Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak může být Petr Pavel poskok současné vlády?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy / Michal Turek

Hlasy o tom, že prezident Petr Pavel jde současné vládě na ruku, neutichají. Jak může tohle „spojení“ reálně fungovat?

Článek

V posledních prezidentských volbách zvítězil Petr Pavel. Porazil protikandidáta Andreje Babiše. Už v prezidentské kampani, i po následném zvolení, se neustále objevovaly hlasy, že současný prezident je kandidátem pětikoalice, že jí jde na ruku a že jí podepíše cokoliv. Jak může tohle spojení prezidenta s vládou v systému parlamentní demokracie fungovat?

Prezident podepisuje

Ať chceme nebo ne, funkce prezidenta v parlamentní demokracii je spíše reprezentativní. Jeho úkolem je dobře prezentovat náš stát v zahraničí, i při návštěvách státníků v ČR. Z osobního pohledu je musím uznat, že tuhle funkci zvládá podstatně lépe než jeho protějšek. Politika naší země má určitý směr a tady je důležité, aby ho prezident respektoval a hájil.

Druhým klíčovým úkolem prezidenta je podepisovat nové zákony. A právě v rámci tohoto jeho úkolu se nejvíce objevují hlasy o tom, že je to prezident pětikoalice, že jde vládě na ruku a že je to jejich, dosazený kandidát. Jejich loutka. Jak to ale s těmi podpisy prezidenta ve skutečnosti je?

Prezident podepíše

Začneme nejjednodušší variantou. Prezident Petr Pavel dostane na stůl návrh nového zákona k podpisu. Nebude kolem toho dělat žádné velké cavyky a prostě ho podepíše. Jednoduché, rychlé, bezproblémové. ZÁKON PLATÍ.

Prezident vetuje

Druhou možností, která může nastat, je to, že prezident Petr Pavel zákon vetuje. V takovém případě se tento zákon vrací zpět do Poslanecké sněmovny, která o něm bude znovu hlasovat. K přehlasování veta je zapotřebí dosáhnout nadpoloviční většiny všech poslanců. Vzhledem k tomu, že s tímhle počtem nemá současná vláda problém, přehlasuje veto prezidenta. ZÁKON PLATÍ.

Prezident podepíše na poslední chvíli

Existuje ještě třetí varianta, jak může prezident alespoň částečně ovlivniv platnost nového zákona. Podepíše ho v nejzazším možném termínu, čímž může vzhledem k legislativním procedurám posunout termín, kdy vejde v platnost. Příkladem byla v minulosti důchodová novela, u které vláda tlačila na co nejrychlejší uvedení v platnost. Pokud tahle situace nastane, tak k tomu dojde sice o něco později, ale ZÁKON PLATÍ.

Co tedy může prezident?

De facto opravdu nic. Ať udělá jakýkoliv ze svých tří možných kroků v souvislosti s podepisováním zákonů, dopadne to vždy stejně. Zákon platit bude. To je princip parlamentní demokracie a je směšné myslet si, že prezident může být kandidátem vlády a jít jí nějakým konkrétním způsobem „na ruku“.

Ano, uznávám objektivně, že názorově má Petr Pavel patrně blíže právě k současné vládě, k pětikoalici. Ale z pohledu jeho funkce a pravomocí opravdu nemá žádné možnosti, jak jí nadržovat a jít jí takzvaně na ruku. Nebo snad ano?

Anketa

Jste hrdí na současného prezidenta?
Ano
17,8 %
Ne
78,5 %
Politiku neřeším
3,7 %
Celkem hlasovalo 219 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz