Hlavní obsah
Jídlo a pití

Dáváte si točené nebo čepované pivo? O tom, jak to je správně, se přou i hostinští

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Elevate / Creative Commons / pexels.com

Když přijdete do restaurace či do hospody, asi většinou uslyšíte místní štamgasty a jiné návštěvníky, jak si objednávají jedno točené. Někdy ale můžete slyšet i termín čepované. Je mezi tím nějaký rozdíl?

Článek

Češi pivo milují, takže není divu, že pro pojmenování různých způsobů konzumace piva či poměrů piva a pěny mají nespočet pojmenování. Existují však dva termíny, které se často zaměňují. Jde o výraz točené a čepované pivo. O tom, který výraz se správně používá se přou mnoho let i samotní hostinští, proto jsme se my zeptali přímo v pivovaru, aby nám pomohli objasnit, jak to vlastně s tím točením a čepováním piva je.

Začněme výrazem, který se používá častěji. Jde o točené pivo. Slyšíte ho všude kolem sebe. Když vám píšou známí, ptají se, zda nezajdete na jedno točené. Točené pivo se původně využívalo jako výraz pro pivo, které se do půllitru dostává stlačeným vzduchem. Byl to velmi náročný a složitý proces, který však zajišťoval, že pivo v půllitru, které jste dostali na stůl nemělo žádnou chybu. Používán k tomu byl kompresor. Celý tento proces měl ale jednu podstatnou vadu. Pivo se při něm rychle kazilo. Pokud se nestihl vytočit celý sud za jediný den, druhý den už pivo nevykazovalo známky té nejlepší kvality, třetí den už bylo prakticky nepoživatelné.

Právě z tohoto důvodu se tam, kde byla výtoč menší, začal k točení piva využívat oxid uhličitý. Ten je sice sám o sobě nezávadný a díky jeho použití vydrží pivo v sudech čerstvé až několik dnů, ale nepatrné množství se jej dostává do piva a mění jeho chuť. Když je péče o pivo špatná, oxidu uhličitého se do něj může dostat více a pivo bude chutnat úplně jinak, než jste zvyklí.

I takto připravované pivo mnoho hospodských i konzumentů nazývá jako točené. Tento výraz je ale chybný v obou případech. Vznikl pravděpodobně z toho, že se dříve točili či stáčeli vína a limonády. Tam by vás asi ani nenapadlo použít jiný výraz. Představte si třeba čepované víno.

Když se na to ale podíváme z pragmatického hlediska, tak místo, kde se pivo připravuje ke konzumaci, se nazývá výčep, ten, kdo ho připravuje se nazývá výčepní. Proto i pivo se správně připravuje čepované, nikoli točené.

Takovou odpověď nám poskytli v jednom z českých pivovarů. Konzumenti piva stále používají výraz točené, ale v hospodské hantýrce se od něj již pomalu upouští. V nápojových lístcích se dnes často můžete dočíst, která piva mají v ten daný den na čepu. Přesto se však stále používá výraz, že restaurace či hospoda má určitou výtoč, což přechodu od točeného na čepované pivo trochu odporuje.

Používat můžete samozřejmě oba výrazy, nikdo vám za ně hlavu neutrhne. Je jen na vás, co obsluze vašeho podniku řeknete. I ten nejzarytější hostinský pochopí, co po něm chcete. Důležité je, aby pivo, které dostanete v půllitru bylo té nejlepší kvality a chutnalo jako čerstvě připravené přímo v pivovaru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz