Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pane K. J. Erbene, co jste to napsal? Za vaše balady teď jdete na pranýř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiřina Nováková

Zase jeden povedený blábol. Erbenovu Kytici by dnešní děti neměly číst, ve školách by měla být zakázána. Je tam samé násilí. Vyřaďte Kytici ze seznamu povinné četby. To myslí autor textu vážně?

Článek

A co takhle zakázat školu jako vzdělávací instituci, tam je ze strany spolužáků násilí a šikany také přehršle. Anebo čtení pohádek, kde je násilí všudypřítomné. V Perníkové chaloupce žije Ježibaba, co týrá děti a následně je chce vhodit do ohně, Karkulku a babičku sežere vlk, v Honzíkově cestě jede vlakem sotva pětileté dítě zcela samotné. A mnoho dalších pohádek tohoto typu, které jsme měli rádi, a dodnes je naše děti chtějí slyšet, aniž by to někoho traumatizovalo.

Řekla bych, že spíš obohacuje.

Ale je tam poučení z dobrého i špatného, seznámení se stylem dřívějšího života, pověrčivostí lidí, pramenící ze zážitků strachu i radosti, lidová slovesnost té doby. Rozvíjení slovní zásoby, rytmizace slov pro nácvik čtení a psaní u malých školáčků.

Proč bychom je měli zakazovat ? A jak je to v počítačových hrách, ke kterým mají děti tak blízko? Střílečky, řev, smrt, trauma…tam není násilí? To je Kytice v porovnání s tím, co děti na internetu nebo na mobilu shlédnou, úplná selanka.

Připadá mně, že báseň Polednice autor vůbec nečetl, pokud ano, tak ji v zásadě nepochopil.

Souběh nešťastné náhody

Obsahem balady je, že dítě zlobí, není k utišení a matka nestíhá uvařit oběd pro otce rodiny, který se vrací v tu dobu z práce. Nepomáhá nic k uklidnění dítěte, tak jej chce postrašit a volá Polednici. V tom  čase se pohne klika u dveří, a zároveň se dveře otvírají…, matka propadne v zoufalství, představuje si polednici jako strašnou příšeru, a co hůř, že si jde pro její dítě. V šoku vidí, jak po něm vztahuje ruku a tím víc tiskne dítě k sobě, vlivem strachu o něj, tak silně, až jej zardousila..

Nepochopení básníka

A právě pohyb kliky a otevírání dveří, kdy otec rodiny přichází, bylo spouštěčem obrovské tragédie, které se nedalo již zabránit. Takové jsou balady, končící vždy nešťastně nebo tragédií.

Mám ráda básničky, poesii obecně. Kytici od K.J. Erbena jsem přečetla mnohokrát a prolistovala snad tisíckrát. Je to skvost národní literatury. Básník ji psal relativně dlouho, a bezesporu ji umělecky dobově ztvárnil. Tak, jaký život tehdy byl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz