Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Nový systém podávání přihlášek na střední školy? Držme si palce, ať to vyjde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

My tady v Čechách máme takovou pěknou tradici, vždycky něco ve velkém rozjedeme, nevyzkoušíme a pak se divíme, že to nefunguje. Letos si to ukážeme na přijímacích zkouškách. Tak třeba to vyjde.

Článek

Přijímací zkoušky každoročně vyvolávají velké emoce. Někdo je vidí jako příliš těžké, jiný jako příliš jednoduché, vehementně se hledají chyby v zadáních, stále se diskutuje, zda je vhodnější zkouška jednotná nebo zda bylo lepší, když měla každá škola vlastní. Diskutujeme o tom, jak moc dítěti ublíží, když se nedostane na vysněnou školu a zda některé děti (nebo jejich rodiče) nemají zbytečně velké ambice a očekávání. Letos se k tomu přidá nový způsob podávání přihlášek.

Přiznám se, že rodičem deváťáka nebo páťáka bych letos být nechtěla. Po loňských přijímacích zkouškách MŠMT rozhodlo, že je třeba zastaralý způsob zkoušek zrušit a vše zdigitalizovat. Ideálně ihned. A tak se (neobvykle) rychle připravila nová legislativa a CERMAT dostal nový úkol - připravit systém podávání přihlášek na střední školy. Chvíli jsme mohli v médiích číst o tom, jak to nebude problém, vše se stihne. Mně osobně by přišlo logické poptat a vysoutěžit nějakou firmu, která se na toto specializuje a systém připraví, ale o mně to pochopitelně není, jsem jen pěšák. Cermat, který si přece jen uvědomoval, že není čas, se rozhodl, že systém připraví ve spolupráci s externisty sám, a to do konce roku 2023. Přihlášky na obory s talentovými zkouškami se sice podávaly do 30.11. 2023, ale nevadí, podávaly se papírově, tedy postaru, nějak se to později udělá, propojí, ono to nějak bude. Pro školy i pro rodiče uklidňující zpráva. Celá tahle akce je uklidňující, zejména, když se podepsal nový zákon v době, kdy ještě žádný systém nebyl připraven.

Nyní už prý existuje systém DIPSY. Zatím se o něm tedy jen mluví, téměř nikdo ho neviděl, ale 15.1. by měl být školám k dispozici. Prý je jednoduchý, intuitivní a pracovat v něm zvládne každý. Tak snad to tak bude.

Přihlášky v letošním roce musí být podány v době od 1. 2. 2024 do 20. 2. 2024. Zákonný zástupce by měl vše zvládnout sám bez pomoci školy. Naprostá většina zákonných zástupců to jistě zvládne, ale taky je tu skupina rodičů, kteří nutně potřebují pomoc. Nastoupí tedy školy, neziskovky a pomohou. Nemusí, ale udělají to jako vždy. Jen jestli na to budou mít dostatek času. Podat přihlášku je možné v období 20 dnů, z čehož 1.2. jsou pololetní prázdniny a mnoho škol má v daném termínu také jarní prázdniny, nemluvě o lyžařských výcvicích a podobně.

Vážení rodiče, máte 20 dní na to, abyste podali přihlášku za pomoci systému, který v tuto chvíli neznají ani školy, ani vy. Za pomoci systému, který není vyzkoušen a ověřen a bude spuštěn rovnou v den, kdy se již přihlášky posílají. Jaký bude postup, pokud systém spadne nebo bude mít technické problémy, jak se tak občas s novými systémy stává (vzpomeňme na elektronický nákup dálničních známek, na elektronizaci neschopenek a podobně), zatím nevíme. Možná prostě budeme letos zase posílat přihlášky papírově, však ono to nějak dopadne.

S blížícími se přijímacími zkouškami je mi trochu úzko. Od začátku školního roku jsem navštívila několik seminářů, setkání výchovných poradců a na některé otázky stále nejsou odpovědi. Informace, které jsme dostávaly, byly nejasné a hodně kusé, rodičům jsme jako škola nemohli přesně říci, co a jak bude.

Třeba se mýlím a zbytečně obávám. Třeba budu příjemně překvapená. Přála bych si to a velmi ráda se pak za své pochybnosti omluvím.

Necháme se tedy překvapit, přeji nám všem, školám i rodičům hodně štěstí.

Informace o nových přijímacích zkouškách najdete zde:

https://www.prihlaskynastredni.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Absolventi

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz