Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pochop konečně, že blinkry nedáváš kvůli sobě, ale kvůli ostatním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Na silnicích to někdy vypadá, jako by spousta aut neměla vlevo pod volantem tu známou páčku. Nebo jsou snad řidiči, které v autoškolách nenaučili, k čemu se používá a jak se sní pracuje?

Článek

Znamení o změně směru jízdy, lidově blinkr. Oranžové blikající světlo, které ve všech rozích každého auta a pro jistotu ještě třeba v oblasti předního blatníku, nebo na zrcátku. Důvod je jednoduchý – blinkr má být vidět, protože ostatním dokáže říct, co chce ostatní řidič dělat.

Banální úkon

Aktivovat znamení o změně směru jízdy, tedy zapnout blinkr, není žádná raketová věda. Když pomineme nové vozy Tesla, tak ostatní automobilky mají pro aktivaci blinkrů desítky let používané standardizované řešené. Levou páčku pod volantem. Pohybem nahoru aktivujete (z pohledu řidiče) pravý blinkr, pohybem dolů zase levý blinkr. Jakmile se dokončí manévr, blinkr se obvykle sám vypne – páčka se vrátí do výchozí polohy. Nic složitého na tom není.

Současná auta dokonce umožní řidičům tento úkon ještě zjednodušit pomocí takzvaného „trojbliku“. Stačí páčkou pohnout jenom mírně a blinkr třikrát zabliká a potom se vypne. Ideální například při vyjíždění z kruhového objezdu, nebo při průjezdech, kde chcete ostatním řidičům naznačit svůj záměr.

Neděláte to pro sebe

Dát blinkr je jeden z nejbanálnějších úkolů při jízdě. Přesto mnohá auta působí tak, jako by měli blinkry nefunkční, nebo zde vůbec neměli danou páčku (teď nemyslím vozy Tesla), nebo jako by jejich řidiče nikdo nenaučil danou směrovku používat. Vysvětlení je však úplně jiné, mnohem jednodušší. Blinkry nedávají ze své pohodlnosti (a hlouposti).

To, že dám znamená o změně směru jízdy, to není úkon, který bych dělal pro sebe. Ten dělám kvůli ostatním. Ti mnohdy netuší, co zamýšlím. Kam chci na křižovatce odbočovat, kdy na kruhovém objezdu budu vyjíždět. Právě díky blinkru se to ale dozví. V tu chvíli je takový řidič jedním z těch, kteří zajistí nejenom větší bezpečnost, ale i větší plynulost dopravy.

Lenost způsobuje problémy

Jedním z argumentů, proč lidé nedávají blinkry, je i ten, že jsou v danou chvíli na silnici sami. Ano, pravda, v tu chvíli opravdu nemají komu „říct“, kam se chystají. Ale i když jedeme po prázdné silnici, je správné dát blinkr. Tím si daný úkon automatizujeme a příště bez rozmyslu levá ruka zcela sama zamíří na páčku, kterou přepne do správné polohy.

Nebudeme nad tím muset přemýšlet, myslet na to, že ho musíme dát. Dávání blinkrů se tak stane jedním z úkonů, které děláme bez přemýšlení. Tedy automaticky vždy, když je potřeba. Bezpečnosti a plynulosti dopravy to jen prospěje.

Anketa

Jsou chvíle, kdy blinkr nepoužijete?
Ne, používám ho vždy
89,7 %
Ano, někdy ho nepoužívám
10,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 310 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz