Hlavní obsah
Rodina a děti

Nebezpečí v domácnosti, která často unikají pozornosti rodičů - pohled lékaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nej Maminka, craiyon

Zatímco snad každý novopečený rodič ihned kupuje ochrany na rohy stolu, aby si dítko neudělalo bouli na čele, ta opravdová závažná nebezpečí často nejsou odhalena. Pojďme si je projít.

Článek

Každý, kdo má dítě, jistě ví, co je to strach o něj. Dítě nelze nikdy stoprocentně ochránit od všech nástrah světa. Běžné pády, odřená kolena, boule na čele nebo vyvrtnutý kotník, to jsou bolístky, ze kterých se dítě rychle otřepe. Důležité je předcházet těm opravdu vážným rizikům. Následující text nemá za cíl rodiče ještě víc vyděsit, ale umožnit jim kriticky nahlédnout na jejich domácnost, identifikovat největší rizika a eliminovat je. Protože až 90 % všech závažných úrazů a otrav v domácnosti se dá předejít, když člověk ví, na co si dát pozor.

  • Okna, balkony: Tohle samozřejmě napadne každého rodiče. Jenže stejně k fatálním pádům pořád dochází. Už rok a půl staré dítě umí přitáhnout stoličku k otevřenému oknu a záhy se děti naučí okna i otevírat. Nepodceňujte dětskou vynalézavost a zvědavost a NIKDY nenechávejte bez dozoru otevřené okno. Pořiďte speciální kličky nebo zámky.
  • Bazény, jezírka: NIKDY nenechávejte malé dítě samotné v blízkosti vody. Jen v ČR se ročně utopí okolo 20 dětí! A další mají doživotní následky. Nejčastěji k tomu dochází právě v zahradních bazénech. Přitom tomu lze předejít:
    1. Při koupání na dítě vždy dohlížejte! Non-stop! K tragédii stačí vteřina.
    2. Pokud je tam více lidí, jednoznačně se domluvte, kdo za dítě zodpovídá - protože čím víc lidí, tím méně je dítě ve skutečnosti hlídáno (každý si myslí, že hlídá někdo jiný).
    3. Nenechávejte dítě pod dozorem sourozence.
    4. Jezírka a bazény zabezpečte proti spadnutí (plachta na bazéně opravdu nestačí, naopak, vypadá bezpečně, ale je to smrtelná past).
    5. Pokud je v blízkosti domu nezabezpečená vodní plocha, zabezpečte vchodové dveře a zahradní branky, aby dítě nemohlo k vodě odejít.
  • Horká voda: Jen v České republice musí ročně kvůli popálení nebo opaření 9000 dětí vyhledat lékařskou péči. To je skoro 30 dětí denně. A téměř každý den míří na vinohradskou Kliniku popálenin vrtulník s těžce opařeným batoletem. Přitom je tak snadné těmto nehodám předcházet:
    1. Vždy vařte na zadních plotýnkách
    2. Nenechávejte žádné konvice/hrníčky s horkým čajem/talíře s polévkou/hrnce na stole, kde je na sebe dítě snadno strhne
    3. Hrníčky s horkým obsahem vždy stavějte z dosahu dětí
    4. Pozor na ubrusy
    5. Nikdy nepijte horký čaj/kávu s dítětem na klíně
  • Magnety: Jednu dobu frčely krychličky ze spousty malých neodymových magnetických kuliček. Tahle „hračka“ se tak stihla objevit v mnoha domácnostech. Magnety jsou však jednou z těch nejnebezpečnějších věcí, co může dítě potkat. Díky malým rozměrům je dítě snadno spolkne a dojde-li ke spolknutí dvou silných magnetů, může v řádech hodin dojít k závažným, až fatálním, následkům v podobě proděravění střev. Zkontrolujte všechny magnetické hračky, že na nich magnety dobře drží. Pokud ne, hračku vyhoďte. Odstraňte z lednice ty lákavé barevné magnety, které by dítě mohlo chtít zkoumat. A hlavně se zbavte neodymových magnetických kuliček. Pár reálných rentgenových snímků z Motola najdete například zde.
  • Knoflíkové baterie: Druhou noční můrou lékařů dětských urgentních příjmů jsou knoflíkové baterie. Opět je člověk potká v každé druhé hračce i ve spoustě jiných zařízení v domácnosti. Při jejich spolknutí záhy dochází (i u vybitých baterií) k vylití kyselin v baterii obsažených a k rozleptání stěny jícnu či žaludku, což často bývá fatální. Proto odstraňte z domácnosti všechna zařízení, která obsahují dětem volně přístupné knoflíkové baterie. Staré baterie okamžitě vyhazujte, nikde je nenechávejte ležet.
  • Léky: Léky jsou věcí, na kterou rodiče často myslí a poctivě je schovávají z dětského dosahu. Problém ale může nastat, pokud se lákavá tableta nebo rovnou celé plato zašantročí někam pod gauč, kde ji snadno objeví malý průzkumník. Zejména dávejte v tomto ohledu pozor na prarodiče. Ti obvykle berou větší množství léků a někdy už jim může chybět potřebná pozornost a předvídavost, jakou disponují rodiče.
  • Nemrznoucí směs: Většina žíravin a saponátů má bezpečnostní uzávěr, aby se do nich nedostaly děti. Navíc páchnou a mají hořkou chuť. Smutnou výjimkou je v tomto nemrznoucí směs, která často láká na krásnou barvu a sladkou chuť. Přitom je smrtelně jedovatá už v malém množství.
  • Elektřina: I když máte pocit, že zrovna vaše dítě zásuvky nezajímají, použijte záslepky. Druhým bodem je elektřina v koupelně: pozor na napuštěnou vanu a kabely v zásuvce. Nikdy nevíte, kdy dítě napadne přitáhnout si zapojený fén do vany.
  • Vdechnuté předměty: Malým předmětům v domácnosti se vyhnout nelze. Zvlášť, pokud máte více dětí. Zde platí zejména edukace dítěte. U těch nejmenších si dejte pozor na kuličky. U těch větších na cucavé bonbony, oříšky a peckovité ovoce. Nikdy nenechte dítě u jídla skotačit.
  • Rostliny: Dejte si pozor na jedovaté pokojovky. Dokonce i kaktusy a sukulenty mohou být extrémně jedovaté. Venku zejména pozor na všechny bobule, například tis (který je navíc příjemně sladký). Více informací o nejběžnějších jedovatých rostlinách u nás například zde.
  • Skříně, úložné prostory postele: Každé dítě jednou doroste do stádia, kdy se pokusí šplhat po nábytku. Všechny skříně a komody, které by se mohly převrhnout, proto připevněte ke zdi. Druhým nebezpečím (ačkoliv v době Ikey už zdaleka ne tak častým, jako dřív) jsou neprodyšně uzavíratelné prostory. Děti mají tendence se schovávat do skříní nebo třeba do úložného prostoru postele. Pokud by došlo k zaklapnutí, dítě by nemohlo ven a mohlo by se i udusit. Prozkoumejte proto svůj nábytek, jestli u něj toto nehrozí.
  • Fazole: Hry s fazolemi jsou zmíněné snad ve všech Montessori příručkách. Syrové fazole jsou přitom velmi jedovaté. Už při pěti spolknutých fazolích je nutná hospitalizace! Pozor si dejte také na tak oblíbené „pomalé hrnce“. Fazole v nich změknou a dají se jíst, pokud však neprojdou určitou teplotou, zůstávají stále toxické.

Tento text rozhodně není úplným výčtem nebezpečí v domácnosti. Přibližuje ale ta nejčastější, která navíc občas unikají pozornosti rodičů.

Autorem textu je lékařka

Anketa

Byli jste si vědomi rizika u všech zmíněných věcí?
Ano, všechna tato rizika jsem znal/a
62,6 %
Ne, některé body mě překvapily
35,9 %
Nikdy jsem nad tím nepřemýšlel/a
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1386 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz