Hlavní obsah
Názory a úvahy

Úspory na důchodcích byly v pořádku, na své platy si ale soudci sáhnout nenechají

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ústavní soud: Oficiální foto

Nepříjemně mě překvapilo nové rozhodnutí Ústavního soudu o tom, že snížení soudcovských platů bylo neústavní. Jde o kontroverzní rozhodnutí ve stínu toho, že když šlo o snížení valorizace, bylo podle soudců všechno v pořádku. Kde je spravedlnost?

Článek

Zmrazení soudcovských platů v letech 2021, 2022 a 2024 bylo neústavní, rozhodl Ústavní soud. Podle soudců je nepřípustné, když se o platech rozhoduje podle politického klíče.

Nezávislost soudců deklarovaná Ústavou a zákony je v první řadě podmíněna jejich morální integritou a odbornou úrovní, zároveň je spjata i s přiměřeným materiálním zajištěním. Zásah do materiálního zabezpečení soudců, které je garantováno zákonem, tak nesmí být výrazem svévole zákonodárce,“ uvádí soud. Za rok 2024 dokonce soudci dostanou doplaceny rozdíly v platech.

Upřímně jsem čekala, že soudci budou v tomto případě zdrženliví. Uskromňuje se většina populace, snižovala se mimořádná valorizace důchodů, zvyšovaly se daně. Soudci by se k tomu měli přidat. Jenže k tomuto kroku zřejmě nemají dostatek odvahy a na své platy si sáhnout nenechají.

Důchody jsou něco jiného?

Jinak bych na toto rozhodnutí pohlížela v případě, kdyby Ústavní soud zrušil také snížení mimořádné valorizace v červnu 2023. Jenže se tak nestalo, Ústavní soud vládu podpořil v rozhodnutí, které padlo před pouhými 5 měsíci. Podle soudu je ústavně v pořádku, že valorizace u průměrného důchodu byla snížena asi o 1000 Kč. Tedy ne o 10 nebo 20 %, ale o více než 50 %.

Připomínám, že v tomto případě bylo podle Ústavního soudu snížení v pořádku, i když při tomto kroku vlády bylo narušeno legitimní očekávání důchodců, což sami soudci připustili. Navíc ještě pár týdnů před samotným rozhodnutím ministr Jurečka sliboval, že valorizace proběhne podle zákona.

Takže si to shrňme: Když politici svévolně sníží důchodovou valorizaci, je to v pořádku. Ale když politici svévolně sníží soudcovské platy, v pořádku to není a takové rozhodnutí se musí zrušit. Kde tedy máme spravedlnost, ptám se?

Anketa

Souhlasíte s tím, že zmrazení soudcovských platů bylo neústavní?
Souhlasím, tento krok nebyl v pořádku.
2,1 %
Nesouhlasím, je tady dvojí metr.
94,5 %
Platy soudců jsou něco jiného než důchody.
2,8 %
Neumím situaci posoudit, je to právní věc.
0,6 %
Celkem hlasovalo 568 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz