Hlavní obsah

Seriál Stranger Things: inspirace skutečným projektem Montauk?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com - Zdarma k použití

Projekt Montauk, konspirační teorie o tajných vládních experimentech zahrnujících psychologickou válku a cestování časem, je často spojován se seriálem „Stranger Things“. Může být tento populární seriál inspirován skutečnými událostmi?

Článek

Seriál „Stranger Things“ od Netflixu si získal obrovskou popularitu díky svému poutavému a dobře zpracovanému příběhu, který kombinuje prvky hororu, sci-fi a nostalgie 80. let. Jednou z otázek, kterou si mnozí fanoušci kladou, je, zda je tento seriál inspirován skutečnými událostmi. Při zkoumání této otázky často narazíme na konspirační teorii známou jako Projekt Montauk.

Projekt Montauk je označení pro tajné vojenské experimenty, které měly probíhat na základně Camp Hero a letecké stanici Montauk Air Force Station v Montauku v Americe. Podle této teorie byly experimenty zaměřeny na psychologickou válku, cestování časem a další výzkumy. Příběhy o těchto experimentech se začaly šířit na počátku 80. let díky sérii knih „Projekt Montauk“ od Prestona Nicholse.

Nichols a další osoby, jako Al Bielek, tvrdili, že si obnovili potlačené vzpomínky na svou účast v těchto experimentech. Podle nich zahrnovaly tyto tajné projekty i unášení sirotků a dětí uprchlíků, kteří byli využíváni v neetických experimentech. Termín „Montauk Boys“ odkazuje na mladé chlapce, kteří byli údajně podrobováni kontrolám mysli a psychologické manipulaci. Po ukončení projektu mělo být údajně využíváno mazání paměti, aby účastníci zapomněli na svou zkušenost a detaily experimentů. Děj v těchto knihách popisuje opravdu detailně údajné aktivity v projektu, takže jsou skoro téměř uvěřitelné.

Za předchůdce projektu Montauk je často považován údajný Filadelfský experiment, který měl proběhnout v roce 1943. Tento experiment, často považovaný za mýtus, se měl pokusit dosáhnout radarové neviditelnosti vojenské lodě. Podle legendy se experiment zvrtl a vedl k nečekaným a katastrofickým výsledkům, což inspirovalo další tajné výzkumy, které měly pokračovat právě v rámci Projektu Montauk.

Jedním z nejzajímavějších prvků konspirační teorie o Projektu Montauk je zmínka o speciálním křesle, které mělo zesilovat myšlenky a psychické schopnosti. Toto křeslo bylo podle tvrzení využíváno k manipulaci s myslí a dokonce k ovládání reality. Podobné křeslo se objevuje i v seriálu „Stranger Things“, kde hraje klíčovou roli při experimentech s paranormálními schopnostmi postav.

Tvůrci seriálu „Stranger Things“, bratři Dufferovi, původně plánovali nazvat seriál „Montauk“ a umístit děj na Long Island. Nakonec se rozhodli změnit název a prostředí, ale základní prvky příběhu, jako jsou tajné vládní experimenty, paranormální jevy a zmizení dětí, zůstaly zachovány. V seriálu je zobrazeno tajné vládní zařízení, které provádí experimenty s kontrolou mysli a paranormálními schopnostmi, což silně odkazuje na konspirační teorie spojené s Projektem Montauk. Postavy, které prožívají nevysvětlitelné události a mají schopnosti spojené s psychologickými experimenty, reflektují témata z knih Prestona Nicholse.

Přestože příběhy o Projektu Montauk jsou fascinující, neexistují žádné důkazy, které by potvrzovaly jejich pravdivost. Mnozí považují tyto příběhy za čistou fikci, vytvořenou Prestonem Nicholsem a dalšími autory, kteří se možná snažili získat slávu v komunitě New Age. Nicméně, stejně jako mnoho konspiračních teorií, i tato má své zastánce, kteří věří, že na těchto příbězích je něco pravdy.

Seriál „Stranger Things“ využívá těchto konspiračních teorií jako inspiraci pro svůj příběh, čímž vytváří atmosféru plnou tajemství a napětí. Zda jsou události, které inspirovaly tento seriál, skutečné, zůstává otázkou osobního názoru. Pro některé je to fascinující příběh odhalující zvěrstva, kterých je člověk schopen, pro jiné je to pouhá fikce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz