Hlavní obsah
Finance

Osmý div světa podle Alberta Einsteina aneb cesta za finanční svobodou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://pixabay.com/photos/albert-einstein-portrait-1933340/?download

Finanční zajištění na důchod může být jednodušší než se na první pohled může zdát. Stačí se řídit jednoduchou matematickou poučkou, kterou proslavil Albert Einstein.

Článek

Tou jednoduchou poučkou je složené úročení. Ta je jedním z nejmocnějších nástrojů dostupných investorům a střadatelům. Jedná se o typ úroku, který se počítá nejen z jistiny investice, ale také z akumulovaného úroku z předchozích období. To znamená, že čím déle je investice držena, tím více poroste.

Složené úročení je mocný finanční nástroj, který může jednotlivcům i podnikům pomoci v průběhu času rozšiřovat jejich bohatství. Složené úročení funguje tak, že se úrok získaný z investice reinvestuje zpět. To vytváří exponenciální růst množství vydělaných peněz.

Vysvětlím to na přikladu. Střadatel investuje 10 000 Kč při roční úrokové sazbě 5 %, po jednom roce bude mít investice hodnotu 10 500 Kč. Po dvou letech bude mít investice hodnotu 11 025 Kč. Je to proto, že úrok získaný z prvního roku (500 Kč) je reinvestován zpět do jistiny a úrok získaný z druhého roku (525 Kč) je rovněž reinvestován zpět do jistiny. Za 10 let by investice narostla na 16 287 Kč a 5 % úrok by byl přes 800 Kč.

Tou nejlepší cestou není ovšem jednorázová investice jako v přikladu výše, ale pravidelné investování s využitím složeného úročení. Například při pravidelném měsíčním investování 2000 Kč s průměrnou ročním úrokovým výnosem 7 % budete mít do 20ti let na účtě téměř milion korun.

Pro různé simulace a hrání s parametry kalkulace doporučuji kalkulačku složeného úročení.


Při investování je důležité pochopit sílu složeného úročení a využít jej. Včasné a důsledné investování po dlouhou dobu může vést k výraznému růstu bohatství. Důležité je také investovat do aktiv, která nabízejí vyšší míru návratnosti, než je míra inflace, aby se hodnota investice časem nesnížila. Kromě toho je důležité diverzifikovat investice a používat kombinaci bezpečných a rizikových investic, aby bylo zajištěno, že portfolio bude chráněno před kolísáním trhu. O tom zase někdy příště.

Jak řekl Albert Einstein: „Složené úročení je osmým divem světa. Kdo tomu rozumí, vydělává; kdo ne, zaplatí.“ Využitím síly složeného úročení mohou investoři časem rozšiřovat své bohatství a budovat si bezpečnou finanční budoucnost. Stačí mít jedn disciplínu a vytrvat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz