Hlavní obsah
Aktuální dění

21 otázek pro subjekty, jež kandidují do Evropského parlamentu v roce 2024

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Monarchistické noviny/CC BY-SA 4.0

Ilustrační obrázek

7. a 8. června 2024 se uskuteční volby do Evropského parlamentu, kde budou čeští občané volit na dalších pět let 21 europoslanců. My jsme se rozhodli oslovit všechny subjekty, které kandidují do EP, a dali jsme jim 21 otázek.

Článek

Níže najdete odpovědi všech subjektů či jejich kandidátů, kteří poslali své odpovědi. Některé subjekty do uzávěrky nereagovaly a jiné odepsaly, ale neodpověděly na otázky. Subjekty LEPŠÍ ŽIVOT PRO LIDI a Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT se omluvily, že aktuálně nemají čas, respektive mají zahlcenou e-mailovou schránku.

Více o politických stranách, politických hnutích a koalicích lze nalézt na webové stránce ČSÚ volby.cz a na webové stránce nezávislého projektu Programy do voleb.

Otázka č. 1: Má podle Vás být stát decentralizovaný a subsidiární?

LANO: Ano.

SPD a Trikolora

  • Petr Mach (SPD), č. 1 na kandidátní listině: Ano.

Mourek: NE

PRO – Jindřicha Rajchla: Ne.

SEN 21+Volt

  • Volt Česko: Eurofederalismus, který je páteří naší vize, se opírá o princip subsidiarity - každá úroveň má mít takové kompetence, aby řešila problémy co nejefektivněji tam, kde vznikají a kde je skutečně možno je řešit.

Zelení: Ano, ale to neznamená, že současný stav s více než 6000 obcemi je ideální.

SPOLU

  • Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), č. 4 na kandidátní listině: Ideální model by měl vyvažovat výhody decentralizace a subsidiarity s potřebou jednotnosti a rovnosti napříč celým státem. To může zahrnovat
    silné mechanismy finančního vyrovnání a jasné rozdělení pravomocí mezi
    centrální a regionální úrovní. Důležitá je také flexibilita systému,
    který by měl být schopen se přizpůsobit specifickým podmínkám a potřebám
    jednotlivých regionů.

Piráti

  • David František Wagner (Piráti), č. 5 na kandidátní listině: Ano, ale subsidiarita také znamená, že věci se mají řešit na té úrovni, kde je nejlogičtější je řešit. Česko také trpí například nesmyslně vysokým počtem obcí, o řád vyšším než i větší evropské země.

PRO vystoupení z EU

  • Moravané: Ano, to je v zásadě podstata našeho programu obnovení moravské státnosti.

Otázka č. 2: Je podle Vás současné krajské zřízení špatné?

LANO: Neřekli bychom, že je zcela špatné, ale určitě můžeme diskutovat o změnách, aby například nebyly některé kraje příliš malé.

SPD a Trikolora

  • Petr Mach (SPD), č. 1 na kandidátní listině: Ano.

Mourek: NE

PRO – Jindřicha Rajchla: Ano.

SEN 21+Volt

  • Volt Česko: Označit vybrané regionální řízení za špatné je poněkud zavádějící. Je zcela jednoznačně možné identifikovat nedostatky současného krajského zřízení, měly by však primárně sloužit k hledání jejich řešení. Za jeden z nedostatků můžeme jmenovat to, že některé kraje jsou příliš malé, než aby dokázaly efektivně spravovat svou veřejnou dopravu, a tak potom nefunguje optimálně. Zároveň jsou kraje i příliš malé na to, aby mohly samostatně získávat dotace z EU, proto se musely spojit do tzv. regionů soudržnosti NUTS 2.

Zelení: Problémy krajského zřízení jsou velmi nízko na seznamu priorit Česka.

SPOLU

  • Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), č. 4 na kandidátní listině: Současné krajské zřízení v České republice má své výhody i nevýhody. Klíčovým aspektem je nalezení rovnováhy mezi decentralizací a
    efektivitou správy, aby se zajistilo, že regionální správa přináší
    občanům skutečné výhody a přispívá k vyrovnanému rozvoji celého státu.
    Určitě by se měla vést diskuze, jak zlepšit fungování krajů. Inspirace
    se nabízí právě v okolních zemích.

Piráti

  • David František Wagner (Piráti), č. 5 na kandidátní listině: Nevidíme v tuto chvíli zásadní přidanou hodnotu v tom ho měnit a platit vysokou cenu transformace. Potřebuje drobné opravy, ne ideologické převrácení.

PRO vystoupení z EU

  • Moravané: Ano, je zásadně špatné, jeho pravým účelem je rozbití územně-správní jednoty Moravy, imitace samosprávy a hlavně zajištění trvání tuhého pražského centralismu, který ničí celý stát, ale Moravu se Slezskem zvláště.

Otázka č. 3: Je podle Vás lepší zemské zřízení, jaké funguje např. v Německu a Rakousku?

LANO: Když mluvíme o zemském zřízení v podmínkách ČR, znamenalo by to zřejmě dělení na Čechy, Moravu a Slezsko. Je ale potřeba se zamyslet nad tím, jestli by Čechy nebyly příliš velké a nebylo by lepší z nich vyčlenit Prahu, nebo rozdělit dále na kraje či na župy. Počet spolkových zemí v Rakousku a v Německu je ale podle mě optimální.

SPD a Trikolora

  • Petr Mach (SPD), č. 1 na kandidátní listině: Ano.

Mourek: NE

PRO – Jindřicha Rajchla: Ano.

SEN 21+Volt

  • Volt Česko: Federální model obou zemí není srovnatelný s krajským řízením Česka, neb existují zásadní rozdíly mezi federalismem Rakouska a Německa. Správním modelem, prosazovaným Voltem Česko, je federální zřízení na úrovni EU.

Zelení: Z důvodů výrazně rozdílných velikostí historických zemí v Česku se to s modely v Rakousku či Německu nedá srovnávat.

SPOLU

  • Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), č. 4 na kandidátní listině: V lecčem rozhodně ano. Zemské zřízení, jako je tomu v Německu a Rakousku, má své výhody v podobě vyšší autonomie regionů a historické
    kontinuity, ale také nevýhody spojené s vyššími náklady a komplexností
    správy. Krajské zřízení v České republice je jednodušší, ale méně
    přizpůsobivé místním podmínkám. Volba mezi těmito systémy by měla záviset na konkrétních potřebách a prioritách České republiky, včetně úrovně autonomie, kterou chtějí regiony mít, a schopnosti státu efektivně spravovat a financovat
    decentralizovaný systém. Nejsem v tuto chvíli natolik kompetentní, abych se přiklonil k jednomu nebo druhému modelu zřízení.

Piráti

  • David František Wagner (Piráti), č. 5 na kandidátní listině: Historicky má Německo výrazně jiné historické kořeny, jeho sjednocení v jeden národní stát je věc podstatně čerstvější než relativní jednota českého státu. Z dnešního pohledu se pak jedná o dva modely správy, které se nedají smysluplně porovnávat.

PRO vystoupení z EU

  • Moravané: Ano, rozhodně, nicméně my programově už stojíme na federativní pozici a požadujeme obnovu samosprávy Moravy ve formě Moravské republiky, která by měla značnou autonomii na centru České a Moravské federativní republiky jež by bylo nadále v Praze.

Otázka č. 4: Jste pro, aby český stát vrátil knížatům z Lichtenštejna po válce zabavený majetek, případně ho vložil do společně zřízené nadace, a měl by podle Vás obdobným způsobem naložit s majetkem hlubocké větve Schwarzenbergů, které byl majetek zabaven zákonem č. 143/1947 Sb., tzv. „Lex Schwarzenberg?“

LANO: Ano, zabavený majetek by měl být vrácen, pokud k tomu ještě nedošlo.

SPD a Trikolora

  • Petr Mach (SPD), č. 1 na kandidátní listině: Ne, (ačkoliv si myslím, že byl Lichtenštejnům sebrán nespravedlivě).

Mourek: TÉMA NENÍ TŘEBA OTEVÍRAT

PRO – Jindřicha Rajchla: Je to otázka právní, kdy respektujeme rozhodnutí nezávislých soudů.

SEN 21+Volt

  • Volt Česko: Podporujeme pokračování současného dialogu a spolupráce historiků z Česka a Lichtenštejnska, kteří se problematikou zabývají.

Zelení: Nemáme na tuto věc názor.

SPOLU

  • Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), č. 4 na kandidátní listině: Téma navrácení majetku Lichtenštejnům a Schwarzenbergům je velmi složité a záleží na mnoha faktorech, včetně historických okolností, právních aspektů a morálních hledisek. Diskuse by měla zahrnovat názory
    odborníků, historiků, právníků i veřejnosti, aby bylo možné dosáhnout
    spravedlivého a vyváženého řešení. Kompromisem by mohlo být vytvoření
    společné nadace, které by umožnilo využití majetku pro veřejné účely,
    zatímco by uznalo historické nároky rodin.

Piráti

  • David František Wagner (Piráti), č. 5 na kandidátní listině: Toto je primárně rozhodnutí soudu - a ústavní soud nedávno rozhodl jasně a zamítavě.

PRO vystoupení z EU

  • Moravané: K otázce návratu majetku Lichtenštejnů se nebudeme vyjadřovat, protože v rámci předsednictva Moravanů není na toto aktuálně jednotný názor. K otázce "hlubocké větve Schwarzenbergů" se nebudeme vyjadřovat, protože se netýká Moravy a neorientujeme se v ní.

Otázka č. 5: Jste pro zrušení zákona č. 61/1918 Sb.?

LANO: Ano, což neznamená, že by nositelé šlechtických titulů měli mít nějaká větší práva než jiní občané. Ale je zbytečné zakazovat používání titulů.

SPD a Trikolora

  • Petr Mach (SPD), č. 1 na kandidátní listině: Neodpověděl.

Mourek: TÉMA NENÍ TŘEBA OTEVÍRAT

PRO – Jindřicha Rajchla: Ano.

SEN 21+Volt

  • Volt Česko: Vzhledem k vizi Voltu Česko, která směřuje zejména k prohloubení spolupráce a integrace evropských zemí, jsou šlechtické tituly přežitkem.

Zelení: Ne

SPOLU

  • Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), č. 4 na kandidátní listině: Zrušení tohoto zákona by mohlo být vnímáno jako krok k historickému smíření a uznání role šlechty v historii země. Mohlo by to také přispět
    k obnově kulturního dědictví a tradic.

Piráti

  • David František Wagner (Piráti), č. 5 na kandidátní listině: Ne, šlechtické rody nemají žádnou zvláštní legitimitu, která by je opravňovala k privilegiu zvláštní titulace.

PRO vystoupení z EU

  • Moravané: Tento zákon se de facto nedodržuje, protože šlechtické tituly se ve veřejném prostoru používají. Také proto bychom jeho rušení neřešili.

Otázka č. 6: Byla podle Vás vláda Habsburků(-Lotrinků) obdobím tzv. „žaláře národů“ a „dobou temna?“

LANO: Nelze to říct takto kategoricky. Každá doba má své výhody i nevýhody.

SPD a Trikolora

  • Petr Mach (SPD), č. 1 na kandidátní listině: Neodpověděl.

Mourek: TÉMA NENÍ TŘEBA OTEVÍRAT

PRO – Jindřicha Rajchla: Ne.

SEN 21+Volt

  • Volt Česko: Výklad jednotlivých historických period přísluší historikům, ne politikům. Přepisování dějin jsme si v minulosti užili dost, proto namísto interpretací dob minulých chceme nabídnout Česku i Evropě vizi, která zajistí, že obstojíme v globální konkurenci ve 21. století.

Zelení: Jedná se o otázku historické interpretace, pojmy jako „žalář národů“ nebo „doba temna“ jsou literární pojmy a nikoli politické.

SPOLU

  • Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), č. 4 na kandidátní listině: Hodnocení vlády Habsburků závisí na konkrétním historickém kontextu a perspektivě. Zatímco z pohledu nacionalistů a těch, kteří usilovali o národní nezávislost, může být toto období vnímáno jako "žalář národů" a
    "doba temna," jiní mohou poukazovat na pozitivní aspekty modernizace,
    kulturního a ekonomického rozvoje. Dnes je užitečné se na toto období dívat z různých úhlů pohledu a ocenit jak jeho přínosy, tak i jeho problémy.

Piráti

  • David František Wagner (Piráti), č. 5 na kandidátní listině: Staletí sdílené historie samozřejmě měla svá temná i světlá místa. Pro české země například druhá polovina devatenáctého století nepopiratelně znamenala dobu hospodářského rozkvětu. Je dokonce možné si představit, že kdyby došlo k významným demokratizačním a federalizačním reformám společného státu, tak mohl být prosperujícím a funkčním celkem, ale ty se ani zdaleka neodehrály. Činy habsburské monarchie také nemůžeme vnímat jen vůči Čechům (kterým upírala práva politická), ale i vůči dalším národnostem. A zde byl postup potlačení Maďarů u Világosze nebo ještě zjevněji válečné zločiny vůči srbským civilistům za první světové války, rozhodně něčím temným.

PRO vystoupení z EU

  • Moravané: Ne. Naopak pro Moravu představovala jedno z období kdy vzkvétala a dodnes je Morava plná významných architektonických památek, jež v této době vznikly. Viz např. článek našeho člena PhDr. Marka Pavky: https://casopisargument.cz/…490 Je také třeba konstatovat, že v tomto období rakouský a rakousko-uherský stát plně respektoval státnost Moravy, její státní instituce a autonomii, naopak po vzniku Československé republiky roku 1918 došlo postupně k úplnému zničení státnosti Moravy a to včetně rozčlenění území Moravy do nesmyslných krajů, které narušují tisíciletou česko-moravskou hranici což za tisíciletou historii Moravy nemá obdoby.

Otázka č. 7: Mělo by se podle Vás proti tomuto narativu bojovat a prosazovat smířlivější interpretaci tohoto období nebo by se měl naopak propagovat?

LANO: Raději smířlivější interpretaci, i když samozřejmě ani tehdy nebylo všechno ideální, ale to ani za první republiky. Raději bychom to nechali historikům.

SPD a Trikolora

  • Petr Mach (SPD), č. 1 na kandidátní listině: Neodpověděl.

Mourek: TÉMA NENÍ TŘEBA OTEVÍRAT

PRO – Jindřicha Rajchla: Ano.

SEN 21+Volt

  • Volt Česko: V rámci výuky dějepisu by bezpochyby bylo prospěšné prezentovat jednotlivá historická období co nejobjektivněji. Studenti by se však ve školách neměli učit jednu nebo druhou verzi historie, ale zejména práci s fakty a jejich interpretací. Díky tomu se bude rozvíjet jejich schopnost kritického myšlení. Faktem je, že do dnešní doby často přetrvává umělá, často politicky motivovaná, glorifikace vybraných historických období či osobností.

Zelení: Česko má jiné priority a jiné narativy, které ohrožují jeho současnou situaci, bezpečnost nebo budoucí prosperitu, a proti kterým má smysl vystupovat.

SPOLU

  • Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), č. 4 na kandidátní listině: To je na širší diskuzi s historiky a odborníky. Jsem ale příznivcem, aby se tato debata vedla.

Piráti

  • David František Wagner (Piráti), č. 5 na kandidátní listině: Měli bychom být schopni konečně nahlédnout komplexnost doby. Odsoudit excesy monarchie, ale naopak mít například v kontextu historie pochopení pro převážnou většinu českých vojáků, kteří zachovali věrnost monarchii.

PRO vystoupení z EU

  • Moravané: Historie by se obecně měla interpretovat pokud možno co nejobjektivněji s klady i zápory dané doby.

Otázka č. 8: Měla by se rehabilitovat směrem k veřejnosti osoba polního maršála Josefa Václava hraběte Radeckého z Radče, např. obnovením jeho pomníku na pražském Malostranském náměstí?

LANO: Jistě, na to náměstí by se pomník hodil a myslím si, že dnes už bychom to nemuseli brát jako symbol habsburské nadvlády.

SPD a Trikolora

  • Petr Mach (SPD), č. 1 na kandidátní listině: Neodpověděl.

Mourek: TÉMA NENÍ TŘEBA OTEVÍRAT

PRO – Jindřicha Rajchla: Ano.

SEN 21+Volt

  • Volt Česko: Výklad historie v rámci školství a veřejného diskurzu by měl být veden s co největším možným důrazem na objektivitu, kterou poskytují historici. Věc umístění pomníku přísluší primárně samosprávě městské části. Přesto nepovažujeme případné obnovení pomníku za krok špatným směrem, především díky turistickému potenciálu lokality.

Zelení: Co se týče pomníku, jedná se o otázku na obyvatele Prahy 1 a jejich politickou reprezentaci. Obecná rehabilitace pohledu na jakoukoli historickou osobu je úkolem historiků, nikoli politiků

SPOLU

  • Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), č. 4 na kandidátní listině: Ano. Radecký z Radče je významnou historickou postavou nejen českých, ale i evropských dějin, jehož vojenský génius a úspěchy v bitvách z něj učinily legendu své doby.

Piráti

  • David František Wagner (Piráti), č. 5 na kandidátní listině: To je na rozhodnutí příslušné obce a lidí, kteří v ní žijí. Ale i přes úspěchy a talent maršála Radeckého osobně nevidím vojenskou excelenci při potlačování revoluce jako něco, čemu bychom měli budovat sochy.

PRO vystoupení z EU

  • Moravané: Nevíme o tom, že tato česká historická postava by potřebovala "rehabilitaci", obnova jeho památníků v Praze je především věcí Čechů a Pražanů a to včetně financování takové akce. Moravanů se tato otázka netýká.

Otázka č. 9: Může být podle Vás konstituční monarchie demokratická?

LANO: Samozřejmě může, to vyplývá už z toho slova konstituční, to znamená ústavní. Ústavu sice mají i totalitní státy, ale evropské monarchie jsou demokratické.

SPD a Trikolora

  • Petr Mach (SPD), č. 1 na kandidátní listině: Ano.

Mourek: ANO

PRO – Jindřicha Rajchla: Ano.

SEN 21+Volt

  • Volt Česko: Může, v opačném případě by národní strany Volt v Evropských konstitučních monarchiích nemohly existovat a fungovat.

Zelení: Může

SPOLU

  • Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), č. 4 na kandidátní listině: Rozhodně ano. Vidíme to na několika evropských zemích, jako je Spojené království, Švédsko či Dánsko.

Piráti

  • David František Wagner (Piráti), č. 5 na kandidátní listině: Ano, může.

PRO vystoupení z EU

  • Moravané: Může.

Otázka č. 10: Kdyby si to lidé přáli, byli byste ochotní podpořit zákon, který by umožnil všelidové hlasování o státním zřízení, tj. jestli zůstat u republiky nebo restaurovat monarchii?

LANO: Ano, monarchie by samozřejmě měla být konstituční. Nechtěl bych jen referenda o odchodu z EU a NATO, protože to ohrožuje budoucnost ČR. A referendum by obecně nemělo být o otázkách narušujících lidská práva. Nemůžeme si odhlasovat, že tady bude diktátor. Ale když si lidé odhlasují, že tu bude konstituční monarchie, proč ne?

SPD a Trikolora

  • Petr Mach (SPD), č. 1 na kandidátní listině: Ano.

Mourek: NE

PRO – Jindřicha Rajchla: Ne.

SEN 21+Volt

  • Volt Česko: V hypotetickém scénáři, kde by demokratickou cestou uspěla snaha o podobnou změnu, bychom přijali rozhodnutí voličů. Jako prosazovaný cíl naší aktivity je ovšem federalismus EU, který stojí na principech republikanismu.

Zelení: Jsme obecně pro podporu zákona o obecném referendu.

SPOLU

  • Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), č. 4 na kandidátní listině: Nejsem příznivcem referend. Pokud by ale ve společnosti dlouho rezonoval tento názor a průzkumy by dlouhodobě ukazovaly, že si to lidé přejí, pak bych to podpořil.

Piráti

  • David František Wagner (Piráti), č. 5 na kandidátní listině: Pokud by zde existovala jasná obří většina pro referendum a následné zákonné změny, tak je velmi teoreticky možné samozřejmě změnit vnitřní systém, jak vybíráme a nazýváme hlavu státu. Jako politici ale podporujeme demokratické principy, ne volbu rodem.

PRO vystoupení z EU

  • Moravané: Ano, instituty přímé demokracie programově prosazujeme na všech úrovních státu i samosprávy.

Otázka č. 11: Mohl by být podle Vás Karl von Habsburg dobrým eurokomisařem za Česko nebo předsedou Evropské rady?

LANO: Ano, ale my bychom rádi, kdybychom si mohli českého eurokomisaře zvolit v přímé všelidové volbě, stejně jako volíme prezidenta republiky. A stejně tak bychom na evropské úrovni mohli v přímé všelidové volbě volit evropského prezidenta, který by stál v čele Evropské rady i Evropské komise současně.

SPD a Trikolora

  • Petr Mach (SPD), č. 1 na kandidátní listině: Ne.

Mourek: NE

PRO – Jindřicha Rajchla: Ne.

SEN 21+Volt

  • Volt Česko: Jako Volt Europa prosazujeme zavedení volby členů komise, jakožto vlády Evropské unie na bázi kandidátek Evropských stran. Posoudit kapacity jednotlivých kandidátů by mělo být především na voličích.

Zelení: Nedokážeme odpovědět.

SPOLU

  • Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), č. 4 na kandidátní listině: Pro to, aby se člověk stal eurokomisařem či předsedou Evropské rady, by měl mít za sebou TOP politickou funkci, nejlépe ministra či premiéra ve své členské zemi. Přestože se jedná o politicky zkušeného člověka, takto
    prestižní post nikdy nezastával.

Piráti

  • David František Wagner (Piráti), č. 5 na kandidátní listině: Kandidátem České pirátské strany je Marcel Kolaja, pokud chce být Karl von Habsburg nominantem České pirátské strany na eurokomisaře, má příležitost se přihlásit v dalších primárkách na tuto funkci.

PRO vystoupení z EU

  • Moravané: To netušíme.

Otázka č. 12: Měl by Richard Mikuláš hrabě Coudenhove-Kalergi, otec moderní myšlenky evropského sjednocení, zakladatel Panevropské unie a v letech 1918–1939 občan Československa, obdržet české státní vyznamenání?

LANO: Ano.

SPD a Trikolora

  • Petr Mach (SPD), č. 4 na kandidátní listině: Ne.

Mourek: K TÉMATU NEMÁME DOSTATEK INFORMACÍ A AKTIVNĚ HO OTEVÍRAT NECHCEME

PRO – Jindřicha Rajchla: Ne.

SEN 21+Volt

  • Volt Česko: Vzhledem k jeho roli při formování koncepce spojení Evropy by jeho osobě příslušelo spíše vyznamenání z úrovně EU jako celku.

Zelení: Ano.

SPOLU

  • Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), č. 4 na kandidátní listině: Ano.

Piráti

  • David František Wagner (Piráti), č. 5 na kandidátní listině: Ano, je to určitě zajímavá osobnost k ocenění a přidalo by to k státním oceněním, které již získal.

PRO vystoupení z EU

  • Moravané: Pokud se Čechové prostřednictvím své vlády rozhodnou takové české státní vyznamenání udělit je to jejich věc. Domníváme se, že my Moravané bychom v případě naší autonomie moravské státní vyznamenání tomuto člověku neudělili, jeho teorie jsou mnohými interpretovány jako destruktivní pro evropské národy.

Otázka č. 13: Jste pro přijetí eura?

LANO: Na Slovensku už to je dávno, tak proč ne u nás? Nechtěli bychom to ale lidem vnucovat proti jejich vůli. Je potřeba o tom vést diskusi a vysvětlit lidem výhody eura. A nejlepší by podle nás bylo, aby se eurem platilo nejen v Evropě, ale na celém světě.

SPD a Trikolora

  • Petr Mach (SPD), č. 1 na kandidátní listině: Ne.

Mourek: ANO

PRO – Jindřicha Rajchla: Ne.

SEN 21+Volt

  • Volt Česko: Jednoznačně ano.

Zelení: Ano

SPOLU

  • Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), č. 4 na kandidátní listině: Ano, až to budeme splňovat všechna potřebná kritéria. Důležité bude také podpora občanů, bez toho to půjde těžko.

Piráti

  • David František Wagner (Piráti), č. 5 na kandidátní listině: Ano.

PRO vystoupení z EU

  • Moravané: Ne.

Otázka č. 14: Do jaké eurofrakce by Vaši kandidáti vstoupili, kdyby získali mandát?

LANO: Do liberální frakce Renew Europe.

SPD a Trikolora

  • Petr Mach (SPD), č. 1 na kandidátní listině: Identita a demokracie

Mourek: TĚŽKO PŘEDJÍMAT, ALE NABÍZÍ SE NAPŘ. FRAKCE RENEW EUROPE

PRO – Jindřicha Rajchla: Chceme vstoupit do nově vznikající frakce, kterou plánuje maďarská strana Fidesz, jež opustila v minulém období EPP.

SEN 21+Volt

  • Volt Česko: Ideálně do vlastní frakce Volt Europa.

Zelení: Greens/EFA

SPOLU

  • Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), č. 4 na kandidátní listině: Do Evropské lidové strany.

Piráti

  • David František Wagner (Piráti), č. 5 na kandidátní listině: Do té, ve které budeme mít nejlepší možnost prosazovat naši politiku, což jsou v současnosti Greens/ EFA.

PRO vystoupení z EU

  • Moravané: Pravděpodobně do frakce "Identita a demokracie"

Otázka č. 15: Podporujete imigraci do států EU? Proč ji ne/podporujete? Je podle Vás potřeba změnit pravidla ohledně imigrace?

LANO: Ano, migrace je často prospěšná, ale samozřejmě musíme dbát na bezpečnost našich občanů, takže je potřeba dávat pozor, aby se sem nedostávali teroristé nebo agenti nepřátelských států. My chceme bezpečné Česko v bezpečné Evropě, takže je nutné bojovat proti pašerákům nelegálních imigrantů. Určitě bychom ale měli nadále pomáhat uprchlíkům z válečných oblastí, kde jim hrozí nebezpečí.

SPD a Trikolora

  • Petr Mach (SPD), č. 1 na kandidátní listině: Nepodporujeme, jsme pro zrušení migračního paktu a jeho náhradu účelnou ochranou vnějších hranic. Neřízená masová migrace ohrožuje naši kulturu, bezpečnost a prosperitu.

Mourek: MIGRACE MUSÍ MÍT JASNÁ A FÉROVÁ PRAVIDLA I LIMITY

PRO – Jindřicha Rajchla: Ne, je to problém Německa, ne náš. Azylový zákon ČR je dostatečný. Kvóty EU na přerozdělování migrantů odmítáme.

SEN 21+Volt

  • Volt Česko: Imigrace do EU je znamením toho, že Evropa nadále představuje symbol prosperity a blahobytu. Migrační toky jsou přirozeným fenoménem lidské společnosti, otázka proto není o podpoře, protože migrační toky nelze zastavit bez toho, aby docházelo k porušování lidských práv. Je nezbytné, abychom pracovali na takové harmonizaci pravidel na evropské úrovni, která zajistí humánní přístup pro všechny žadatele o azyl, a která zároveň posílí spolupráci s cílem snižovat možná bezpečnostní rizika a ukončit obchodování s lidmi. Nadále je potřeba pokračovat v rozvojové pomoci, skrze kterou dokážeme zlepšovat podmínky k životu v oblastech z nichž migrační toky pramení.

Zelení: Evropa stárne a vymírá a bez řízené migrace se neobejde. Pravidla migrace je potřeba změnit tak, aby existovalo více nástrojů na bezpečnou a řízenou migraci, která sníží rizika úmrtí a také roli pašeráckých organizací a naopak zvýší bezpečnost celého procesu.

SPOLU

  • Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), č. 4 na kandidátní listině: Nepodporuji. Pokud chtějí občané z třetích zemí do EU, musí zvolit legální cestu. Nelegální migranti jsou v EU bezpečnostním rizikem pro
    občany. Nevíme o nich informace, odkud pochází, jaká je jejich minulost,
    a tím, že se dostali do EU nelegálně se vyhýbají úřadům a často pak
    končí v šedé ekonomice, potažmo se stanou součástí kriminálních skupin.
    Migrační a azylová pravidla musí být mnohem přísnější, než jsou v
    aktuálním paktu. Je nutné se zaměřit na ochranu vnější hranice, dojednat
    dohody se zeměmi, které nebudou migranty pouštět ze své země. V
    neposlední řadě pak musíme zpřísnit návratovou politiku, která není
    součástí nedávno schválené dohody.

Piráti

  • David František Wagner (Piráti), č. 5 na kandidátní listině: Problematiku migrace musíme řešit společně. Jen Evropská unie jako celek dokáže efektivně zajistit ochranu společné hranice. Stejně tak aktivně předcházet krizím, které k hromadné migraci vedou. V případě nelegální migrace budeme uplatňovat pravidla tak, aby Evropa i Česko zůstaly bezpečným, spravedlivým a svobodným prostorem. Podporujeme evropskou spolupráci v oblasti bezpečnosti včetně rychlejších návratů a přísnějších kontrol. I v těchto případech nicméně budeme dbát na to, aby byl náš přístup v souladu se zásadami humanity, které jsou součástí našich hodnot. Odmítáme výzvy ke střílení lidí či potápění lodí. Budeme aktivně bojovat proti pašerákům, kteří zneužívají tísně lidí v zemích zasažených válkou.

PRO vystoupení z EU

  • Moravané: Nepodporujeme, považujeme ji pro evropské společnosti a národy po všech stránkách za zásadně destruktivní. Ano je třeba především chránit hranice.

Otázka č. 16: Jaký je Váš názor na tzv. Green Deal?

LANO: Určitě potřebujeme řešit klimatickou krizi. Je nutné především rychle ukončit těžbu uhlí, které poškozuje světové podnebí, netopit uhlím a ukončit provoz uhelných elektráren. Chceme, aby tu mohly žít i naše děti.

SPD a Trikolora

  • Petr Mach (SPD), č. 1 na kandidátní listině: Jsme pro zrušení green dealu.

Mourek: DOBRÝ SLUHA, ALE ZLÝ PÁN

PRO – Jindřicha Rajchla: Zrušit.

SEN 21+Volt

  • Volt Česko: Ačkoliv lze na současné koncepci najít nedokonalosti, neboť se jedná o výsledek sbližování mnoha politických názorů z různých stran politického spektra, tak již pouhá existence tohoto plánu je solidním základním kamenem pro budoucí aktivity Unie cílené na mitigaci a adaptování se na klimatickou krizi. Zároveň představuje příležitost pro zvýšení energetické suverenity EU jako celku, například tím, že pomůže snížit závislost na ruských energetických surovinách.

Zelení: Zelená dohoda pro Evropu musí být upravena o více sociální aspekty.

SPOLU

  • Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), č. 4 na kandidátní listině: Je nutná revize a racionalizace některých návrhů, které jsou zatíženy zelenou ideologií a mají obrovský dopad na evropský průmysl, který není
    připraven na tak rychlou transformaci.

Piráti

  • David František Wagner (Piráti), č. 5 na kandidátní listině: Green Deal je rámcový soubor strategií a pravidel, která v principu velmi podporujeme - klimatická krize je reálná výzva, kterou musíme co nejdříve řešit. Současné nastavení Green Dealu z pera Ursuly von der Leyen má ale řadu implementačních chyb, které musíme nutně opravit, od přílišné byrokracie po velkou závislost na dotacích.

PRO vystoupení z EU

  • Moravané: Je to dílem hloupá ideologie a dílem zlý záměr na deindustrializaci Evropy a pauperizaci Evropanů.

Otázka č. 17: Má podle Vás EU a Česko nadále podporovat Ukrajinu?

LANO: Ano, samozřejmě. Putin je masový vrah a patří před tribunál v Haagu. Musíme podporovat každého, kdo bojuje proti Rusku, je to v zájmu českého národa.

SPD a Trikolora

  • Petr Mach (SPD), č. 1 na kandidátní listině: Ne.

Mourek: ANO

PRO – Jindřicha Rajchla: Ne.

SEN 21+Volt

  • Volt Česko: Ano. Podpora územní a politické integrity demokratického státu v přímém sousedství EU by měla patřit mezi základní priority naší snahy o udržení koncepce tzv. “bezpečného sousedství”. Zároveň je naší morální povinností postavit se za napadenou zemi a podporovat ji v jejím oprávněném boji proti ruskému agresorovi.

Zelení: Ano, a ještě více, je to obrana před ruským imperialismem.

SPOLU

  • Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), č. 4 na kandidátní listině: Rozhodně. Naší povinností je podporovat Ukrajinu až do jejího vítězného konce. Ukrajinci bojují i za naši svobodu. Rusko představuje
    bezpečnostní riziko pro celou EU.

Piráti

  • David František Wagner (Piráti), č. 5 na kandidátní listině: Samozřejmě, ještě mnohem silněji a dlouhodoběji. Jde i o naši bezpečnost.

PRO vystoupení z EU

  • Moravané: Měli se především snažit tomuto konfliktu diplomaticky předejít a ne naopak všemi různými způsoby - podporou neústavního převratu, ignorací stavu de facto občanské války, její neřešení a naopak podporou eskalace a nyní finanční i vojenskou podporou kyjevského režimu přilévat benzín do ohně potencionální světové války, která by zničila především Evropu.

Otázka č. 18: Koho podporujete v konfliktu v Pásmu Gazy?

LANO: Rozhodně nepodporujeme Hamas, terorismus nám je odporný. Izrael má právo se bránit proti teroru, ale každý musí ve válce dodržovat ženevské konvence, takže na civilní obyvatelstvo se útočit nesmí. A civilní obyvatelstvo bohužel v každé válce trpí nejvíce.

SPD a Trikolora

  • Petr Mach (SPD), č. 1 na kandidátní listině: Neodpověděl.

Mourek: IZRAEL

PRO – Jindřicha Rajchla: Mírové řešení.

SEN 21+Volt

  • Volt Česko: Odsuzujeme teroristické útoky Hamásu a podporujeme mezinárodní snahu o diplomatické ukončení konfliktu a snahu o prevenci dalších krveprolití nevinných civilních obětí v oblasti.

Zelení: Mírové řešení, ukončení utrpení a propuštění všech zajatců.

SPOLU

  • Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), č. 4 na kandidátní listině: Jednoznačně Izrael, který má plné právo vyčistit Gazu od teroristů Hamásu.

Piráti

  • David František Wagner (Piráti), č. 5 na kandidátní listině: Lidská práva a ukončení konfliktu.

PRO vystoupení z EU

  • Moravané: Podporujeme ukončení izraelské vojenské operace, ukončení letité diskriminace Palestinců a dvoustátní řešení.

Otázka č. 19: Má probíhat společný nákup zbraní v rámci EU?

LANO: Ano.

SPD a Trikolora

  • Petr Mach (SPD), č. 1 na kandidátní listině: Ne.

Mourek: ANO

PRO – Jindřicha Rajchla: NE, dopadlo by to jako s vakcínami na C19.

SEN 21+Volt

  • Volt Česko: Jednoznačně ano, společně dokážeme efektivně ušetřit a dosáhnout strategické autonomie. Zároveň je třeba, aby Evropa sama rozvíjela technologie a kapacity pro výrobu zbraní. Díky tomu bude možné nakupovat větší množství technologií od firem z EU, což dále podpoří naši prosperitu a posílí naši strategickou suverenitu.

LANO: Ano.

Zelení: Má být minimálně koordinován

SPOLU

  • Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), č. 4 na kandidátní listině: Rozhodně, a to nejen nákupu, ale i výroby. Koordinace zefektivní celý proces a posílí obranyschopnost celé EU.

Piráti

  • David František Wagner (Piráti), č. 5 na kandidátní listině: Ano.

PRO vystoupení z EU

  • Moravané: Ne.

Otázka č. 20: Jaký je Váš názor na myšlenku tzv. evropské armády? Byla by pro Vás akceptovatelná, kdyby to znamenalo vytvoření evropské štábní struktury, která by koordinovala aktivity armád členských států a sloužila by jako doplněk k NATO?

LANO: Společnou evropskou armádu potřebujeme. Nechceme rozpoutat třetí světovou válku, ale když válka přijde k nám, musíme být připraveni bojovat proti všemu zlu ve světě, protože přece nejsme zbabělci. Pokud se Trump znovu stane americkým prezidentem, USA opustí NATO a to nás výrazně oslabí.

SPD a Trikolora

  • Petr Mach (SPD), č. 1 na kandidátní listině: Odmítáme evropskou armádu.

Mourek: TUTO DEBATU BY MĚLI ŘEŠIT ODBORNÍCI Z ARMÁDY ČR

PRO – Jindřicha Rajchla: Společná armáda EU je nesmysl.

SEN 21+Volt

  • Volt Česko: Společnou armádu EU máme v programu, naše snahy budou směřovat k vytvoření společného ministerstva obrany, štábů a celé velící struktury. Nejednalo by se ovšem o alternativu, nýbrž druhý pilíř NATO.

Zelení: Podporujeme myšlenku evropské obranné spolupráce, která zajistí menší závislost na USA, zejména pokud by se k moci opět dostal Donald Trump.

SPOLU

  • Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), č. 4 na kandidátní listině: Evropská armáda nedává žádný smysl, když máme funkční NATO.

Piráti

  • David František Wagner (Piráti), č. 5 na kandidátní listině: Ano, ale je to vzdálený bod. Zatím je důležité hlavně koordinovat nákupy, lépe integrovat evropské armády a efektivně spolupracovat. Evropa vydává na obranu obří částky, ale dostává za ně spíše menší efekt.

PRO vystoupení z EU

  • Moravané: Ne, EU v současné podobě chceme opustit.

Otázka č. 21: Má být cílem evropské integrace subsidiární a federalizovaná EU?

LANO: Ano.

SPD a Trikolora

  • Petr Mach (SPD), č. 1 na kandidátní listině: Ne, líbí se nám spíš model EFTA.

Mourek: NE

PRO – Jindřicha Rajchla: Ne.

SEN 21+Volt

  • Volt Česko: Eurofederalismus, který je páteří naší vize, se opírá o princip subsidiarity - každá úroveň má mít takové kompetence, aby řešila problémy co nejefektivněji tam, kde vznikají a kde je možno je řešit.

Zelení: Ano.

SPOLU

  • Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), č. 4 na kandidátní listině: Ano.

Piráti

  • David František Wagner (Piráti), č. 5 na kandidátní listině: Je to jedno z témat, o kterém by se měla vést na evropské úrovni diskuze, kterým směrem chtějí členské státy jít.

PRO vystoupení z EU

  • Moravané: Subsidiární ano, federalizovaná ne. EU považujeme za nereformovatelnou a hodláme z ní vystoupit.

Red. poznámka: Přidání omluvy Demokratické strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz