Hlavní obsah
Názory a úvahy

Žádné výjimky pro vína. Ať spotřební daň ukáže, zda naše patoky za něco stojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Ať je spotřební daň na tichá vína zavedena co nejrychleji. Ať vinaři ukážou, že jejich produkty za něco stojí. Ať ukážou, že je lidé kupují kvůli kvalitě, ne ceně.

Článek

Ve světě alkoholu existuje zajímavý paradox. Zatímco u tvrdého alkoholu, u piva, nebo třeba i u šumivých vín, se producenti musí smířit s tím, že do ceny produktu započítávají i spotřební daň, u tichého vína je to jinak. Má daňovou výjimku, takže se u něj spotřební daň neplatí. Ledy se však konečně pohnuly. Mluví se o možném konci dané výjimky. Jsou tu jednání vinařů, vlády, ministerstev, pracovních i odborných skupin. Konečné rozhodnutí ale zatím nepadlo. Já však jasno mám.

Zdanění tichých vín? Rozhodně ano!

Za sebe mám jasno. Je to alkohol, ať je zdaněný tak, jako jakýkoliv jiný. Nedává absolutně žádnou logiku, proč by tichá vína měla mít jakékoliv výjimky. Už proto, že jiný alkohol je daněmi normálně zatížen. A hlavně, daň se už dávno vztahuje na takzvaná šumivá vína. Tak proč ta tichá by měla stát mimo systém? Jen ať se celý trh s alkoholem stane férovějším. Výmluvy vinařů jsou spíše úsměvné, než že by byly postaveny na nějakém reálném základu.

V jiných zemích je daň nulová

V první řadě upozorňují, že v jiných evropských zemích je spotřební daň na tiché víno také nulová. No dobře, budiž, máte pravdu. Ale když už se tedy chcete opičit, tak proč si ze zahraničí vytáhnete jenom to, co se vám hodí do krámu? Co třeba daň z příjmu? Ta korporátní je v ČR 19 procent. Ale taková vinařská velmoc jako Francie, tam je její výše 33,33 %. V Rakousku 25 %, v Portugalsku 26,5%, ve Španělsku je 30 %, na Maltě 35 %.

Budeme muset zdražovat

Ano, logicky. Když bude vaše víno zatíženo spotřební daní, bude lahev o tuto daň dražší. Nebo můžete ukrojit ze svých zisků, snížit marži a k tak velkému zdražení nedojde. Je to na vás. Každopádně tím ale jen potvrzujete, že na trhu s víny bojujete cenou. Vždy jsem myslel, že se má bojovat kvalitou? Že skvělý produkt se prodá, i když je drahý? Jestli je vaším jediným konkurenčním bojem cena, sami svůj produkt degradujete na obyčejný, obchoďákový patok v akci.

Je to složité

Ale kdeže. V České republice je 370 minipivovarů. A každý z nich musí ze svého piva spotřební daň také platit. A tedy i splnit legislativní požadavky, jako je třeba celní sklad. Co to v praxi znamená? Třeba umístění cedulky na zdi, nebo čáry na zemi. Nic jiného v tom nehledejte. Nebo jak si myslíte, že to dělají restaurační pivovary, které mají své varny uprostřed jídelen s hosty? Čárou na zemi označí daňový prostor. Koza se nažrala a vlk zůstane celý. Tak pokud si v papírnictví koupíte křídu, vyřešíte to úplně stejně.

Je to lék

Snad nejúsměvnějším argumentem vinařů proti zavedení spotřební daně z tichých vín je to, že vína jsou zdravá. Že mají pozitivní vliv na lidský organismus. Ano, to nepopírám, ale dělat z chlastu lék, jen abyste nemuseli platit daně? To už mi přijde jako hodně velká absurdita. Navíc ten váš vliv na zdraví funguje jen do chvíle, kdy si měsíčně dám pár deci. Ne, když do sebe denně naliji jednu lahev, v tu chvíli je efekt přesně opačný.

Je to přece dobrovolné

Milí vinaři, pokud se vám nechce platit daně, jako to musí dělat jiní producenti chlastu, máte přece na výběr. Nikdo vás nenutí podnikat v tomto oboru, nikdo vás nenutí vyrábět víno. Také vás nikdo nenutí setrvávat v ČR, klidně se přestěhujte třeba do Rakouska nebo Francie. Jen nezapomeňte na ty vyšší daně, aby se vám to vůbec vyplatilo…

Nebo zkuste svému vínu věřit, dělat ho opravdu pořádně, chutně, kvalitně. A udělat z něho produkt, který lidé kupují ne proto, že ho v obchoďáku seženou v akci za pár desítek korun. Ale který budou kupovat proto, že jim bude opravdu chutnat. Když se dnes sedmička piva z minipivovarů prodává za 100–150 Kč, proč by se za stejné ceny nemohlo prodávat vaše víno? Když bude mít kvalitu, zákazník se najde. Tak, jako u toho piva.

Anketa

Měla by se zavést spotřební daň na tichá vína?
Ano, v plné výši
70 %
Ano, v menší výši
6,7 %
Ne, víno by mělo mít výjimku
23,3 %
Celkem hlasovalo 30 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz