Hlavní obsah
Právo a státní správa

Vláda chce začít důchodcům znehodnocovat výchovné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Nedalo mi to a pořádně jsem si přečetla, jaký peněžní dopad budou mít úpravy výchovného, které chystá vláda. No, nepotěšilo mě to, a ani já vás nepotěším.

Článek

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka slavnostně představil důchodovou reformu a už v minulém článku jsem se podivovala nad tím, že se chystá zrušení výchovného za první dvě děti. Že na to finančně doplatí hlavně budoucí matky, to bylo jasné, ale moc se nemluví o tom, že velký dopad to bude mít i na důchodkyně, které již výchovné dostaly.

Velmi zajímavé čtení v důvodové zprávě začíná na 84. straně, kde jsou vyčísleny sociální dopady modifikace ocenění výchovy dětí.

Takže pro začátek si zopakujme, co se chystá s výchovným. Za první dvě děti se výchovné vyplácet nebude a získají ho pouze ti, kdo vychovali tři a více dětí. Výchovné se také přestane pravidelně valorizovat podle inflace a už napořád zůstane ve výši 500 Kč.

Poslední změnou je to, že se změní způsob výpočtu valorizace procentní výměry důchodů, která poroste bez započtení výchovného. Toto má platit i pro důchodce, kteří už nyní výchovné pobírají. Píše se toto: „Částka zvýšení za vychované dítě bude podle návrhu určena pevně na úrovni 500 Kč s tím, že tato částka bude po přiznání vyloučena ze zvýšení procentní výměry důchodu.“

Znehodnocení

Co to bude konkrétně znamenat, není na první pohled zcela jasné. V podstatě jde o to, že se částka výchovného bude v průběhu času znehodnocovat, jak říká zpráva: „Při zachování současného stavu by tato částka (jak přiznávaná, tak i vyplácená) postupně rostla stejně jako procentní výměry důchodů. Rozdíl se bude postupně zvětšovat a v horizontu roku 2050 bude tato částka při realizaci návrhu o cca 45 % nižší než při zachování současného stavu.“

Jinými slovy nám Ministerstvo práce a sociálních věcí říká, že za 25 let bude mít výchovné hodnotu 45 %. Vůbec nikdo neřeší, že je tady nějaká inflace, zkrátka důchodkyně si musí vystačit s tím, co jim bylo přiznáno. A že to za 10 či 20 let bude mít poloviční hodnotu? Nebo ještě nižší, když budeme zase zažívat extrémní inflaci jako loni? Koho to trápí…

Pokračovala jsem ve čtení a náladu mi to nezvedlo, spíše naopak. Jak známo, výchovné za první dvě děti bude nahrazeno novinkou, která se nazývá fiktivní vyměřovací základ. Za mateřskou se bude do důchodu počítat fiktivní mzda ve výši mzdy průměrné. Pan ministr Jurečka rád říká, že to bude kompenzace zrušeného výchovného.

Nedostatečnost

Ale ejhle. Co říká důvodová zpráva? Čtěme: „Aplikace fiktivního vyměřovacího základu povede u osob pečujících o děti do 3 let ke zvýšení důchodu nejčastěji v pásmu 300 až 400 Kč. Naproti tomu zrušení výchovného za první a druhé dítě bude mít do výše důchodu negativní dopad 500, resp. 1 000 Kč.“

Takže si to shrňme. Důchodcům, kteří mají výchovné přiznáno, sice zůstane, ale také se přestane valorizovat a bude ztrácet hodnotu. Když bude inflace 5 %, ztratí za rok hodnotu 5 %. Totéž platí pro důchodce, kteří ho teprve získají. Výchovné zůstane navždy už 500 Kč, ale za 10 let už bude mít mnohem nižší hodnotu. A nakonec ženy, které porodí jedno nebo dvě děti, budou za svou snahu odměněny fiktivním vyměřovacím základem, který zvýší důchod asi o 300 až 400 Kč. No, nepotěšil jste mne, pane ministře.

Zdroj informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz