Hlavní obsah
Finance

Pro bohatý důchod dejte na jednoduchou radu Alberta Einsteina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Osmý div světa podle Albert Einsteina vám jednoduše pomůže k zajištěnému důchodu. Potřeba je ale začít brzy a být konzistentní.

Článek

Kdybych se zeptal, co je to osmý div světa, co byste řekli? Kdybyste se zeptali Alberta Einsteina, řekl by: složený úrok.

Ano, matematický koncept byl jím označen jako jeden z divů světa.

Složený úrok byl také nazýván „skutečnou cestou k bohatství“ a „nejmocnější silou ve vesmíru“.

Proč? Je to to, co umožňuje pravidelně vydělávajícím důchodcům odejít do penze jako milionář , rodině dovolit to nejlepší vzdělání pro své dítě a dědečkovi přispívat na vklad do domu své dcery.

Co je složený úrok?

Zjednodušeně řečeno, složený úrok je úrok, který získáte z úroků .Když se vám investice vrátí a reinvestujete ji, vaše jistina roste.

Jak roky plynou, úrok, který získáváte, neustále roste, protože vaše jistina roste. Postupem času se to může proměnit v malé jmění: v roce 1 vyděláte 10 % ze 100 Kč, ale v roce 2 vyděláte 10 % ze 110 Kč a ve třetím roce vyděláte 10 % ze 121 Kč. Toto se neustále zvyšuje, dokud se nerozhodnete peníze dál neinvestovat.

Pro ilustraci exponenciálního růstu použijeme klasický příběh mezi vynálezcem šachů (pojmenovaným Sessa) a jeho vládcem . Příběh vypráví, že Sessa jako odměnu za vynalezení šachů, vyzývá svého vládce, aby mu zaplatil v rýži. Přeje si získat množství rýže, které je součtem jednoho zrna na prvním políčku šachovnice a které se pak zdvojnásobí na každém následujícím poli.

Vládce se směje a přijímá výzvu, jen aby si uvědomil, že 64. čtverec by vyžadoval 18 446 744 073 709 551 615 zrn rýže.

Morálka příběhu spočívá v tom, že ačkoli na začátku budete mít málo rýže, s vysokou návratností se počet vašich zrn exponenciálně zvýší a brzy zjistíte, že budete mít rýže nepředstavitelné množství.

Stejně to fungovalo i během epidemií covidu. Pamatujete na hodnotu R? Ta značila kolik lidí v průměru nakazí člověk, který se nakazil virem covid-19. Pak stačilo, aby jeden člověk nakazil více než jednoho člověka a epidemie se následně rozjížděla exponenciálně.

Složený úrok a peníze

Ale dost o rýži – jak se to promítne do peněz?

Stačí si otevřít kalkulačku složeného úroku a zadat nějaká čísla, abyste viděli, jak se kouzlo odehrává před vašima očima.

Vezmeme si příklad ze skutečného života:

Anna investuje 1000 Kč každý měsíc od věku 20 let a každý rok získává výnos 6 %.Ve věku 60 let z ní bude milionářka s celkovými 1 857 143 Kč.

David je při investování opatrný a dává přednost ukládání svých 1000 Kč každý měsíc a ponechání na spořicím účtu bez úroku.

Ve věku 60 let mu zbylo pouhých 480 000 Kč. To je obrovský rozdíl 1 377 143 €. Složený úrok je skoro ten milion a půl navíc.

Nejbláznivější na tom je, že i kdyby se David rozhodl investovat 2000  Kč měsíčně, ale začal by až ve 40 letech, do 60 let by měl 882 854 Kč. Pořád je to docela dobré, ale je to o téměř milion méně, než má Anna.

To proto, že v posledních 20 letech Anniny investiční časové osy složené úročení zrychluje její výnosy rychlostí, na kterou by David potřeboval dalších deset let, než se k tomu dostal.

To je hodnota složeného úroku. Ten jasně dokazuje důležitost investování již v mládí a vytrvat v nastaveném kurzu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz