Hlavní obsah
Jídlo a pití

Aby vzniklo populární zelené pivo, je třeba hodně modrého barviva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Zelený čtvrtek je v mnoha hospodách spojen se zeleným pivem. A víte, že jeho základem je modrá barva?

Článek

Zelený čtvrtek je podle křesťanské tradice pátý den Svatého týdne. Nebo také den, kdy mnoho pivařů míří do restaurací, hospod, barů, pivnic a bister. Důvodem je zelené pivo. Mok, který není klasicky zlatavý, ale je zelený. Někde se čepuje jenom tento den v roce, jinde i několik dní, než dojdou sudy.

Zelená barva

Když se řekne zelené pivo, každý celkem jasně ví, co si pod ním má představit. Ve většině případů je to klasický ležák plzeňského typu, který ale nemá svou typicky zlatavou, žlutou barvu. Jeho barva je více či méně zelená. Podle toho, jakým způsobem pivovar pivo uvaří a hlavně, co do něho přidá.

Dosáhnout zelené barvy totiž není jen tak. Ani z chmele, ani ze sladu se prostě získat nedá. A tak je třeba trochu zaexperimentovat. Pochopitelně něčím, co dané pivo „vylepší“ s ohledem na správnost jeho barvy. Případné ovlivnění chutí piva může být u některých pivovarů záměr, u jiných to může být nežádoucí krok. Každý prostě vaří dle svých receptur a postupů.

Zelená? Ne, modrá

Takže se dostáváme k tomu, že některé pivovary prostě vsadí na různé bylinky nebo výluhy z rostlin, které pomohou ke správnému, tematickému odstínu. Nutno ale říci, že tady už bude ovlivnění chuti znatelné a množství rostlin, vzhledem k objemu uvařeného piva, by muselo být enormní.

Dá se proto očekávat, že pivovary a sládci budou hledat trochu jednodušší cesty. A taky je našli. V přírodních barvivech. Jedním z takových je určitě chlorofyl. Už ze základní školy víme, že se jedná o zelený pigment obsažený v rostlinách. No jo, ale takto obarvené pivo často připomíná spíše brčálovou barvu, což nemusí být vždycky žádoucí.

No, a když už jsme nakousli tu základní školu, stačí si vzpomenout, jaká kombinace barev vytvoří zelenou? Jednou z nich je barva žlutá – tady není třeba vymýšlet nic složitého, tohle je barva typického českého ležáku, takže základ každý sládek má. No a druhá barva? Ano, je to modrá. A tou nejjednodušší cestou je použít barvivo E133, známé jako brilantní modř. Kombinace žluté a modré vytvoří požadovanou zelenou a voilà, tematické zelené pivo na Zelený čtvrtek je na světě.

Tak dobrou chuť

Než při popíjení zeleného piva začnete velebit sládky a jejich zkušenosti v tom, že dokážou uvařit dokonalý zelený ležák, vzpomeňte si na tento článek. Na to, že zelená barva pro klasický ležák plzeňského typu není přirozená a je třeba jí nějak dosáhnout.

A taky neskočte každému pivovaru na lep. V minulosti byli za nos taháni konzumenti zeleného Starobrna. Pivovar tvrdil, že pro chuť a barvu piva byla nejdůležitější tajná bylinná složka. Realita ukázala, že to byla právě brilantní modř, tedy chemicky vyrobené barvivo. A pivovar za to dostal pokutu. Takže jako první raději pročtěte etiketu, či se přímo spojte s daným pivovarem, ohledně složení jejich zeleného skvostu. A možná si potom raději dáte typický, zrzavý český ležák.

Anketa

Konzumujete zelené pivo?
Ano, pravidelně
32,4 %
Spíše výjimečně
39,4 %
Ne, nekonzumuji
28,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 71 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz