Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Jak na bakalářskou práci? Praktické rady a čeho se vyvarovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Niccoluměna/služby AI

Odevzdávání bakalářské práce už se nezastavitelně blíží. V tomto článku vás seznámíme se stavebními kameny textu a upozorníme vás na chyby, kterých je lepší se vyvarovat.

Článek

1. Výběr tématu

Téma vaší práce by mělo bavit především vás. Určitě si nevybírejte okruh podle jeho obtížnosti nebo doporučení. Nad bakalářskou prací přeci jen budete trávit spoustu času, tudíž je důležité, aby právě vás dané téma zajímalo a udrželo vaší pozornost.

2. Úvod a závěr

Na začátku práce by měl být vždy úvod, který čtenáře seznámí s problematikou a prací. Měl by být stručný a určitě by neměl prozrazovat výstupy dříve, než na ně přijde ten správný čas. Závěr by měl naopak jednoduše shrnout výstupy z práce.

3. Plánování a organizace

Nebudeme si hrát na naivky a dělat, že na práci děláte už od začátku druhého ročníku a vše tvoříte s časovou rezervou. Určitě ale není vhodné vše nechávat na poslední chvíli. Text musí projít rukama vašeho vedoucího, který bude mít nejspíše hodinu před posledním termínem odevzdání lepší věci na práci, než konzultovat s vámi, zda je práce v pořádku nebo ne.

Pokud má vaše práce praktickou část, je potřeba počítat s možnými komplikacemi a vzniklými chybami, které vás na počátku nenapadly. V teoretické části je pak potřeba patřičné citování zdrojů, které se může také pěkně protáhnout.

4. Samotné psaní práce

Pokud už jste se do práce pustili (přes veškeré zapření a hodinové úklidy), je skvělým tipem vypnutí všech rušivých elementů, mezi které patří například mobilní notifikace. Práce bez faktorů tohoto typu bude lépe ubíhat. Zároveň je důležité pohodlné usazení, dostatek tekutin a pravidelné pauzy. V souvislosti s tím můžete zkusit Pomodoro techniku, která vám pomůže efektivně využít čas.

Za pomoci pomodoro techniky si můžete rozdělit čas do přesně stanovených bloků, kdy se střída 25 minut intenzivní práce a 5 minut čistého odpočinku. Tento způsob práce napomáhá k udržení pozornosti. Pomůckou pro tento způsob rozvržení mohou být videa na youtube, která čas rozdělují za vás.

5. Zdroje a citování

Již zmiňované zdroje jsou kapitolou samy o sobě. Je důležité si na začátku práce vybrat styl, kterým chcete zdroje uvádět a metodu, které se budete celou dobu tvorby textu držet. Existuje několik druhů, které jsou schválené a obecně uznávané. Patří mezi ně například Harvardský systém (odkaz přímo v textu a následně na konci práce) nebo forma průběžných poznámek (čísla v textu odkazující na citace pod čarou a následně na konci práce).

Zároveň vaše škola nejspíše poskytuje e-knihovny a internetové zdroje, určené přímo pro studenty, obsahující spoustu odborných článků a archivy s literaturou. Doporučujeme tyto weby navštívit a prostudovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz