Hlavní obsah
Cestování

Souboj modrých gigantů: Kdo získá titul největšího bazénu světa?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Luxusní resort San Alfonso del Mar v Chile

Představte si, že plavete ve vodách tak rozsáhlých, že se cítíte jako v malém oceánu, avšak s klidnou hladinou a bez obav z nečekaných návštěvníků z hlubin moře.

Článek

Tuto možnost mají návštěvníci luxusního resortu San Alfonso del Mar, který se nachází v přímořském městě Algarrobo v Chile. Výjimečný komplex se může pochlubit nejen nekonečnými výhledy na Tichý oceán, ale také titulem donedávna největšího bazénu na světě, pod kterým se zapsal v Guinessově knize rekordů v roce 2006.

Rozloha tohoto vodního kolosu je přes osm hektarů, což je plocha, která pro srovnání pohltí například 15 fotbalových hřišť. S objemem 250 000 kubických metrů, délkou přes jeden kilometr a maximální hloubkou 3,5 metru poskytuje bazén dostatek místa nejen pro plavce, ale rovněž umožňuje plavbu na kajaku, plachetnici či windsurfing.

Naplněn je přímo vodou z Tichého oceánu, od kterého ho dělí pouze úzký pruh pláže. Voda v bazénu je v letní sezóně ohřátá na příjemnou teplotu až 26 °C, což bývá přibližně o 9 °C více, než kolik nabízí několik metrů vzdálený oceán. Na rozdíl od něj je zde však voda průzračná a má intenzivní tyrkysovou barvu připomínající barvu tropických moří.

Dosaženo toho bylo především díky sofistikované technologii, bez které by tento bazén nemohl vzniknout ani být dlouhodobě udržitelně provozován. Ta umožnila nízkonákladový návrh a konstrukci za cenu přibližně 3,5 milionu dolarů a především následnou ekonomicky snesitelnou údržbu cca 250 milionů litrů křišťálově čisté vody. Proces čištění probíhá pomocí ultrazvukových vln a dosahuje vysoké účinnosti. Dokáže tak udržovat vodu bez škodlivých mikroorganismů. Návrhu použití této technologie v tak obrovském měřítku předcházelo přibližně 10 let výzkumu a stojí za ní chilský biochemik a developer Fernando Fischmann s podporou Universidad de Chile, pod jehož dozorem a vedením se také celý developerský projekt s bazénem realizoval.

Velkolepý bazén v resortu San Alfonso del Mar je výtvorem společnosti Crystal Lagoons, která se zaměruje na výstavbu a údržbu velkých, křišťálově čistých lagun, umožňující idylický plážový životní styl nejen v hotelových komplexech.

Známá je také dalšími ambiciózními projekty jako je například ten v egyptském letovisku Sharm el-Sheikh, se kterým v roce 2015 překonali svůj vlastní dosavadní světový rekord a vybudovali „bazén“ s plochou neuvěřitelných 9,7 hektaru. Ten se ihned po otevření stal novým držitelem titulu největšího bazénu na světě a nahradil zápisem v Guinessově knize rekordů bazén v Chile.

Mezi dalšími giganty, které se rýsují na obzoru, je zábavní park Qiddiya v Saúdské Arábii. Zde je ve výstavbě bazén, který má ambice stát se novým držitelem titulu největšího bazénu na světě. Tento ambiciózní projekt se realizuje nedaleko Rijádu, hlavního města Saúdské Arábie, a slibuje, že po svém dokončení dosavadní rekord přepíše díky vodní ploše téměř 138 000 metrů čtverečních.

Samotný zábavní park Qiddiya má být, s plánovanou rozlohou přibližně 338 000 metrů čtverečních, po dokončení největším zábavním parkem světa. Oproti předchozím zmíněným držitelům rekordu má navíc svým návštěvníkům nabídnout pneumatickou technologii Endless Surf pro vytváření umělých vln. Jeho otevření je naplánováno na rok 2030, a přestože do té doby zbývá ještě několik let, vzrušení a očekávání kolem tohoto projektu neustále roste.

Otázka, kdo si nakonec udrží titul největšího bazénu na světě, tak zůstává otevřená. S rozvojem nových technologií a stále se zvyšujícími ambicemi projektantů a investorů se můžeme těšit na neustálý pokrok a inovace v oblasti stavebnictví a designu. Ale jedno je jisté – s každým novým projektem se posouvají hranice toho, čeho je možné dosáhnout.

Jaký je váš názor? Vidíte v těchto stavbách pouze další zbytečné zhýralosti pro „zbohatlíky“, nebo s náznakem vzrušení obdivujete všechny ty nové výtvory vizionářských projektantů, které nás zvlášť v posledních několika letech zaplavují, a přemýšlíte, ve kterém sci-fi filmu jste už něco podobného zahlédli?

Anketa

Jaký na to máte názor?
Super, líbí se mi to
25 %
Přijde mi to zbytečné
75 %
Jiný, napíšu ho do diskuze
0 %
Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz