Hlavní obsah
Rodina a děti

Syndrom náhlého úmrtí kojence: prevence z pohledu vědy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nej Maminka, craiyon

Syndrom náhlého úmrtí kojence je tragédie, která jen v České republice ročně potká asi 20 rodin. Stoprocentně účinná prevence bohužel neexistuje, přesto můžete riziko náhlého úmrtí kojence sami významně snížit.

Článek

Definice říká: Syndrom náhlého úmrtí kojence (Sudden Infant Death Syndrome, SIDS) je náhlá neočekávatelná smrt kojence (tj. dítěte staršího než jeden měsíc a mladšího než 12 měsíců) bez adekvátního vysvětlení navzdory důkladnému pitevnímu vyšetření.

K SIDS nejčastěji dochází mezi 2. a 4. měsícem života a v současnosti potká asi 2 děti z 10 000. Ačkoliv mechanismus úmrtí není zcela znám, předpokládá se, že jde o nezralost center řídících dýchání ve spánku. Na téma SIDS probíhala a probíhá řada vědeckých studií. Na základě nich lékaři přišli se souborem doporučení, která by měli rodiče následovat, pokud chtějí pro prevenci SIDS u svého dítěte udělat maximum. Zde jsou:

  • Monitor dechu: Asi nejdůležitější pomůckou při prevenci SIDS je monitor dechu. Existuje několik typů monitorů, nejčastějšími jsou monitory na lůžko a monitory na plenku. Právě monitor dechu před dvěma lety zachránil malého syna moderátorky a herečky Nikol Leitgeb.
  • Spaní na zádech: Od dob, kdy lékaři začali doporučovat spaní na zádech místo na bříšku, se rapidně snížila úmrtnost na SIDS (z 0,2% na 0,02%). Spaní na zádech je v prevenci SIDS naprosto klíčové.
  • Pevný povrch pro spaní a žádné polštáře: Ujistěte se, že povrch, na kterém váš kojenec spí, je pevný a bez zbytečných dek, polštářů nebo plyšových hraček. Je důležité používat přesně padnoucí prostěradla a místo peřinky je lepší spacáček. Taktéž mantinely a tolik oblíbená hnízdečka bohužel zvyšují riziko úmrtí na SIDS, protože miminko se ještě neumí při kontaktu obličeje s měkkým hrazením otočit na druhou stranu. Možná na vás prázdná strohá postýlka s holými mřížemi nepůsobí nejútulněji, ale alespoň v prvních měsících života je opatrnost na místě.
  • Vyvarování se měkkým a nerovným povrchům pro spaní: I pro odpolední spánek se vyhněte umístění svého dítěte ke spánku na měkké povrchy, jako jsou pohovky či křesla.
  • Spánek v jedné místnosti: Jako prevence SIDS se doporučuje sdílet místnost s dítětem.
  • Samostatná postel dítěte: Otázka bezpečnosti tzv. co-sleepingu, neboli sdílení postele s miminkem, je opakovaně předmětem diskuzí. Některé studie hovoří o značném riziku pro miminko, zvláště u dětí do 3 měsíců věku, jiné toto nepotvrzují (podrobně se tématu co-sleepingu věnuje tento článek). Pokud se pro co-sleeping přesto rozhodnete, dejte si pozor na polštář a peřinu v blízkosti miminka, příliš měkkou matraci a nikdy neulehávejte s miminkem, pokud jste pod vlivem alkoholu nebo léků. Spaní kdekoliv jinde, než na posteli, například na gauči, by pak mělo být naprosté tabu!
  • Pozor na přehřátí: Udržujte teplotu v místnosti v rozmezí 18-20°C. Přehřátí je spojováno s vyšším rizikem SIDS, takže dítě příliš nenavlékejte. Studené ručičky u kojenců jsou normální a nic nevypovídají o tepelné pohodě dítěte.
  • Vyvarování se kouře: Vystavení dítěte kouři je výrazně spojeno s rizikem SIDS. Pokud někdo v rodině kouří, vžy by měl kouřit mimo byt a taktéž oblečení od kouře by nikdy nemělo být v místnosti, ve které spí kojenec.
  • Kojení: Pokud je to možné, upřednostněte kojení svého dítěte před umělou stravou, protože právě kojení je spojováno s nižším rizikem SIDS.
  • Dudlík při spaní: V různých studiích se opakovaně ukázalo, že dudlík je taktéž protektivním faktorem při prevenci SIDS.
  • Pravidelné kontroly u pediatra: Navštěvujte s dítětem kontrolní prohlídky u dětského lékaře. Ty mohou odhalit anomálie ve vývoji i případná vrozená zdravotní rizika, která by mohla vyústit až v SIDS (například srdeční arytmii).
  • Očkování: Dodržování doporučeného očkovacího plánu, a to nejen očkování povinného, ale i nepovinného (například proti rotavirům), může pomoci ochránit vaše dítě před infekcemi, které jsou vždy spojovány se zvýšeným rizikem SIDS.
  • Čas na bříšku: Zatímco spánek by měl vždy probíhat v pozici na zádech, přes den během bdělosti je naopak vhodné dítě opakovaně pokládat na několik minut na bříško (vždy pod dohledem). Posilují se tím svaly krku a ramen, takže je pak dítě i ve spánku schopno osvobodit si obličej, pokud už se dostane do potíží.
  • Omezení konzumace alkoholu: Konzumace alkoholu (a samozřejmě i užívání drog), zejména během těhotenství, je spojována se zvýšeným rizikem SIDS. Zde platí přímá úměra – čím vyšší konzumace, tím vyšší riziko SIDS.
  • Pravidelná prenatální péče: Navštěvujte pravidelné prenatální prohlídky a dodržujte pokyny vašeho gynekologa.

Další rizika:

  • Faktory související s porodem: Děti narozené brzy (před 37. týdnem těhotenství) jsou vystaveny vyššímu riziku SIDS. Stejně tak děti s nízkou porodní hmotností. Předčasné narození potomka sice ovlivnit nemůžete, ale pokud už k tomu došlo, vyplatí se investovat právě do monitoru dechu. Některé porodnice monitory dechu maminkám předčasně narozených dětí zapůjčují.
  • Genetika: Zjistilo se, že i genetika hraje při SIDS velkou roli. Pokud ve vaší rodině už někdy došlo k SIDS, určitě investujte do kvalitního monitoru dechu.

Nikdo na světě sice neumí tragédiím v podobě náhlého úmrtí do té doby zcela zdravého miminka stoprocentně předejít, pokud však budete dodržovat všechna tato doporučení, výrazně toto riziko snížíte.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz