Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zrušení voleb by byla ukázka absolutní neschopnosti obcí a státu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Modalita normality

Nezvládneme uspořádat volby, řešíme následky povodní a lidi to stejně nezajímá. Někteří starostové tak volají po odložení voleb. Tak moc si vážíme demokracie.

Článek

Není pochyb o tom, že povodně jsou neštěstím a s jejich následky se budeme vyrovnávat ještě dlouho. Pokud to má být ale důvodem k odložení voleb, vyvstává otázka, na jak dlouho je máme odložit? Bude snad za další týden vše v pohodě a organizaci voleb nebude stát nic v cestě? Ne.

Nikdo nechce zlehčovat rozsah následků povodní, skutečně velké problémy s uspořádáním voleb ale hlásí pouhé jednotky obcí, kterým s jejich (klidně kompletní) organizací pomůže Ministerstvo vnitra. Člověk by čekal, že tady jakékoliv pochyby skončí, nikoliv. Nehledě na to, že to legislativa v takto krátké době vůbec neumožňuje, není nejmenší důvod kvůli jednotkám obcí odkládat volby v celé zemi. To není solidarita, tím se postiženým nijak nepomůže. Naopak solidární bude, když se zbytek postará o to, aby volby mohly proběhnout i v těchto místech a nepředstavovaly zbytečně větší zatížení. Kde je tedy problém? Starostka jedné obce neváhá televizi odpovědět odseknutím, že se stejně uvidí, zda vůbec lidi k volbám přijdou.

Lidi stejně nepřijdou

Jistě, účast může být nižší, krajské volby zrovna netáhnou. Nicméně samotný proces odvolení snad není nic složitého či zdlouhavého. Pokud to na malých obcích voliči zabere 15 minut, bude to vzhledem k blízkosti volebních místností spíš vinou zapovídání se po cestě, a hlavně žádný zádrhel ve vyrovnávání se s následky povodní to reálně znamenat vůbec nebude. A co když lidi nepřijdou? Tak nepřijdou, i to je jejich právo, důležité je to, že budou mít možnost přijít.

Pokud je pro některou obec jen zajištění voleb tak velká výzva, že to totálně paralyzuje tamější úřad od jiných činností, vede to spíš k zamyšlení, zda by takové obce měly vůbec samostatně existovat a nebylo by lepší zapřemýšlet o jejich spojení do větších funkčních celků. Těžko si totiž představit, že takto kapacitně limitovaný úřad bude schopný chránit svou obec před dalšími povodněmi plánováním a realizací protipovodňovými opatřeními či snad že zvládne sama efektivně řešit jejich ničivé následky.

Lidi mají jiné starosti, tak proč to dělat?

Takové úvaha je trochu smutnou ukázkou toho, nakolik si vážíme naší demokracie. Ta totiž ve společnosti, která si jí považuje, není něco druhotného, co se dá jen tak odsunout. Ano, nejsme z každé cesty za plentu odvaření, zdaleka tam nejdeme poprvé, ale v žádném případě nelze přistoupit na takovou relativizaci jejich významu. Volby je zcela zásadní uspořádat podle plánovaného kalendáře a v souladu s principem vlády na (limitovaný) čas, ať už jsou okolnosti sebe víc složité. Pokud kvůli jednotkám malých obcí budeme vůbec o něčem takovém přemýšlet, těžko si představit konání voleb v nějaké teoreticky složitější situaci.

Ano, jejich uspořádání bude někde složitější než normálně, ale v žádném případě to není ani v nejmenším katastrofa rozsahu, aby stát nezvládl pomoci několika malým obcím s jejich technickým zajištěním. Snad nelze přistoupit na tak rezignovaný přístup, že nad tím mávneme rukou, než abychom se je snažili uspořádat vždy a přes sebevětší překážky. Pokud někdo tvrdí opak, tak volby asi bez ohledu na okolnosti považuje za zbytečné. Pojďme raději najít sílu naší společnosti a ukázat, že je pro nás právo volby důležité i ve chvíli, kdy třeba vyklízíme kompletně vytopený dům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz