Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nejsou peníze pro zvýšení příspěvku na péči v prvním stupni? Dá se to řešit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Koalice tvrdí, že nejsou v rozpočtu peníze. Nicméně právě tyto osoby potřebují pomoc také a peníze by se jistě daly nalézt.

Článek

Ve světle událostí, kdy se přidávají peníze všem, je argument, že peníze pro osoby v prvním stupni závislosti nejsou, je poněkud lichý argument. Aktuálně navrhované zvýšení částek je popsáno v článku na novinkách.

Nejprve bych rád poukázal na fakt, že mnohdy lidé, pobírající příspěvek na péči, nemají adekvátní posouzení stupně závislosti. O tom jsem ale psal zde.

Aktuálně, u nás pobírá příspěvek na péči celkem cca 362 300 lidí, z toho 32 700 dětí. Toto navýšení bude stát celkem 7,05 miliard Kč. Přesnější rozpad počtů příjemců dle stupně viz tabulky níže.

Foto: Libor Konvičný

Původní návrh zvýšení příspěvku na péči u dětí

Foto: Libor Konvičný

Původní návrh zvýšení příspěvku na péči u dospělých

Opozice původně měla jiné návrhy a současná vláda se „chlubí“, že chtějí dát ještě víc. Jaký má ale smysl, když ti, co mají první stupeň, nedostanou přidáno nic? Za částku 880 Kč měsíčně tito lidé nezaplatí ani jednu pomůcku, nebo terapii, a maximálně snad jednu donášku nákupu. Myslím si, že existuje několik řešení. Pokud bychom přidali prvnímu stupni částku 800 Kč, pak by u dětí vzrostl náklad o 0,11 miliard Kč ročně, a u dospělých by náklady byly vyšší o 0,83 miliard ročně. Ano, mluvíme tu o celkovém zvýšení ne o 7,05, ale o 7,99 miliard. Je to opravdu až tak bolestný problém?

Uvědomuji si, a oceňuji snahu pomoci těm, kteří jsou na tom opravdu hodně špatně. Co ale zkusit trošku jiná čísla pro zvýšení příspěvku na péči? Pokud bychom malinko upravili navýšení takto, viz tabulky níže, vyšlo by to celkem rozpočet na 7,77 miliard Kč.

Foto: Libor Konvičný

Modelový návrh navýšení u dětí

Foto: Libor Konvičný

Modelový návrh navýšení u dospělých

Tato varianta je variantou kompromisu, kdy se nepřidá tolik lidem ve čtvrtém stupni, ale za to se přidá lidem v prvním stupni a víc se přidá lidem ve druhém stupni. Určitě by šlo si hrát s čísly daleko lépe, snad i abychom se vlezli do původního navýšeného rozpočtu o 7,05 miliard Kč, ale akorát by to mělo vliv na následnou kvalitu péče, s ohledem na vleklou inflaci posledních let.

Nejideálnější by samozřejmě bylo, aby se skutečně přidalo všem, a zároveň, aby se víc přidalo i osobám ve druhém stupni. Ty totiž nejsou už dostatečně zdrávy mnohdy na to, aby si (pokud jsou dospělé) mohli nějak přivydělat.

Jak tedy na toto vzít peníze

Pokud by byl pro vládu opravdu velmi těžký problém, nalézt alespoň oněch dalších 0,83 miliard, proč to nezkusit zvýšením odvodů zaměstnancům o dalšího 0,1 %? Pokud bych použil hodnotu průměrné mzdy stanovené pro rok 2024, tj. 43 967 Kč, pak by tato srážka dělala zaokrouhleně 44 Kč, a to jen u těch co skutečně pobírají onu mzdu. Dle statistického úřadu, bylo ve 4. čtvrtletí roku 2023 v česku 4330,2 tisíc zaměstnanců, 665,2 tisíc podnikatelů bez zaměstnanců (OSVČ) a 133,3 tisíc podnikatelů. Pokud bych čistě teoreticky aplikoval tento odvod na všechny skupiny, státní rozpočet by získal dalších 2,71 miliard Kč, což by bylo víc, než by bylo potřeba v úvodním návrhu, případně by vznikl prostor pro další navýšení. Navíc, tato částka není bůhvíjak likvidační, a nízkopříjmoví odvedou reálně jen jednotky korun navíc. Nejsem ale statistik, vycházím čistě ze základních údajů.

Když ne odvody, tak jak

Na toto už bude těžší odpovědět, neznám přesnou strukturu státního rozpočtu. Každopádně, i alespoň trochu rozumně uvažující člověk může vidět, že hospodaření státu není nikterak dobré. Nebudu zde polemizovat o tom, za co a jak utrácí stát, to by vydalo na další článek. Chci jen vyjádřit, že ty peníze se dají nalézt celkem snadno.

Anketa

Vadilo by vám navýšení odvodů, pokud by se zvýšily příspěvky na péči potřebným?
Ano, stát by měl najít prostředky jinde
38,1 %
Ano, vadí mi současná výše odvodů
4,8 %
Ne, nevadilo by mi to
57,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz