Hlavní obsah
Finance

Rodinné rozpočty pod tlakem inflace. Kde a jak lze ušetřit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Díky vysoké inflaci se mnoho českých domácností dostává pod finanční tlak. Existují možnosti, jak ulevit rodinnému rozpočtu.

Článek

Dramatický růst inflace znamená, že ceny zboží a služeb stoupají, což má za následek, že rodinné rozpočty se ocitly pod značným tlakem. Aby rodiny mohly efektivně bojovat s inflací, je důležité, aby se naučily, jak ušetřit peníze na různých položkách. Existuje několik způsobů, jak můžete ušetřit peníze a stále zůstat v rozpočtu.

Vytvořit rozpočet

V první řadě si zmapujte, kde a kolik utrácíte. Vytvoření rozpočtu vám umožní plánovat výdaje a ušetřit na budoucnost. Nejprve zapište všechny své příjmy a výdaje a pak zjistěte, kolik můžete realisticky ušetřit každý měsíc. O tématu jsem psal zde.

Nárok na státní podporu

Seznam Zprávy přinesly přehlednou stránku, kde najdete užitečné odkazy ohledně možné podpory ze strany státu. Je překvapivé kolik lidí má nárok na podporu a nevyužívá ho. Pokud máte nárok na podporu bydlení, přídavek na dítě a další, tak si o něj zažádejte. Nejedná se o žádnou ostudu. Podpora je tu od toho, aby vám pomohla.

Pokud máte děti, tak společné vaření představuju skvělou aktivitu, z které budou mít všichni radost.

Omezte vycházky do restaurací

Cena stravování v restauraci rekordně roste, takže se pokuste omezit počet jídel, které jíte v restauracích každý měsíc. Místo toho zkuste vařit doma a restaurační jídla si nechte na speciální příležitosti. Pokud máte děti, tak společné vaření představuju skvělou aktivitu, z které budou mít všichni radost. Inspirujte se těmito recepty na zdravá a zároveň dostupná jídla.

Projděte si nabídky energií

Výdaje na energie patří mezi ty, které meziročně vyrostly nejvíce. Můžete ušetřit peníze tím, že přejdete ke jinému poskytovateli. Kvalitní srovnání nabízí různé webové srovnávače poskytovatelů. Dobrým příkladem ja například usetreno.cz.

Využívejte maximálně slevové akce

Srovnejte ceny a hledejte slevy. Před nákupem je dobré srovnat ceny produktů a služeb u různých prodejců a hledat slevy. Existují různé online cenové srovnávače, jako je Zboží a pro vyhledávání akcí v supermarketech použijte Kupi.cz.

Cashback a používání slevových karet.

Existuje mnoho programů cashback a slevových karet, které vám mohou pomoci ušetřit peníze na nákupech. Většina bank nyní má ke svým kartám nabídku různých slev. Při nákupu na internetu se vyplatí používat cashbackové platformy. Jejich srovnání najdete zde.

Obecně platí, že pro firmy je výrazně nákladnější získat nového uživatele, než si ho udržet.

Vyjednávejte o ceně

U pravidelných výdajů jako účet za mobilní telefon, pevné internetové připojení nebo pojištění se pokuste s dodavatelem vyjednat lepší podmínky. Případně si nechte vytvořit konkurenční nabídku pro lepši vyjednávací pozici. Obecně platí, že pro firmy je výrazně nákladnější získat nového uživatele, než si ho udržet. Proto věřte, že současný dodavatel udělá maximum, aby si vás ponechal.

Obdobně můžete vyjednávat i o ceně při nákupu větších položek typicky v menších prodejnách mimo velké řetězce. Například oblečení, nebo elektronika. V Čechách to není ještě úplně běžné, ale znám osobně případy, kdy pouhé zeptání na slevu při nákupu například dvou bund pro děti vedlo ke slevě. Mějte na paměti, že prodejci díky zpomalujícím prodejům budou k vyjednávání více otevření. Zde platí české přísloví: líná huba, holé neštěstí. Nemáte, co ztratit.

Vynechání posledního piva před odchodem domů, nebo druhému zákusku ke kávě vám v dlouhodobém horizontu pomůže.

Vynechte spontánní nákupy

Pokuste se vyhnout spontánním nákupům a přemýšlejte, než něco koupíte. Nové tričko, které bylo ve slevě a nemohli jste ho tam nechat? Pokud je vám toto chování povědomé, doporučuji na každý nákup tohoto typu si dát čas na rozmyšlenou minimálně 24h. Uvidíte, že po důkladnější úvaze nákup velmi pravděpodobně přehodnotíte.

Buďte ostražití i při pravidelném nákupu malých drobností. Ty se každý mohou rychle vyšplhat na stovky až tisíce korun měsíčně. Jedná se o jednu z nejvíc podceňovaných položek. Vynechání posledního piva před odchodem domů, nebo druhému zákusku ke kávě vám v dlouhodobém horizontu pomůže.

Vyberte si DIY projekty

DIY projekty jsou skvělý způsob, jak ušetřit peníze v domácnosti. Místo kupování nového nábytku nebo dekorací, zkuste si je vyrobit sami. Zde, stejně jako u vaření, platí, že je to ideální způsob jak trávit čas s dětmi. Naučí se nových dovedností a vlastně vyrobené věci jim přinesou radost. Inspirujte se například výrobou hraček z kartonu.

Kupujte ve velkém

Kupování ve velkém může ušetřit peníze v dlouhodobém horizontu. Začněte kupovat produkty jako jsou drogerie a čisticí prostředky ve velkém, kdykoliv je to možné. U velkých výdajů toho typu je nutné, aby jste je vždy pořizovali ve slevě. Obecně platí, že čím větší cena zboží, o to víc je nutné ho nakoupit ve slevě. Maximalizujete pak ušetřenou částku. Drogerii je ve slevě, tak často, že nedává smysl ji bez slevy pořizovat.

Například u oblečení je dobré udělat inventuru a pokud se určité kusy oblečení za posledních 12 měsíců nepoužily, můžete je v klidu prodat. Chybět vám nebudou.

Prodávejte nepoužívané věci

Jednou do roka si prohlédněte si svůj domov a zjistěte, zda tam jsou nějaké věci, které už nepotřebujete nebo nechcete. Prodejem těchto věcí si můžete vydělat nějaké peníze navíc. Možností, kde je prodat je spousta: sbazar.cz, bazos.cz, vinted a další. Například u oblečení je dobré udělat inventuru a pokud se určité kusy oblečení za posledních 12 měsíců nepoužily, můžete je v klidu prodat. Chybět vám nebudou.

Omezte zábavu

Chodit ven na zábavu může rychle přidat. Zkuste najít bezplatné nebo zlevněné aktivity pro svou rodinu, jako jsou například filmové večery doma. Pokud bych něco měl nejvíce doporučit, tak jděte na procházku do přírody, zaběhat si a nebo si zahrajte deskovou hru s rodinou a přáteli. Efekt na psychiku a peněženku budou mít výrazně vyšší než návštěva kina nebo zábavního parku.

Přestože inflace může způsobit tlak na osobní finance, je důležité si uvědomit, že existují kroky, které mohou být učiněny, aby se dosáhlo finanční stability a šťastného života. Nezapomínejte na to, že největší štěstí najdete především v kvalitních vztazích a nikoliv v nákupech věcí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz