Hlavní obsah
Aktuální dění

Očekávaná velká voda - můžeme se na ní připravit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay drop-of-water-578897_1280

Štěstí přeje připraveným, samozřejmě, ale je potřeba se připravit bez emocí. Neustálý strach, ve kterém nás drží média je už nesnesitelný.

Článek

Povodně v roce 2002 si pamatuji hlavně jako holka, co „díky tomu“ nemusela do školy. Člověk si později samozřejmě uvědomí, co všechno to znamenalo. Postupem času se s tím každý nějakým způsobem srovnal, obnovilo se všechno, co připomínalo pozůstatky nekonečných deštivých dní, naplaveniny, všudypřítomné bahno, poškozené domy, silnice i příroda. Každý, koho voda zasáhla přímo či nepřímo, si na to vzpomíná jako by to bylo včera. Nikdo na to nezapomene, nejde to, ale přece jen člověk žije dál. Velkou vodu připomínají už jen památeční tabulky na budovách ve výšce hladiny, kterou dosáhla.

Včerejší zprávy na nejmenované televizní stanici, to byl vážně krok do minulosti. Přes 20 let staré reportáže, nářky lidí, neuvěřitelná nálož čísel - kolik domů, v jaké hodnotě, kolik lidí je bez domova, počty brigádníků, úřadů, finance, pojišťovny,…

Samozřejmě, že se může situace opakovat, může to být lepší, ale i horší. Není nutné na nás valit vlnu strachu, co všechno se může stát, připomínat hrůzy, při kterých mnoho lidí přišlo o všechno. Není potřeba názorně ukazovat zkázu a peklo, které díky velké vodě vzniklo na spoustě míst v republice.

Strachem nikoho nepoučíte, naopak, v emočním vypětí člověk zapomene na důležité věci. Všichni víme, co nás může čekat, voda je nezastavitelný živel s obrovskou silou, ale přece jen jsou způsoby, jak můžeme ochránit sebe i svůj majetek. Je potřeba edukace, upozornění na situace, které si člověk nemusí uvědomit. Není potřeba mít pod okny potok nebo řeku, hrozí riziko zaplavení z důvodu naplnění kanalizační soustavy, vytvoření laguny. Je potřeba zkontrolovat odvodnění, vyčistit okapy, vpusti, vsaky apod. Vypnutí elektrického proudu v prostorech, kde hrozí bezprostřední zaplavení vodou. Zkontrolovat nezajištěné předměty na zahradě.

Nezapomeňte, že Vaše bezpečí je VŽDY na prvním místě. Škoda na majetku je samozřejmě také citelná, ale zdraví Vám nenahradí ani sebelepší pojištění. Pro ty z Vás, kteří jste rádi připravení na všechno přikládám odkazy na pokyny a informační weby. Pokyny jsou vypracované odborníky, odbodované, jasné, věcné. Pokud víte, že Vaše reakce v případě krizové situace není úplně promyšlená, je to perfektní manuál.

Situaci v žádném případě nezlehčujte, jen se prosím nenechte strhnout vlnou strachu, která na nás tlačí ze všech stran.Pokud jste v rizikové oblasti, průběžně sledujte situaci, ale s odstupem, a racionálně. Vycházejte ze zkušeností, jak byl Váš dům nebo jakýkoliv jiný majetek zabezpečený dříve, co stačilo, co by ještě pomohlo navíc.

Čekají nás dny nejistoty, jak to všechno dopadne, ale nenechte se tím pohltit, nervy máte jen jedny. Přeji bezpečný a co nejpoklidnější víkend a hlavně zachovejte paniku – slyšíte tu ironii doufám :))

https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-vzhledem-k-vystraham-chmu-doporucuji-obcanum-pripravit-se-na-povodne.aspx

https://bezpecnost.praha.eu/clanky/co-delat-kdyz

https://www.mzp.cz/cz/ochrana_pred_povodnemi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz