Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vyšší odvody na důchod pro bezdětné: Lidovecký návrh neférově dopadá na čtyři skupiny lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Politici KDU-ČSL přišli s podivným nápadem, že by se mělo rozlišovat mezi lidmi, kteří mají v 35 letech děti, a těmi, kteří je nemají. Myslím si, že je to velmi diskriminační, nejen protože někteří lidé mít děti nemohou.

Článek

Přečetla jsem si článek o plánované novince, kterou chtějí prosadit lidovci, a opět jsem se rozpálila doběla. Strana totiž chce na koaliční radě prosazovat vyšší sociální pojištění pro lidi, kteří po dosažení 35 let nemají děti. Vše mají navíc doplnit zvýšené daňové slevy za děti.

Vypadá to, že lidé v KDU-ČSL zřejmě úplně neví, co chtějí. Na jednu stranu podporují zrušení výchovného za první dvě děti, a současně na stejné děti navrhují vyšší daňové zvýhodnění. Jde o poněkud rozporuplný vzkaz.

Zásadní problém mám ale s tím, že bychom měli dávat dělicí čáru mezi ty, kteří děti mají, a kteří nikoliv. Navíc velmi uměle zvolenou hranicí 35 let. To nikoho nezajímá, že tady máme nezanedbatelné množství prvorodiček starších 35 let a že tento počet roste? Opravdu by mě zajímalo, podle čeho byla tato hranice stanovena.

Podobné návrhy jsou navíc velmi necitlivé a řekla bych i vrcholně nespravedlivé vůči několika skupinám lidí. Někteří lidé za to, že děti nemají, ani nemohou. Moc by mě zajímalo, jak by tato situace byla zohledňována a zda by podobný nápad dokonce nenarazil u Ústavního soudu. A o jakých skupinách mluvím?

1. Neplodní lidé: Připadá mi nespravedlivé, pokud budeme vyšším sociálním pojištěním trestat lidi, kteří dítě ze zdravotních důvodů mít nemohou.

2. Homosexuálové: Stát stále nedokázal schválit zákony tak, aby manželství bylo zcela rovnoprávné pro všechny. To znamená i komplikaci při pořizování dětí, chybí tady třeba funkční legislativa pro náhradní mateřství. Když jste tedy gay nebo lesba a nemáte děti, z pohledu státu jste méněcenní? Pokud ne, dostanou tito lidé jinou slevu, třeba za to, že nečerpají rodičovský příspěvek?

3. Lidé, kterým děti zemřou: Může se stát, že se někomu dítě narodí, ale předčasně zemře. Bude se to počítat, nebo ne? Osobně si myslím, že spíše ne, protože i zákon o důchodech říká, že když dítě zemře do 5 let, pohlíží se na něj tak, jako by neexistovalo a nenáleží za něj výchovné.

4. Lidé, kteří budují kariéru: Jsou lidé, kteří se dobrovolně vzdají rodičovství a věnují se třeba budování pracovní kariéry. Nezřídka pak dosahují vyšších mezd a odvádějí státu už tak vyšší sociální pojištění. Navíc státu šetří peníze tím, že nejsou s nemocnými dětmi doma a nepobírají ošetřovné. A teď je budeme trestat? Je to zvláštní.

Myslím si, že oceňování dětí je správné. A o tom to právě je: má to být pozitivní přístup. Máte děti, tak budete ocenění, třeba zmíněnou slevou na dani nebo výchovným. Ale trestání považuji na nesprávně zvolenou cestu a doufám, že ostatní vládní strany smetou tento návrh KDU-ČSL ze stolu.

Zdroje informací:

Anketa

Měl by stát zvyšovat sociální pojištění pro bezdětné lidi starší 35 let?
Ano, je to správné.
21,5 %
Ne, je to nesprávné.
65,9 %
Děti by stát neměl nijak oceňovat ani trestat.
1,8 %
Lidovci už neví, co by vymysleli.
10,8 %
Celkem hlasovalo 3217 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz