Hlavní obsah
Aktuální dění

Chorvatsko zpřísňuje zákony: Za opuštění zvířete hrozí vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Envato Elements

V Chorvatsku se něco pohnulo. A ne, nemluvím o zemětřesení. Jde o novelu trestního zákoníku, která vstoupila v platnost na začátku dubna 2024 a přinesla přísnější postihy za opuštění a týrání zvířat.

Článek

Podle novely zákona teď za opuštění zvířete hrozí až rok vězení. Pokud toto opuštění vede k smrti zvířete nebo se týká většího počtu zvířat, trest se může prodloužit na dva roky.

Tresty za týrání nebo zabíjení zvířat s cílem zisku jsou ještě přísnější, sahající až na tři roky odnětí svobody. Kromě toho, pokud někdo projeví krutost vůči zvířatům, může přijít o právo zvířata chovat, vlastnit či je adoptovat až na dobu pěti let. Takováto regulace vysílá silný signál, že nezodpovědné chování vůči zvířatům má vážné následky.

Kdo stojí za těmito změnami? Nejen vláda, ale zejména tlak veřejnosti a neúnavná práce organizací bojujících za práva zvířat, jako je například asociace Animal Friends Croatia. Jejich vytrvalost a odhodlání přinesly tento významný úspěch, což dokazuje, že společné úsilí může vést k pozitivním změnám.

Jsme nesmírně vděční ministerstvu za to, že přijalo naše návrhy, a učinilo tak historický krok vpřed v ochraně zvířat v Chorvatsku, který bude mít pozitivní dopad všude na světě.
Animal Friends Association

Díky novému zákonu mohou občané přímo nahlásit případ opuštění nebo týrání zvířat policii, což by mělo výrazně urychlit proces řešení a zvýšit jeho efektivitu.

Odpovědnost je kladena také na místní samosprávy, které jsou povinny zajistit kontrolu mikročipů u psů, což má vést k lepšímu dohledu nad zvířaty.

To vše směřuje k jednomu cíli – aby se také zvířata v Chorvatsku cítila bezpečně a měla šťastný život. Protože, jak kdysi řekl Mahátma Gándhí, „Velikost národa a jeho morální pokrok můžeme posuzovat podle způsobu jeho zacházení se zvířaty.“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz