Hlavní obsah
Psychologie

Deprese jsou prý výmysl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Monika Margaret Wilweber dall-e Mini

Podle Světové zdravotnické organizace trpí depresemi více než 264 milionů lidí po celém světě. To poukazuje na její rozšířenost a závažnost. Jaké jsou nejčastější mýty ve společnosti o této nemoci duše?

Článek

Na začátek je důležité uvést, že nejsem odborník, ale mám osobní zkušenost s depresí. Tento článek slouží pouze k osvětě a neměl by být použit pro diagnostikování sebe nebo někoho ve vašem okolí. Pokud máte pocit, že vy nebo někdo, koho znáte, může trpět depresí, obraťte se na kvalifikovaného zdravotního profesionála nebo linku důvěry. Mnoho lidí s depresí má potíže s výkonem v práci nebo ve škole a může mít potíže udržovat osobní vztahy. Deprese je vážné zdravotní onemocnění, které ovlivňuje miliony lidí po celém světě. Nejedná se o výmysl, ale o skutečný stav, který vyžaduje pozornost, pochopení a léčbu.

Nechce se ti to číst? Tak si to poslechni: Deprese jsou výmysl (youtube.com)

Abychom se měli kde odrazit, měli bychom si na začátek série posvítit na nejčastější mýty a fakta kolem depresí. Uvést na pravou míru nejčastější domněnky, co kolují společností ten nejlepší možný začátek.

Mýty a fakta

Deprese jsou pro společnost stále něco jako Schrödingerova kočka. Pro někoho, kdo ji nezažil či nezažívá na vlastní kůži, jde o abstraktní hypotetický stav, ke kterému druhý člověk postižený depresí nemá zjevný důvod. I přes snadnou dostupnost relevantních informací koluje velké množství mýtů kolem této prokázané a prokazatelné diagnózy.

Mýtus: Deprese je jenom smutek nebo špatná nálada.

Fakt: Nepotřebujete důvod mít depresi – to, co způsobuje depresi, je komplexní soubor vlastností a událostí v životě. Deprese je vážná duševní porucha s komplexními symptomy, které zahrnují nejen smutek, ale také ztrátu zájmu o aktivity, změny v chuti k jídlu a spánku, únavu, potíže s koncentrací a pocity beznaděje.

Mýtus: Deprese je známkou slabosti.

Fakt: Deprese je nemoc, nikoli znak osobní slabosti. Je to stejné, jako tvrdit, že zlomená noha nebo mrtvice jsou také známkou slabosti, což je z principu hloupost, ale na rozdíl od deprese to každý chápe. Deprese může postihnout kohokoli bez ohledu na jeho sílu nebo vůli. S tímto mýtem bojují ve společnosti hlavně muži a jeho nebezpečí tkví hlavně v tom, že je hojně propagován a prosazován jako fakt toxicky maskulinními „macho“ mentory pravého chlapáctví.

Mýtus: Lidé s depresí mohou „prostě z toho vyjít“.

Fakt: Deprese není něco, co lze jednoduše překonat vůlí. Je to nemoc, která vyžaduje léčbu, podobně jako jakýkoli jiný zdravotní problém. Otevřená rána v kůži se zahojí, ale ne na základě naší vůle z ní vyjít. Otevřené rány v duši vyžadují jiné ošetření a nejlépe se hojí terapií s odborníky nebo medikací.

Mýtus: Deprese se vždy léčí antidepresivy.

Fakt: Léčba deprese může zahrnovat terapii, změny životního stylu, podporu a někdy i léky. Ne každá deprese vyžaduje medikamentózní léčbu. Mějte na paměti, že pokud znáte někoho, kdo vykazuje známky deprese, musí v první řadě s ní chtít něco dělat on sám. Nelze pomoci člověku, co o to sám nechce.

Mýtus: Deprese není skutečná nemoc, je to jen výmluva.

Fakt: Deprese je uznávaná lékařská diagnóza s jasně definovanými symptomy a biologickými základy. Má vliv na mozek a tělo podobně jako fyzické onemocnění. Stejně jako v mýtu č. 2 následkům tohoto mýtu typu „pochlap se“ čelí hlavně muži.

Mýtus: Deprese se stává jen dospělým.

Fakt: Deprese může postihnout lidi všech věkových kategorií, včetně dětí a dospívajících. Zprávy nám poslední dobou o epidemii dětských depresí a zoufalém nedostatku dětských psychologů a psychiatrů dávají jasně najevo pravý opak.

Mýtus: Lidé s depresí jsou vždy smutní.

Fakt: Lidé s depresí mohou pociťovat širokou škálu emocí, včetně podrážděnosti, úzkosti nebo otupělosti. Ne každý, kdo trpí depresí, vypadá smutně. Deprese není smutek, je to nemoc. Například u atypických depresí jako vysoce funkční deprese nebo usmívající se deprese jsou projevy velice subtilní a je těžké je rozpoznat.

Mýtus: Pokud někdo vypadá šťastně, nemůže mít depresi.

Fakt: Lidé s depresí mohou skrývat své pocity a předstírat, že jsou šťastní, i když se uvnitř cítí jinak. Navzdory svému vnějšímu vzhledu prožívají hluboký smutek, úzkost, beznaděj a vyčerpání. Tito lidé se mohou zdát šťastní, veselí a spokojení, často se usmívají a jsou společensky aktivní, uvnitř ale prožívají hlubokou a silnou bolest.

Mýtus: Mluvení o depresi jen zhorší situaci.

Fakt: Otevřený dialog o depresi může být velmi užitečný. Sdílení pocitů a zkušeností může přinést úlevu a podporu. Sama jsem se nejednou setkala s vyhýbáním se těžkým tématům jen proto, že se druhý domníval, že bavení se o tomto tématu bude blízkého s depresí ještě více bolestivé. Tento mýtus vnímám jako jeden z těch nejnebezpečnějších. Mlčení ubližuje více než mluvení, protože nesvěřování se nemocného ještě více izoluje.

Mýtus: Deprese je vždy způsobena něčím špatným, co se stalo v životě člověka.

Fakt: Zatímco stresující životní události mohou přispět k rozvoji deprese, může být také způsobena genetickými faktory, chemickými nerovnováhami v mozku nebo jinými biologickými faktory, které jedinec nemůže ovlivnit pouhou vůlí.

Mýtus: Lidé s depresí jsou líní.

Fakt: Deprese může způsobit extrémní únavu a nedostatek motivace, což není projev lenosti, ale symptomem nemoci.

Mýtus: Pokud je někdo schopen pracovat nebo vykonávat každodenní činnosti, nemůže mít depresi.

Fakt: Někteří lidé s depresí dokážou fungovat v práci nebo v každodenním životě, i když uvnitř trpí. Perfektním příkladem je atypická tzv. vysoce funkční deprese.

Neberme depresi na lehkou váhu. Tím, že budeme ignorovat nebo zlehčovat tuto vážnou nemoc, můžeme neúmyslně přispět k tomu, že se stav nemocného člověka zhorší do té míry, že si rozhodne vzít život. Deprese je tichý zabiják, který nezná věk, pohlaví ani sociální postavení. Osvěta, empatie a podpora jsou klíčové k tomu, abychom pomohli těm, kteří trpí. Buďme si vědomi, vzdělávejme se a především buďme oporou pro ty, kteří ji potřebují. Konec konců, každý z nás může hrát zásadní roli v záchraně života.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz