obhajující jejich existenci. Avšak z návrhu 7-10 % pro všechny se rázem stal nárůst 3-5 % jen pro některé - údajně ty s nejnižšími platy, nicméně u těchto platových tříd už je jejich tabulková „výše“ dlouhodobě tak nízko, že ji dávno překonala minimální mzda. Reálného růstu by se tak ani v tom „obětavém, vstřícném a kompromisním“ návrhu nedočkali ani oni - papírově by si přilepšili o pár stovek, reálně ale budou dál několik tisíc pod hranicí minimální mzdy. Všichni tři příznivci Mariana Jurečky tak zůstali udiveni, kde se vzal takový „nečekaný“ obrat. Ale k jádru věci, při vysvětlování, proč se přistoupilo ke zvýšení tarifu jen v části tabulky č. 1 (stranou ponechme tohle absurdní rozdělení v rámci jedné tabulky, jako by nestačila existence celkem 8 tabulek vnitřně rozdělených na až 16 platových tříd), nám Marian Jurečka sdělil, že zvýšení od třídy 13 není potřeba, protože zde státní zaměstnanci mají velmi slušný plat a často to jsou vedoucí pozice. To samozřejmě není pravda, třídy 13 a 14 vedoucí pozice nejsou, ale „čert“ to vem.

Čistý plat v rámci 13. třídy totiž začíná na 24 142 korunách. Tohle si, prosím, všichni zapamatujme. 24 tisíc korun je podle Mariana Jurečky velmi slušný plat. Dodám jen, že se jedná o pozice s požadavkem na vysokoškolské vzdělání, které jsou z velké části situovány do Prahy. Tyto peníze nabízíme absolventům vysokých škol a lákáme je k práci pro stát. Kdybyste mysleli, že to zachrání osobní ohodnocení, nebude tomu tak. Na ně je nárok až po zkušební době (3-6 měsíců) a pohybuje se kolem 5 %.

Kolik bere Jurečka?

Už tedy víme, co považuje Marian Jurečka za velmi slušný plat, podívejme se tedy, kolik bere jako místopředseda vlády on sám. V základu je to čistého zhruba 167 tisíc, tedy téměř sedminásobek „velmi slušného platů“. Ač mám sám k levici daleko, u lidovce je však otázka nasnadě - proč Marian Jurečka (vysokoškolák pracující v Praze) má tak vysokou odměnu, když přece stačí o tolik méně. Slušelo by se připomenout 7 hlavních hříchů, konkrétně pak nestřídmost/obžerství. Sice nemám rád argumenty o zbytečně vysokých platech politiků, nevadí mi, že berou hodně, ale pokud vytáhl Marian Jurečka argument o solidaritě a nedostatku prostředků, mohl by laskavě začít u sebe. V opačném případě si tyto řeči může odpustit a pro příště nic neslibovat a ideálně neříkat vůbec nic. Díky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz