Hlavní obsah
Věda

Lucidní snění: Přestože spíme, uvědomuje si, že se nám zdá sen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio / Creative Commons / pexels.com

Sny jsou pro člověka velkou neznámou. Dějí se v nich zvláštní věci, které někdy nejsme ani schopni vysvětlit. Mnohdy se do nich promítnou i situace z našeho života před usnutím. Jak se ale snům dostat na kloub a moci je ovlivnit?

Článek

Lucidní snění je stav, který určitě zažil každý z nás. Říká se mu také jasný sen, bdělý spánek nebo vědomý spánek. Člověku se totiž zdají sny každou noc, avšak někdy si žádné z nich nepamatuje, nebo si z nich ráno pamatuje pouze záblesky. Lucidní snění je ale ta část spánku, kdy si uvědomuje, že se nám zdá sen, a v tu chvíli jej živě vnímáme, přestože spíme. Aby se jednalo o lucidní snění, musíme si být plně vědomí toho, že se jedná právě o sen a že události, které se v něm dějí, se často nezakládají na racionálním základě.

To si většinou uvědomíme v momentě, kdy se nám ve snu stane něco, co odporuje zdravému rozumu, či popírá zákony fyziky. Těmto událostem ve snech se říká spouštěče. Vedou nás totiž k uvědomění. Patří mezi ně například setkání s osobou, která již není mezi živými, cestování v čase či létání.

Lucidní snění je jev, který byl popisován již antickými vědci. Někteří z nich se snažili do těchto stavů dostávat účelně, aby mohli svoje stavy lépe pochopit a popsat. Jenže po zániku antických společností se ve středověku sny považovaly za něco temného a nebezpečného. Obecně se tradovalo, že sny jsou dílem Satana, který se námi ve spánku snaží manipulovat. Se seriózními výzkumy snů se tak začalo až na konci 19. století. V současné době tak existují techniky, které nám mohou pomoci se o našich snech dozvědět více.

Nejprve je třeba si natrénovat zapamatování snů. Když se uprostřed noci probudíme, často si sen pamatujeme velmi živě a předpokládáme, že si ho budeme pamatovat i ráno. Jenže ráno si sen pamatujeme jen velmi obecně, někdy si z něj nevybavíme ani základní body. Proto je dobré si v takové chvíli zapsat, co vše se nám v tom snu zdálo. Když si to pak ráno přečteme, pomůže nám to se na sen rozpomenout.

Pokud chceme lucidnímu snění pomoci, měli bychom se před spaním najíst. Pro zažívání to sice není zrovna to pravé, ale jídlo před spánkem udrží v bdělosti i náš mozek, takže je větší pravděpodobnost, že se dostaneme do stavu lucidního snění. Pak můžeme využít jednu z nejpoužívanějších technik.

První z nich se nazývá testování reality. Když si totiž sen uvědomuje, dokážeme dění v něm ovlivňovat. V takové situaci si pak můžeme sen otestovat. Ve snech se totiž často mění pozorované nápisy, čas je mnohdy zkreslený a jeho plynutí neodpovídá realitě. Dokonce se doporučuje si ve snu zacpat nos. Ve snu je totiž možné dýchat i s ucpaným nosem. Právě takto si můžeme ověřit realitu v našem snu.

WILD neboli lucidní sny vyvolané za bdělého stavu se zakládají na tom, že se člověk uvolní a zklidní. V pozici, ve které běžně neusíná, se pak může dostat do stavů mezi bdělostí a snem a oddat se tak lucidnímu snění.

Technik k navození lucidních snů je opravdu mnoho. Existují již i elektronické přístroje, které nám k tomu mohou pomoci. Nic však není účinnějšího, než když si člověk takový stav navodí sám. Lucidní snění nám totiž otevírá bránu do zcela jiného světa, který může skýtat fantastická dobrodružství.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz