Hlavní obsah
Umění a zábava

Když na hudební koncert, tak jedině s nabitým telefonem v ruce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Hele, už to začíná. Rychle vytáhni telefon, natoč si celý koncert, aby ses na záznam už nikdy v životě nepodíval.

Článek

Koncerty jsou skvělou možností, jak si užít zpěváka, zpěvačku nebo kapelu naživo. Kde ji můžeme vidět, slyšet, vnímat. Když si doma pustíme nahrávku, máme sice jistotu dokonalého studiového zvuku, ale nemáme možnost zažít takovou atmosféru, jako je na koncertě. Tam sice není vše dokonalé, jak vlivem kvality produkce, tak zkušeností zvukaře, ale jde o ten zážitek. A tak nedokonalosti mnohdy odpustíme.

Koncert je o zážitku

Důvodem, proč jdeme na koncert je primárně to, že jdeme za zážitkem. Jdeme za něčím, co nám poslech doma z reproduktorů nebo sluchátek nikdy nenabídne. Koncert je zážitek, přináší atmosféru, něco, co si máme ještě dlouho pamatovat. A proto na něj vyrazíme. Abychom poslouchali hudbu, vnímali tu energii, tančili, užívali si. Těch několik desítek minut, hodinu, dvě…

Ach, ty mobily

Poslední roky se ale o nějaké extra koncertní atmosféře mluvit nedá. Každý má dnes chytrý mobilní telefon a chce si oblíbenou kapelu, zpěváka nebo interpreta zvěčnit. Nic proti jedné, dvěma fotkám třeba hned v úvodu koncertu. Jako památka na daný den, proč ne. Ale držet celý koncert telefon před hlavou a užívat si celou show zprostředkovaně skrz displej svého přístroje? Nebo ho dokonce držet nad hlavou tak, aby si celou show museli skrz displej užívat ti, co stojí za tímto amatérským kameramanem?

Interpreti reagují

Že nejde ojedinělý problém, mnohdy naznačují i výzvy jednotlivých interpretů. Ti vyzývají obecenstvo, aby své telefony nechali v kapsách. A následně dovolí na jednu, maximálně dvě písničky telefon lidem vyndat a udělat si fotky nebo videa. Jde o zajímavý, poměrně přijatelný kompromis pro toho, kdo si myslí, že si z koncertu nutně musí přinést domů videozáznam, nebo alespoň desítky fotografií.

K čemu to je?

K čemu vlastně je, že máme v telefonu desítky minut dlouhý záznam nějakého koncertu? S největší pravděpodobností se na něj nikdy v životě nepodíváme. Možná ho ukážeme přátelům, které bude zajímat možná tak několik desítek vteřin. A náš záznam zcela upadne v zapomnění a po pár měsících, možná letech, ho stejně smažeme.

Je to nesmysl

Natáčet si konkrétní show na koncertě je jedna z největších hloupostí, kterou můžeme udělat. V první řadě si koncert s mobilem v ruce a očima na displeji nikdy naplno neužijeme. Dále tím obtěžujeme posluchače kolem nás, hlavně potom za námi.

A pokud se na záznam někdy budeme chtít podívat, počítejme s tím, že nebude stát za nic. Nevýhodná pozice v davu, ruka, která se hýbe, nekvalitní zvuk, horší rozlišení, špatné světlo. To vše dohromady z našeho videa udělá nekoukatelnou věc. Zvláště potom v porovnání s tím, že každá kapela dnes má nějaké to DVD se svým živákem. S profi obrazem i zvukem.

Jedna výjimka

Jedna výjimka, kdy vzít do ruky telefon, ale přece jen existuje. Dnes už není moc lidí, co by mělo v kapse zapalovač, tak jako předchozí generace. A vytvořit atmosféru plnou světýlek lze právě s telefonem a zapnutou osvětlovací diodou. A po skončení pomalé písně zase zhasnout a šup s ním do kapsy.

Anketa

Natáčíte si koncerty, kterých se účastníte
Ne, telefon nechávám v kapse
28 %
Udělám jen pár fotek na památku
68 %
Ano, natáčím většinu vystoupení
4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz