Hlavní obsah
Lidé a společnost

Anna: Ruska, která oklamala všechny a napsala dopis i Donaldu Trumpovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Newroads.cz - Fooocus- AI

Ilustrační foto.

Ve svých 22 letech Anna Delvey, vydávající se za bohatou německou dědičku, geniálně oklamala newyorskou elitu a pronikla mezi vysoce postavené celebrity. Její příběh názorně ukazuje, jak daleko lze zajít s odvahou a dokonale padnoucím oblečením.

Článek

Anna Delvey, pravým jménem Anna Sorokin, se narodila 23. ledna 1991 a pocházela z Ruska. Její otec pracoval jako řidič kamionu a později v Německu byl ředitelem dopravní společnosti, zatímco její matka vlastnila malý obchod a po přestěhování do Německa se stala matkou v domácnosti starající se o mladšího bratra Anny.

V šestnácti letech Anna emigrovala s rodinou z Ruska do Německa, kde navštěvovala katolické gymnázium v Eschweileru. V roce 2011 maturovala a opustila Německo, aby žila v Londýně, kde nastoupila na uměleckou školu Central Saint Martins. Studium však po nějakém čase ukončila a vrátila se do Německa, kde absolvovala stáž v Berlíně. Poté se přestěhovala do Paříže, kde pracovala pro francouzský módní časopis Purple, díky kterému v polovině roku 2013 odcestovala do New Yorku, aby se zúčastnila New York Fashion Week. A tam celý příběh začíná.

Anna se začala prezentovat jako bohatá německá dědička, která v den svých 25. narozenin zdědí 60 milionů dolarů, a začala se nenápadně vměšovat do různých akcí pro místní elitu. Využívala kontakty z časopisu Purple, a někdy i novináře. Když se nějaká slavnější osoba fotografovala, jednoduše se k ní přidala. V roce 2013 ukončila práci pro časopis Purple a dále se pohybovala po večírcích, na kterých nikdy nic neplatila, jelikož stihla včas zmizet nebo to za ni někdo zaplatil. Přespávala často u úplně neznámých lidí nebo ve svém autě. Dokonce se ubytovala v luxusním hotelu, přímo v apartmánovém pokoji, 11 Howard v Soho na Manhattanu, kde vyjde jedna noc na přibližně 400 dolarů.

Zde bydlela více než měsíc, využívala i hotelovou restauraci a účty za jídlo si nechala psát na svůj pokoj, což je běžná praxe. Nikdo ji nepodezříval, jelikož měla vždy u sebe velkou hotovost, ze které rozdávala velmi štědré spropitné a chodila vždy ve značkovém oblečení. Po delší době, kdy účty narostly na přibližně 30 tisíc dolarů, začal na Annu hotel více naléhat, aby již zaplatila. Vzhledem k vysoké dlužné částce si již začali být trochu nejistí. Anna však stále vyprávěla podobný příběh o tom, že díky svému dědictví nemusí mít o platbu obavy a peníze jsou na cestě. Jednou se vymluvila na nefunkční kartu, jindy na pomalý mezinárodní převod, ale nakonec částku překvapivě zaplatila. Peněz měla k dispozici stále dostatek, jelikož využívala podvod s šekovými knížkami mezi dvěma bankami.

Na jedné akci v nočním klubu se Anna seznamuje s Rachel DeLoache Williamsovou, tehdejší fotoeditorkou pro módní magazín Vanity Fair a rychle se z nich staly velké kamarádky. Anna Rachel zvala na různé akce a vždy za ní vše platila. V hotelu 11 Howard se Anna už cítila jako doma, jelikož po zaplacení částky její platební schopnost již nikdo dále nezpochybňoval. Navíc zde poznala svou budoucí nejlepší kamarádku Neffatari Davis, recepční, která měla Annu po celou dobu na starost a která jí pomáhala zařizovat různé záležitosti. Navíc díky svým kontaktům s dalšími recepčními ve městě dokázala Anně zajistit pozvánky na různé exkluzivní události. Anna se rovněž skamarádila s Kacy Duke - trenérkou pro slavné osobnosti. Pro Annu se tak díky novým kamarádkám začaly otevírat nové zajímavé příležitosti a newyorská „smetánka“ se postupně začala ptát: „Kdo že je to vlastně Anna Delvey?“

Anna velice toužila dokázat něco velkého, ale k dosažení jejích ambiciózních cílů ani podvody s šekovými knížkami nestačily. Založila proto uměleckou nadaci „Anna Delvey Foundation“ se zkratkou ADF, což jí mělo pomoci zajistit kapitál na pronájem a rekonstrukci významné historické budovy Church Missions House s prestižní adresou na Park Avenue. Zde měla v úmyslu pořádat velkolepé výstavy významných umělců a zřídit centrum pro movité umělce. Nadace nutně potřebovala získat půjčku a Anna proto vytvořila falešné finanční dokumenty, aby doložila svá tvrzení, že má skutečně svěřenský fond v hodnotě mnoha milionů eur. Zfalšovala několik potvrzení o bankovních převodech a poté použila tyto dokumenty, stejně jako podvodné šeky, aby oklamala banky a realitní kanceláře, aby jí vyplatily hotovost a poskytly vysoké půjčky bez zajištění. Měla také v plánu obrátit se na investory, ale kvůli svému nízkému věku byla odmítána. K jednání s bankami využívala svou fiktivní osobu Petera Henneckeho, který měl mít na starost právě její svěřenský fond v Evropě. Důmyslná a současně velmi troufalá byla skutečnost, že telefonáty s bankami vyřizovala přímo Anna a využívala mobilní aplikaci na změnu (modulaci) svého hlasu. Díky tomu zněla jako starší muž s evropským přízvukem a nikdo tak nic podezřelého nezpozoroval.

Anna mezitím dále navštěvovala prestižní společenské akce, kam zvala své tři kamarádky a kde poznávaly spoustu známých osobností, jako jsou např. Julia Fox, Macaulay Culkin, Warren Buffett a dokonce i Bill Gates. Létaly po světě soukromými tryskáči, ke kterým získávala přístup díky svému sebevědomému vystupování a promyšlenými podvody. Často jí bylo vyhověno i díky chamtivému očekávání, že zanedlouho jim Anna jistě jejich vstřícnost oplatí a že je dobré si tak výraznou osobnost s dobrými kontakty držet poblíž.

Nic však netrvá navěky a rozjetý kolotoč lží a podvodů začal pomalu utahovat pomyslnou smyčku. Jednání s bankami se příliš dobře nevyvíjelo kvůli chybějícím dokumentům ze svěřenského fondu, které nebylo možné věrohodně zfalšovat. Anně navíc začal docházet i čas, jelikož neměla vízum na dlouhodobý pobyt v USA. A tak se rozhodla odcestovat na dovolenou, kam s sebou vzala obě kamarádky - Rachel a Kacy. Nejlepší kamarádka z recepce hotelu, Neff, se zúčastnit nemohla kvůli nedostatku pracovního volna. Ubytovaly se v exkluzivním hotelu La Mamounia v Marrakeši, který je obvykle navštěvován světovými celebritami.

Dámská jízda na hotelu byla v plném proudu do té doby, než Kacy dostala otravu jídlem a rozhodla se, že chce odletět domů. V hotelu požadovali úhradu zálohy, protože jim přišlo podezřelé, že jedna z dívek opouští hotel bez placení, a odmítali Kacy nechat opustit hotel. Přestože Anna slibovala, že dá vše do pořádku, na zaplacení v tu dobu neměla prostředky a uchýlila se k osvědčenému předstírání problémů s platební kartou a komplikovanými bankovními převody. Chvíli předstírala, že situaci řeší a chvíli se tvářila, jako by se jí to vůbec netýkalo.

Rachel se snažila pomoci Kacy a nechala na hotelu svou vlastní kartu jako záruku, což Kacy umožnilo odletět zpět do New Yorku a na hotelu zůstala kromě Anny pouze Rachel. Velký problém nastal na výletu do muzea Yves Saint Laurent a zahrad Majorelle, kde na konci neočekávaně nákladné prohlídky neměla Anna finance na zaplacení. Situace byla velmi vážná a oběma hrozilo zadržení policií, proto se Rachel s nedobrovolným doprovodem ochranky vrátila do hotelu pro svojí platební kartu. Zde se však nesetkala s pochopením recepční, protože na základě pravidel hotelu jí bez kompletní úhrady kartu vrátit nemohli.

Rachel se dokázala domluvit alespoň na výměně ručení a získala svou osobní platební kartu výměnou za její firemní kartu svého zaměstnavatele Vanity Fair. Úhrada za prohlídku se nakonec zdařila právě z osobních prostředků Rachel. Ta nicméně byla ze všech nepříjemných situací posledních dnů již vystresovaná a rozhodla se, že z hotelu odjede. Sbalila své věci i obě karty a odletěla pryč. Anna tak zůstala na hotelu sama. Na recepci však stihli na firemní kartě Vanity Fair zablokovat dosavadní útratu ve výši okolo 30 tisíc dolarů, což Rachel v dané chvíli nedošlo a když Anna později také opustila hotel bez placení, celou sumu za ubytování si z karty strhli.

Rachel se tím dostala do nemalých problémů a snažila se vyřešit situaci dřív, než dojde k vyúčtování a zaměstnavatel se o vysoké útratě dozví. Rachel se tedy snažila od Anny získat peníze zpět, ale Anna vždy opět pouze slibovala a oddalovala úhradu. Jelikož Anně již nezbývaly ani prostředky zpáteční letenku, požádala kamarádku Kacy, aby jí letenku zaplatila. Kacy souhlasila, ale hned poté zavolala Rachel, aby jí tuto informaci sdělila a dozvěděla se tak i její verzi příběhu. Oběma začalo docházet, že se něco zvláštního děje a začaly pátrat v okruhu svých známých. Jednotlivé střípky příběhů a situací začaly dávat dohromady celou skládačku, a nejen oběma kamarádkám začalo docházet, že Anna možná není tou, za kterou se vydává a místo vysokého dědictví má pouze vysoké dluhy.

Netrvalo dlouho a informace o Anně se začaly šířit také mezi hotely, které nakonec podaly trestní oznámení. Anna opět spadla na dno a ocitla se v situaci ještě horší než po příjezdu do New Yorku. Díky osvědčeným podvodům s šekovými knížkami dokázala opět získat nějaké peníze a odletěla do hotelu Chateau Marmont v Kalifornii. Zde nějakou chvíli přebývala, ale už i jí samotné došlo, že je v koncích a ze své situace se tak snadno nedostane. Přihlásila se tedy na protialkoholní léčení do Passages v Malibu, protože věděla, že na ni jako na pacientku léčebny úřady nemohou. Rachel, která stále neměla své peníze a její celá kariéra byla ohrožena, však situace využila a zavolala Anně, že je nedaleko a že by mohly zajít alespoň na kafe. Jednalo se však o léčku nastraženou ve spolupráci s místními úřady a policií. Anna byla po odchodu z léčebny zadržena a zatčena.

Po 21 dnech byla z vazby transportována zpět do New Yorku, kde ji čekal soud. Obvinění byla vznesena a důkazů bylo mnoho. V letech 2013 a ž 2017 Anna podvedla a oklamala velké finanční instituce, banky, hotely a jednotlivce v celkové výši přibližně 275 tisíc dolarů. Po dvou letech trvání soudních procesů byla Anna v roce 2019 za pokus o velkou krádež, krádež druhého stupně a krádež služeb odsouzena na 4 až 12 let vězení. K mírnějšímu trestu a neprůkaznosti některých obvinění významně přispěl její advokát Todd Spodek, který Annu vykreslil coby dívku, která si pouze přišla do Ameriky splnit své sny. Naopak Rachel se mu podařilo vykreslit jako osobu, která pouze brala když Anna prostředky měla a nechtěla dávat, když se Anna dostala do úzkých. Rachel tedy u soudu prohrála svůj nárok na uhrazenou částku za hotelový pobyt v Marrakeši. Kuriozitou celého soudního procesu byl fakt, že si Anna velmi zakládala na nutnosti luxusního oblečení také u soudu a několikrát došlo ke zpoždění a odložení procesu pouze kvůli tomu, že nebyla spokojena se svým outfitem.

Annin příběh získal poprvé větší publicitu, když Rachel napsala obsáhlý článek do magazínu Vanity Fair o svých zkušenostech s Annou v roce 2018. Příběh rozšířila ve své knize z roku 2019 „My Friend Anna“. Ve stejném roce novinářka Jessica Presslerová napsala pro New York Magazine článek o životě Anny.

Tato publicita, přestože negativní, paradoxně Anně prospěla. Internetová televize Netflix se s Annou dohodla na odkoupení práv na její příběh za cenu 320 tisíc dolarů a rozvinula ho do minisérie „Neskutečná Anna“. Díky této částce se Anně podařilo zaplatil veškeré své dluhy.

V roce 2021 byla propuštěna za dobré chování a v současnosti je Anna Delvey na svobodě. Po propuštění se aktivně začala pohybovat sociálních sítích a poskytovat rozhovory. Nejen díky své vynalézavosti a „nepříteli“ v podobě podvedených osobností z vyšších společenských kruhů si získala podporu spousty fanoušků a stala se svým způsobem celebritou. Prostřednictvím Instagramu se například spojila s Julií Fox a plánují spolupráci na společných projektech. V lednu 2021 napsala Anna sarkastický dopis Donaldovi Trumpovi, ve kterém předpokládala, že se stane vězněm na Rikers Island. Nyní Anně hrozí deportace do Německa a je pod dohledem úřadů. Alespoň si své sledovací zařízení nechala ozdobit svými iniciály AD.

Neuvěřitelný příběh Anny Delvey vrhá světlo na mnohdy nepřehlédnutelnou moc peněz a jejich schopnost otevírat dveře, které by jinak zůstaly zavřené. Přestože si svou vynalézavostí, luxusními outfity a vystupováním dokázala získat přístup do vyšších vrstev společnosti a její fascinující eskapáda byla nakonec odhalena, budiž všem tento její příběh připomenutím, že ačkoliv peníze mohou poskytnout iluzi úspěchu a přijetí, nemohou nakonec zastřít pravdu a jejich zneužití většinou přinese nevyhnutelné následky.

Anketa

Co si myslíte o případu Anny Delvey?
Chytrá strategie – Ukázala svůj důvtip a strategické myšlení
15,4 %
Jednoznačný podvod – Její jednání bylo manipulativní a neetické
46,2 %
Nutí mě přemýšlet o společenských hodnotách
38,4 %
Celkem hlasovalo 13 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz