Hlavní obsah
Názory a úvahy

To je divný, že je v létě teplo a zimě zima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MUDr. Jiří Hrabák

Od okurkové sezóny ke klimatické změně. Rozhled nad horizontem klimatického diskurzu.

Článek

Léto je tady, zima daleko za námi. Naše potící se těla nám říkají, že je to sezóna, kdy je nejlepší být někde u vody. Pro média začala okurková sezóna, která už dávno není jen o okurkách. Není to ani o počasí, ale o globálním klimatu, samozřejmě doplněném fotografiemi celebrit v plavkách či festivalových šatech.

Není divu, že se ve vedru hodí studená kola ze stánku a dietní pro linii do plavek k tomu, kterou by každý rád zaplatil pro absenci kapes u těch plavek kartou nebo mobilem. Kupodivu nám nějak za ty roky přestala stačit malá kapsička na drobné a peněženka se do ní nevejde. Inflace je od slova inflacio, tedy nafukovat, naštěstí s nůší peněz ještě pro chleba nechodíme, ale to je jiný příběh.

Nicméně prý „všeci kradnú“, a proto chtějí všichni prodejci studených nápojů, párků v rohlíku, nebo zmrzliny peníze pěkně na dřevo. Vážně nechtějí platit daně? Někteří možná, ale možná jen nechtějí platit terminál a procenta z tržby, když mají otevřeno jen v sezónně. Ale to už nezní tak dobře, že krátí daně zní líp. U toho se člověk může naštvat a mít pocit jak je morálně výš, žádný buržoa, ale proletář.

Ostatně s tím líp se dobře pracuje - když se k němu přidá bylo, a zase bude, má to politický potenciál. Jenže když nebude líp, tak se zcela legálně pokrátí politické sliby, k tomu se slíbí něco jiného, aby se to celé znovu a znovu opakovalo. Doba prý upadá, nic není jak bylo, ale schopnost naletět znovu a znovu na nesplnitelné sliby je tradice, kterou nechceme opustit.

Ani ta kola není co bývala, tedy ta dietní je stále stejná, ale dnes na seznamu, protože obsahuje zdraví podvratný element. Nejdřív přítel hubnutí a zubů, dnes třídní nepřítel, trochu Slánský, ten aspartam v ní. Zatím jen obviněn, veřejně pošpiněn, poprava odložena. Prostě začala sezóna okurek, bez okurek a boj o víčka na zavařovačky dávno vyšel z módy. Začala sezóna bouří, zatím jen ve sklenici dietní koly, kterou víří kreditní karty. A do toho je vedro, a přes počasí všichni řeší klima.

Nicméně počasí není totéž co klima a lokální není to samé jako globální. Ono se má počasí ke klimatu jako šiška ke stromu. Každý chápe, že šiška není strom, ale u té paralely s klimatem už to mají problém mnozí pochopit. Není se čemu divit, jsme společenské bytosti, které více cítí, než myslí. Naše kapacita je zhruba 200 jedinců a náš horizont se týká světa kolem našeho tábora či sídliště. Co je dále, je pro většinu z nás „bůhví co“ - prostor pro víru.

Pár jedinců však nechce věřit, ale vědět a hlavně pochopit. Bez těchto zvídavých, co chtěli už na úsvitu dějin našeho druhu jít za horizont a ulehčit si cestu holí, lov oštěpem, trávení vařením na ohni, práci kolem nejen ozubeným, bychom dnes žádnou civilizaci neměli. Tací se shodnou že máme problém, čehož se zase chytnou chytráci, co to chtějí politicky vytěžit. Jedni popírají, druzí straší, lidé věří jedněm, nebo druhým, hádají se reálně a se nedělá nic.

Virtuálně se však vedou líté boje a kde kdo musí ukázat, jak je nad věcí, nejlépe u článku, kde se radí, jak v horku neumřít, tedy ten den, dva, tři přežít ve zdraví. Podobné články tu byly, co si pamatuji, a to jsem zažil i Rudé právo. Dnes však pod takový článek o počasí, nebo zprávou o rekordně vysoké teplotě, padající každý druhý den po celém světě, mají mnozí potřebu napsat hlášku: „To je divný, že je v létě teplo a v zimě zima“, „Konečně normální léto“ a nebo „No, loni byly taky takové teploty asi proto, že je léto“. A články o klimatické změně přinášejí dokonce velká odhalení světového spiknutí: „Normální léto, zase se snaží vymývat mozky, vždy to tu bylo a bude. To samý všude ve světě“. Dokonce některým přinášejí pocit ohrožení:"Já už tady z těch zpráv zdechnu… to je překvapení, že v létě je teplo a teploty 30+".

Překvapení není ani jedno. Každého zajímá, jak bude, články o počasí jsou oblíbené, týkají se všech. Jsou vděčné téma, zvlášť ty věštecké, jak bude za měsíc, dva, nebo půl roku, budí vášně, dělají prokliky a peníze z reklamy. Jenže jejich spolehlivost je na úrovni výkladu tarotových karet, nebo věštění kyvadlem. Hodnotou mají jako astrologický sloupek, co bohužel nesmí chybět v žádných novinách. A kupodivu pod těmi žádné diskuze neprobíhají.

Klimatická změna je realita, popírání jí na síle nebere, strašení však taky nikam nevede. Říkat, že CO2 nemá vliv na globální klima, je stejně hloupé jako se lepit k silnici. Oboje blokuje řešení a nikomu nepomůže. Čím déle budeme odkládat řešení, tím víc řešení bude bolet. Je to stejné jako odkládat ošetření kazu, pak zánětu zubní dřeně, který zase neošetřen přejde po krátké pauze do zánětu čelisti. Jenže pak v tom kyselém prostředí plném hnisu ani anestezie nefunguje.

Řešením není všechny zuby vytahat, nebo popírat, že zubní plak a cukr způsobuje kazy a k tomu hlásat jak čištění je výmysl zubařů jak otrávit lidi fluoridy a vydělat na nich. Ale edukace v hygieně a stravě, pravidelné prohlídky, tedy prevence a případně včasný malý zákrok. Stejný přístup potřebujeme ohledně životního prostředí. Žádný extrém, jen rozumnou péči, ale to chce vidět za ten horizont senzačních článků, prostě mít rozhled a díky němu nadhled. Ale o těch rozhlednách a nebo králičích norách zase někdy příště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz