Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak jsem šel na pivo a málem skončil na suchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Nejsem žádný zaprděný milovník europiv, rád zkusím něco nového. Ale nad některými pivními experimenty zůstává rozum stát.

Článek

Chápu, že pro někoho je vrcholem pivní kultury desítka, jedenáctka nebo dvanáctka z velkého průmyslového pivovaru. Ruku na srdce, dříve toho na výběr moc nebylo a pili jsme to všichni. Teď ale výběr máme. Kromě velkých pivovarských molochů existuje i několik stovek minipivovarů rozesetých po celé republice. A máme i pivnice, které se na jejich nabídku specializují. Dobrý nápad, řeklo by se. No, ale ne vždy.

Co si dáte? Já nevím!

Potom ale do takové moderní craft pivnice vstoupíte a začnete váhat. Začnete tápat, přemýšlet a polemizovat. Ne, že by nabídka piv na čepu a v lahvích nebyla bohatá. Ale tak nějak to nejsou věci, které byste si dali. Nebo zjistíte, že absolutně nevíte, o čem je řeč.

Nejsem úplný pivní analfabet. Vím co je ležák, IPA, NEIPA, ALE, West Coast IPA nebo Stout. V tuhle chvíli ještě tak nějak vím, co od daného piva čekat. Co mi přistane ve sklenici a jak zhruba to bude chutnat. Ale minipivovary přitvrzují. Často i svými názvy, pod kterými prostě nevím, co si představit. Na výzvu obsluhy, co si dám, musím přiznat, že prostě nevím.

Přitvrzujeme

Z těch základních pivních druhů se dostáváme k typům, jako je Session fruited IPA, Imperial sour ALE, Imperial Pastry Stout, DDH New England Kolsch. A tady jde do tuhého. Najednou začínám přemýšlet, zda se opravdu jedná o piva a zda je vůbec chci ochutnat a pít. A přemýšlím, pro koho a na kdy jsou určena.

Něco nudného, prosím?

Marně v nabídce piv hledám něco, co by vypadalo alespoň trochu nudně. Co bych si mohl zařadit do známých pivních stylů. O čem bych věděl, jak přibližně chutná a zda na takové pivo vůbec mám, nebo nemám náladu.

Nic proti vývoji, experimentům a snaze minipivovarů se odlišit. Ale trochu normálnosti by některým přece jenom nezaškodilo. Ne, nemusíte vařit jenom ležák, ale držet se trochu při zemi v segmentu svrchně kvašených piv by občas nezaškodilo. Jestli to takhle půjde dál, tak až půjdu příště na pivo, tak dost možná skončím na suchu. Protože dojde k tomu, že si z nabídky mnoha piv na čepu, nebudu mít co dát.

Anketa

Jaká piva preferujete?
Spodně kvašená
71,6 %
Svrchně kvašená
13,2 %
Pivo nepiji
15,2 %
Celkem hlasovalo 630 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz