Hlavní obsah
Nakupování

Nákup potravin v Německu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fotka od Squirrel_photos z Pixabay

Důvody, proč vyrazit i s příklady cen potravin.

Článek

Nákupy v Německu jsou pro Čechy z příhraničí i ty vzdálenější populárním trendem. Německo je známé svou širokou nabídkou kvalitního zboží, výhodnými cenami a atraktivními slevami.

Jaké důvody nás k tomu vedou?

1. Široká nabídka zboží

V Německém obchodě nejsou primárně potraviny, které neznáme, jedná se hlavně o rozmanitost. Množství příchutí i variant je mnohem větší. Výběr oceňuji především u jogurtů a sýrů. Ale v regálech najdeme samozřejmě i zboží, které u nás až tak obvyklé není. Za mě vítězí kakao od žluté značky se zajícem, kterou od nás znám jen jako cereálie a rozpustné frappé od stejného výrobce.

2. Akce, slevy

Dalším důvodem, proč lidé míří do Německa na nákupy, jsou příznivé ceny - zejména v době slev a výprodejů. Některé akční zboží bývá často v Německu značně levnější, a to i po započítání cesty. Díky větší konkurenci jsou slevové akce častější a výraznější než v České republice. V případě předzásobení se každým nákupem trvanlivým zbožím za příznivé ceny už to za to stojí.

3. Kvalita

Kvalita pro někoho může být sporná, u mě vítězí „chutná mi / nechutná mi“. Obyčejný jogurt ze spodu regálu je pro mě srovnatelný s lepším jogurtem u nás. Velmi dobré sýry tam koupím za cenu no name sýru u nás. Mléko krásně vonělo i po více než týdnu, kdy bylo otevřené zapomenuté v lednici před odjezdem na dovolenou.

4. Dostupnost

Kousek za hranicemi najdete spoustu oblíbených nákupních destinací. Mezi nejoblíbenější města pro nákupy patří Drážďany, Chemnitz, Pasov nebo Berlín. Zvláště Drážďany jsou díky své blízkosti od českých hranic vyhledávaným cílem pro jednodenní nákupy, pro mě jsou hodina cesty, což není o tolik horší oproti cestě 20 min do nejbližšího velkého obchodu od mého bydliště. Pochopitelně tam nejezdím každý týden, ale jednou za měsíc, dva se to dá zvládnou.

5. Otevírací doba

V týdnu je otevírací doba dostatečná pro ranní ptáčata i noční sovy. O víkendovém nákupu Vás může překvapit, že v neděli je většina obchodů zavřená. Myslete na to v případě, že chcete nákup spojit s výletem, a naplánujte si nákup nejpozději na sobotu.

6. Stojí to za to?

Mě osobně vždy, neberu to jen jako nákup, cestu mám spojenou s obchodním jednáním, či výletem. Nemusí být výhodné kupovat akční zboží, viz příklady cen níže. V případě, kdy je cena srovnatelná s tou v českém obchodě, určitě nákup vítám. Musíte započítat i dopravu, pokud máte dálniční známku, jedná se primárně o pohonné hmoty, v tomto případě je vhodné spojit se s dalšími členy rodiny nebo přáteli, kteří zmírní cenu cestovného.

Příklady cen z obchodu s červeným K, počítáno při dnešním kurzu 1 € = 25,15 kč, zaokrouhlováno.
Produkty vyráběné pro tento obchod jsou označené „K“

Akční zboží:

Máslo 250g 2,09 € = 52,60 kč

K Mléko polotučné 1l 0,99 € = 24,90 kč

Vejce 10ks velikost M 2,29 € = 57,60 kč

K Vejce 10ks velikost M 1,99 € = 50 kč

K Vepřový kotlet v celku, ve vaničce 1kg 4,49 € = 112,90 kč

Vepřový kotlet plátky, ve vaničce 1kg 4,89 € = 123 kč

Kuřečí prsa na řízky, plátky, ve vaničce 1kg 6,99 € = 175,80 kč

Vepřová kýta ve vaničce 1 kg 2,99 € = 75,20 kč

K Sýr lučinového typu, jogurtový 200g 0,99 € = 25,90 kč

Milka čokoláda 0,79 € = 19,90 kč

Zboží za běžnou cenu:

Mléko polotučné 1,5% 1,69 € = 42,50 kč

K Mini mozzarella 125g 1,19 € = 29,90 kč

Jogurt ehrmann 150 g 0,79 € = 19,90 kč

K Sýr lučinového typu, 200g 1,49 € = 37,50 kč

Gouda strouhaná 250g 1,99 € = 50 kč

K Zrnková káva 9,99 € = 251,20 kč

Bagel 4ks á 75g 1,89 € = 47,50 kč



Na závěr bych ráda řekla, že nákup do domácnosti bych možná někdy měla levnější v našich končinách, přece jen tam vždy objevím něco, co musím ochutnat a zkusit. Při ceně 3-4 eura se můžu tvářit, že jsou to jen 3-4 koruny. U nás bych si to za 100kč určitě nekoupila, ale „když už tu jsem, tak to zkusím“.

Kdo to chcete zkusit, nebojte se vyrazit, není se čeho bát. Potraviny poznáte pouhým okem, němčiny není třeba. Na čecháčky jsou prodavačky zvyklé i u pokladen a nikdy jsem neměla pocit, že nejsem vítaná. Můžete si to spojit v předvánočním nákupem. Konkrétně v Drážďanech mají krásné vánoční trhy. Pozor dejte jen na platební možnosti, u většiny stánků lze platit pouze hotově. Pokoupit můžete skvělou štolu, máslové sušenky, perníčky, svařák i jejich speciální svařák s rumem… a ta atmosféra! Už se těším, až pojedu příště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz