Hlavní obsah
Názory a úvahy

Povodňová turistika: Fenomén posledních dní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Povodňová turistika – termín, který zní paradoxně, ale v posledních dnech získává na oblíbenosti. Co ji dělá fascinující?

Článek

Povodňová turistika je forma cestování, která se zaměřuje na návštěvu oblastí, kde dochází k výraznému zvýšení vodní hladiny. Může mít různé důvody. Strach o obydlí, fotografické a umělecké zájmy – srovnávací fotografie „před a po“ jsou neuvěřitelné, pouhým okem srovnatelný dnešní pohled se vzpomínkou z minulého týdne tak silný není, vzdělávání a porozumění, či jen tak „na čumendu“ jen proto, že se něco děje.

Povodňová turistika, stejně jako každá jiná forma turistiky, vyžaduje ohleduplnost a odpovědnost. Je důležité respektovat místní obyvatele a také dbát na to, aby turistické aktivity nenarušovaly probíhající procesy nebo nevyvolávaly další problémy. Stále se opakující prosby z ústředního krizového štábu a zástupců IZS se míjí účinkem.

Pokud už máme potřebu prozkoumat vodní toky ve svém okolí, protože zvědavost je samozřejmě silnější, chovejme se prosím neviditelně co nejvíc to půjde. Neparkujme na nevhodných místech s ohledem na další běžný provoz, předcházejme možným rizikům, které nás můžou ve vteřině dostat z pozice čumila na osobu v ohrožení (nestůjme na podmáčeném či podemletém břehu, který lehce strhne váha automobilu, mezi stromy, kde už jsou další spadlé, případně jsou nezvykle nahnuté…). Pokud už mě přemůže zvědavost, musím tomu obětovat i kroky navíc. Neshlukujme se kolem záchranářů, dejme jim prostor pro jejich práci. Nekomentujme nahlas situaci nevhodnými výrazy, nikdy nevíme, jestli vedle nás nestojí člověk, který vlastníma rukama postavil danou nemovitost, kterou jste odborně nazvali „hotovo, ten barák už to má za sebou“ , „hele, ten za chvilku spadne“, případně „tak tam bych bydlet nechtěl“.

A hlavně! Zbytečně neriskujme. Ano, rozprouděná řeka, ve kterou se změnila místní říčka během pár hodin/dní, každoročně dosahující výšky max. po kolena je senzace, o tom žádná. Ale opravdu není nutné si z ní dělat surfařský trenažér, oprášit kánoe, na které se letos nedostalo, protože všude je plno lidí, kteří kazí vaší pohodovou vodáckou dovču – ano, dnes budete na vodě jen vy, ale dokážete se z ní i bezpečně dostat? Skoky z mostu, protože teď je i u nás ta správná hloubka, do které to jde. Ve všech případech se jedná o zážitek, který si nejspíš jen tak nezopakujete a určitě na něj nezapomenete, ale není potřeba poňoukat osud, aby se z Vašeho nezapomenutelného zážitku stala tragická nehoda, na kterou nezapomenou Vaši blízcí.

O případnou pokutu a řešení přestupku ve finále ani tak nejde. Je potřeba si uvědomit, že lačností po zážitku můžete v tom lepším případě „jen“ zatížit už tak extrémně zahlcený systém.
Všem členům ISZ musíme být vděční, ano, je to jejich práce, ale určitě nechodí do práce na nekonečné směny s tím, že budou lovit a vyprošťovat hazardéry se životem.

Situace už se obrací lehce k lepšímu, snad to vydrží a nebude už tolik příležitostí pro tyto výpravy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz