Hlavní obsah
Zdraví

Syndrom vlastního pivovaru: Muž nepije, přesto při policejní kontrole nadýchá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Olly / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Na světě existuje celá řada nemocí a syndromů, nad kterými zůstává rozum stát. Syndrom vlastního pivovaru se k nim může bezesporu řadit také. Kdo jím trpí, je neustále opilý, přestože nepije.

Článek

O zvláštních syndromech, které mohou člověka postihnout, jsme vás informovali již v našich předchozích článcích. Kromě syndromu Alenky v říši divů, kdy se vám všechno mění před očima, jako kdybyste skutečně byli v pohádkové iluzi, či syndromu těhotného otce, kdy i partner těhotné ženy prožívá těhotenské nevolnosti, přibírá a přidat se mohou i porodní bolesti, existuje také syndrom vlastního pivovaru.

Tento je syndrom je však ze všech nejvzácnější. Trpí jím přibližně jeden člověk z miliardy. Na světě tedy můžeme najít jen několik málo takových jedinců. Jeden z případů syndromu vlastního pivovaru se před několika lety vyskytl v New Yorku. Muž jedoucí ve voze byl zastaven policejní kontrolou, ale dechovou zkoušku odmítl. Byl mu tedy udělám rozbor krve, který zjistil, že muž má v krvi asi dvě promile alkoholu.

To by nebylo nic až tak divného, muž ale trval na tom, že před jízdou nic nepožil. A měl pravdu. Ukázalo, že trpí právě tímto syndromem. V praxi to znamená, že ve střevech hostitele žijí kvasinky, které určité látky, karbohydráty, dostávající se do těla s potravou přeměňují na alkohol. Muž pak může nadýchat, přestože před jízdou vůbec nepil.

Pokud si ale myslíte, že se to projeví pouze na přítomnosti alkoholu v krvi a takový člověk žádné příznaky nepociťuje, jste na omylu. Člověk trpící syndromem vlastního pivovaru vykazuje stejné známky jako opilý jedinec, pouze si to plně neuvědomuje. Mezi takové příznaky patří alkoholový dech, zápach alkoholu vypařující se z těla skrze pokožku, malátnost a problémy s koordinací pohybu.

Muž měl se syndromem problémy už delší dobu. Zašel s tím k lékaři, absolvoval řadu vyšetření, ale nikde mu nebyli schopni diagnostikovat právě syndrom vlastního pivovaru. Snažili se tedy muže vyléčit prostřednictvím antibiotik a jiných léků, nic ale nezabíralo. Muž začal po čase vykazovat chování, jako kdyby byl závislý na alkoholu.

Teprve se správnou diagnózou se mohla začít účinná léčba. Muži byla nasazena antimykotika, která dokážou tvorbě alkoholu zabránit. Pak samozřejmě následovaly abstinenční příznaky, jako kdyby byl muž na odvykačce. Obecně tento proces trvá asi rok a půl, než je člověk po diagnostikování syndromu vlastního pivovaru schopen začlenit se do běžného života.

Syndrom vlastního pivovaru se tak řadí mezi další velmi kuriózní syndromy. Syndrom Alenky v říši divů nám může trochu zamotat hlavu a syndrom těhotného otce způsobit nepříjemnosti. Ten první se ale objevuje jen nárazově, druhý po těhotenství odezní. Syndrom vlastního pivovaru může být v případě neléčení pro člověka smrtelně nebezpečný, a proto je v takovém případě třeba začít jednat co nejdříve.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Mykóza

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz