Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč Češi nadávají na drahé Chorvatsko? Kdybychom měli moře, sami ceny raketově našponujeme

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Dovolená v Chorvatsku se může prodražit, ale to není důvod ke kritice místních podnikatelů.

Opravdu mi připadají směšné stesky některých českých dovolenkářů nad cenami v Chorvatsku. Vsadím se, že kdybychom měli podobnou příležitost, to by teprve Evropani zažili pořádné zdražování. Stačí se podívat třeba na koupaliště, hrady nebo poutě.

Článek

V posledních letech snad neuplyne léto, abychom si nepřečetli nějaký článek o tom, jak je v chorvatských dovolenkových destinacích draho. I letos jsme si přečetli řadu názorů na to, jak si Češi (a dokonce i turisti ze západních zemí) stěžují na drahé restaurace, ubytování nebo třeba plážová lehátka.

Například Blesk přinesl článek se svědectvím Čechů, jak si zoufají nad cenami sýrů, mléka nebo zmrzliny. Novinky napsaly zprávu o turistce, která za malé pivo a čevabčiči zaplatila 24,5 euro. Také tady na Médiu se objevují svědectví třeba o pizze za v přepočtu 700 Kč. A mohli bychom pokračovat.

Ale proč? Vždyť je to takové očividné farizejství. Jsem přesvědčena, že by to byli právě podnikaví Češi, kteří by se z přístupu k moři snažili vytěžit úplné maximum. Oni první by ve svých hotelech, apartmánech, restauracích nebo v plážových stáncích vyhnali ceny do nebeských výšin, až by se nad tím podivovali i tradičně zámožnější Němci, Nizozemci nebo Dánové.

Česko je rovněž drahé

Proč si to myslím? Stačí když s rodinou vyrazíme na výlet nebo dovolenou v Česku. Ceny vstupného na hradech a zámcích jsou vysoké, nehledě na občerstvení nebo parkování v jejich blízkosti. Takový sobotní výlet s dětmi, který zahrnuje oběd a nějakou tu zmrzlinu, se klidně může vyšplhat na pár tisíc.

Nejinak je tomu na koupalištích nebo v aquaparcích. Celodenní rodinné vstupné pohybující se klidně přes 2000 Kč. Párek v rohlíku za 60 Kč, langoš za 150 Kč a pivo za 70 Kč. Také dětské atrakce v horských resortech nebo vstupenky do dětských zábavních parků jsou často cenově přemrštěné. A to nemluvím třeba o návštěvě poutí nebo kolotočů s dětmi, kdy pár jízd stojí klidně dvoudenní výplatu.

Mohla bych pokračovat i dalšími volnočasovými aktivitami. Chcete vzít děti do cukrárny? Nebo do kina na nějaký nový animák, kde se rodinné vstupné také vyhoupne klidně nad 700 Kč? Chcete vyrazit v zimě na lyže? Peníze tečou závratným tempem a výplata se v peněžence ani neohřeje.

Typická horská přirážka

Když se podíváte, jaké ceny mají obchodníci v Krkonoších, na Šumavě, v Beskydech nebo třeba na Lipně, je jasné, jak by to dopadlo, kdyby měla Česká republika moře. Věřím tomu, že bychom tady měli obratem hned několik kandidátů na nejdražší přímořská letoviska v Evropě. Češi by kasírovali ostošest.

Byla bych ráda, kdybychom se při komentování cenové situace v Chorvatsku drželi trochu při zemi. Je mi jasné, že z vysokých cen na své letní dovolené jásá jen málokdo. Na druhé straně se zkuste zamyslet, jak byste se zachovali, kdybyste vlastnili několik apartmánů nebo třeba kavárnu pár kroků od moře. Nechali byste lidové ceny? Myslím, že ne.

Anketa

Co si myslíte o kritice vysokých cen v Chorvatsku?
Souhlasím s kritikou, ceny jsou přemrštěné.
28,6 %
Je to otázka nabídky a poptávky, takže to nesoudím.
14,3 %
Kdo nemá peníze, ať tam prostě nejezdí.
47,6 %
Ceny u moře by se měly regulovat.
9,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz