Hlavní obsah
Lidé a společnost

Posaďte se, už brzy bude po vás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Náměstí města Thirsk. V něm je hostinec, ve kterém byla prokletá židle.

Židle smrti. Nevinně vypadající židle, která je opředená kletbou. Bojíte se?

Článek

Proč se té židli vůbec říká „Židle smrti“?

Thomas Busby, který na tu židli rád sedával, byl v roce 1702 usvědčen z vraždy svého tchána Daniela Autyho. Právě na tu židli se Daniel Auty posadil a Thomas jej uškrtil. Ale to neměl dělat. Za to ho čekal krutý trest. Oběsili ho. Ale ještě než se tak stalo, tak Thomas prohlásil, že židle je prokletá. A tou kletbou zajistil každému, kdo si na tu židli sedl, smrt. A tak na té židli nikdo nechtěl sedět.

Jak prokletá židle kosila ty, kteří si na ni sedli

Za druhé světové války hostinec navštěvovali letci, kteří tuto kletbu neznali. A nikdo v jejich okolí se tou kletbou nechlubil. Takže když se posadili na prokletou židli, jejich osud byl jasný. Nikdy se z války nevrátili. V roce 1967 během jednoho večera na ní seděli královští letci. Při zpátečním letu narazili do stromu a zemřeli.

Několik let poté se jeden právník snažil tuto teorii o tom, že ta židle je prokletá, vyvrátit. Posadil se na ni. A víte, co se stalo? Zemřel ještě ten den odpoledne. Jeden zvědavý pokrývač si židli také vyzkoušel. Ale ten zase zemřel, když se s ním propadla střecha. Ale to ještě není konec. Židle opravdu zabila každého, kdo si na ni sedl.

I uklízečka, která se na židli posadila, později zemřela na nádor. Majitel hostince dostal ze židle strach a ukryl ji do sklepa. Ale jednou se zase na ni posadil poslíček. Cestou z hostince narazil do stromu a zemřel. Majitel hostince už si s tím nevěděl rady a obrátil se na místní muzeum. To si vzalo židli do depozitáře. Než se tak stalo, židle celkem poslala na smrt 63 lidí. Nyní židle visí u stropu, aby už dále nezabíjela.

Kromě židle, která místní děsila, občas vyděsil návštěvníky duch Thomase Busbyho. Ne, že by vyloženě strašil návštěvníky hostince, ale občas zahlédli jeho ducha. Asi chodí kontrolovat jeho kletbu. Tento důkaz o tom, že se tam jeho duch pohybuje, je i vyfocen.

Hostinec, ve kterém se toto odehrávalo, se nachází ve městě Thirsk, v anglickém Yorkshiru. Jmenuje se Busby Stoop.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz