Hlavní obsah
Názory a úvahy

Evropu obchází strach, máme mít všichni stažený zadek?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Ilustrační obrázek

Francie posiluje svoji obranu, Německo také tak. Nad Polskem se proletěla ruská raketa. Většina osob pociťuje neklid.

Článek

Teroristické útoky tu byly a nejspíš i stále budou

Určitě si vybavíte teroristické útoky, které se v roce 2015 odehrály ve Francii. Bylo to v listopadu. A můj ex partner se v tom roce zbláznil a já od něj dostala jako dárek Silvestr v Paříži. Nechlubím se tím, ale moc se mi tam nechtělo, když se nedávno ve Francii stala taková nepříjemnost.

Nakonec jsme odjeli. Tenkrát mi vedoucí na brigádě, kam jsem chodila, řekla, že by také odjela a že když už se tam něco odehrálo, byla by to veliká náhoda, aby se tam znovu po takové krátké chvíli něco stalo. Ale musím pochválit Francii, konkrétně Paříž, že bezpečnost měli opravdu tenkrát dobře zvládnutou.

Po ulicích se pohybovalo v den Silvestra 9000 vojáků. Člověk se opravdu cítil více bezpečně. Navštívili jsme hodně míst. Užili jsme si to. Při cestě metrem se ale stala taková malá stresující záležitost, kdy zavírali stanice metra. Moc jsme jim nerozuměli, co chtějí, ale žádali po nás, ať na další stanici vystoupíme. Možná měli obavu, že by se mohlo něco stát. Kdo ví. Ale nám se díky bohu nic nestalo.

Ale už takové štěstí neměl ten, kdo o půlnoci odpálil z Eiffelovky nějakou pyrotechniku. Ale neměl to dělat. Nejspíš ho za to čekal dost nepříjemný postih. To protože byl na Silvestra ve Francii zákaz zábavní pyrotechniky.

Na ochraně státu záleží

A protože se ve Francii chystá olympiáda od 26. 7. - 11. 8. 2024, tak se státu ani nedivím, že je v pohotovosti poté, co se odehrálo v Rusku. I když je ještě čas, rozhodně nechtějí nic podcenit, protože teroristické útoky nikdo z paměti nevymaže. Nebo by spíš vymazány ani být neměly. Ale myslím si, že obranu svého státu zase zvládne jako tehdy v tom roce 2015. Na této olympiádě se snad nic neodehraje. V jedné diskuzi jsem četla, že se tam někdo chtěl vypravit. Ale už má strach a nejspíš to raději vzdá a bude prožívat atmosféru z tepla domova u televize.

To, co se stalo v Rusku, hezké určitě nebylo. Nechápu vůbec, proč se pořád některé státy mezi sebou musí vraždit? A proč musí vraždit i ty nevinné? Co si budeme povídat, neúcta mezi lidmi vzrůstá čím dál více. A bohužel dnešní doba je taková, že na penězích záleží až na prvním místě, tak i ta válka je prachobyčejný byznys. A lidský život někdy v tomhle světě bohužel nemá žádnou hodnotu. Já vím, že na tohle mi asi nikdo neodpoví přesnou odpovědí, ale nebylo by na tom světě líp bez válek? A nejde jenom o Rusko. Izrael, Pákistán, atd.

I Německo posiluje svoji obranu. Protože se chystá Mistrovství světa ve fotbalu. Konat se bude 14.6. - 14. 7. 2024. Osobně si ale myslím, že ani v Německu se nic nestane. Ale naprosto je chápu, že chtějí být bdělí. Co kdyby náhodou.

Není dobré žít jenom ve strachu

To, co nám média mnohdy ukazují, je jenom zlomek toho, jak to doopravdy je. Já u toho sice nebyla, ale člověk prostě má pocit, že to tak funguje. Když začala válka na Ukrajině, tak jsem viděla po nějaké době rozhovor s válečnou reportérkou Darjou Stomatovou. Přišla mi jako otupělá. Dost ji to změnilo. Ale nakonec už válečnou reportérkou není, skončila. Ono není divu.

A zrovna ta média nás chtějí jenom vyděsit, udržovat ve strachu. Ale co potom člověk, co hltá ty zprávy, z toho života má? Co je vlastně v dnešní době pravda? A co je jenom zástěrka? Opravdu těžko říct. To by člověk musel mít věšteckou kouli, aby vše bylo všem jasné.

Co bude dál, nikdo neví, ale měli bychom si vážit toho, co máme, než o to třeba jednoho „krásného“ dne přijdeme. Měli bychom si umět užívat život naplno. Jako kdyby ten náš další den měl být ten poslední. Ale málokdo to svede.

Mějte se moc fajn!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz