Hlavní obsah

Co lidem ve starověku přišlo normální?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Autor/ka fotografie: Diego F. Parra: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/vyznacny-bod-zed-pamatnik-egypt-15188027/

Moč a exkrementy měli pro lidi ve starověku běžné využití. A jak trestali třeba nevěru? Kočka měla vyšší postavení než má dnes. Pojďme si na to podívat.

Článek

Řecko

Ve starověku byla nevěra trestným činem. Jak dopadli ti, kteří se nechali svést někým jiným než svým partnerem? Jednou z nejběžnějších metod, jak potrestat nevěrníka, bylo zasunout mu oloupaný kousek zázvoru do konečníku, ženám do vagíny. Tento způsob měl způsobit nepříjemné pálení v intimních oblastech.

Řečtí sportovci také prodávali svůj pot. To, že Řekové chodili do posilovny a běhali, už dnes všichni víme. Ale že sportovci prodávali vlastní pot, je už méně známé. Lidé pot využívali mazáním na tělo, což mělo zmírnit bolesti svalů a kloubů. Tato praxe byla součástí starořecké medicíny a wellness kultury, kde byly přírodní produkty často využívány pro léčebné účely.

Egypt

Egypťané skutečně měli mnoho fascinujících zvyků a tradic, z nichž mnohé jsou nám známy již od základní školy. Ale věděli jste, že uctívali kočky natolik, že když někdo úmyslně zranil kočku, hrozil mu trest smrti? Dokonce prohráli i bitvu s nepřítelem, jelikož jejich protivník na bojiště vypustil tlupu koček. Egypťané se báli natolik, že svým chlupatým přítelkyním ublíží, že raději bitvu prohráli.

Toto je skvělý příklad toho, jak silně byly kočky uctívány v egyptské kultuře. Kočky byly považovány za posvátné a byly spojovány s bohyní Bastet, která byla bohyní domova a plodnosti. Úcta k kočkám byla tak silná, že zákony chránily kočky před jakýmkoliv ublížením a tresty za jejich zranění nebo usmrcení byly velmi přísné.

Řím

Už od základní školy víme, že Římané byli vzdělaný a pokročilý národ. Ale věděli jste, že se naprosto vyžívali v popravách? Pokud jste v Římě spáchali jakýkoli zločin, od krádeže po usmrcení člověka, čekala by vás zdlouhavá, bolestivá a krutá smrt.

Jedna z takových byla, že jste byli strčeni do pytle se slepicemi a hozeni do vody. Slepce dělali, co mohli, aby se z vody a pytle dostali ven, nehledě na to, jak moc a pomalu trpíte.

Bez ohledu na jejich krutost byli Římané velmi praktičtí. To, že chození na toaletu byla pro ně společenská událost, už mnozí z nás ví, ale že sbírali vlastní moč nebo moč zvířat a používali ji k praní prádla, už tolik lidí dnes neví.

Dokonce existovaly i sběrné nádoby na ulicích a ty, když byly plné, tak lidé odnesli k místní prádelně, kde ji nechali odležet, protože čím starší moč, tím lepší. Pro její bělící účinky někteří jedinci používali moč na bělení zubů.

Římané byli schopni využít nejen lidské, ale i zvířecí exkrementy a to na výrobu různých léčiv.

Závěr

Ať už vás zaujali různé zvyky ať už Egypta, Řecka a nebo Říma tak nezapomeňte na to, že i jim by přišli zvláštní některé naše zvyky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám