Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sociální demokraté bojují o vzestup. Podaří se?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oldrich Szaban

Posledním sociálně demokratickým premiérem byl Bohuslav Sobotka.

Strana s novým názvem Socdem se usilovně snaží dostat se z útlumu. Hodně napoví už evropské volby. Lubomír Zaorálek jako jejich lídr se hodně snaží, bude to však stačit?

Článek

Nejstarší česká politická strana sociální demokracie se po volbách v roce 2021 ocitla v hlubokém útlumu. Její preference do parlamentních voleb  poklesly pod pět procent. I když v úplně posledním průzkumu začátkem dubna měli 4,5 procenta, což je mírný nárůst oproti předešlým průzkumům. Za nimi se ocitla  se 3,5 procenty trojka TOP 09, KDU-ČSL či KSČM. Přesto nemohou být sociální demokraté spokojení. Vždyť narozdíl od zmíněných stran a hnutí jsou, respektive byli stranou premiérskou (myšleno tím novodobou éru samostatné ČR). Měli pět premiérů, posledním byl do roku 2017 Bohuslav Sobotka. Poté ještě v dalším volebním období byli ve vládě jako menší koaliční partner a jejich předseda Jan Hamáček ministrem vnitra. Kde je dnes obou pánům z politického pohledu konec…

Kde jsou voliči sociálních demokratů? Nezmizeli. Jen se přesunuli jinam. Převážně k hnutí ANO. Vysvětlení nabízí politolog Petr Sokol. „Po vítězství Sobotkova křídla nad haškovci si ČSSD začala hrát na západoevropskou sociální demokracii. V západní Evropě ale levice funguje tak, že oslovuje hodně migrantské menšiny a progresivní proudy ve velkých městech, které u nás nejsou zdaleka tak početné. Navíc mezi nimi loví i řada jiných politických subjektů typu Prahy sobě nebo Pirátů. ČSSD tímhle progresivním posunem a zároveň koalicí s ANO, v níž byla za otloukánka, přestala být srozumitelná pro venkovské a dělnické voliče a logicky dopadla tak, jak jsem viděli,“ vysvětlil.

Nyní se snaží sociální demokraté vydrápat se opět nad pětiprocentní hranici. Podmínky k tomu přitom mají vhodné, protože současná vláda je nepopulární a snadno se kritizuje. Navíc lidi sužuje inflace, vysoké ceny energií, což na potenciální voliče sociálních demokratů dopadá více než na bohatší vrstvy obyvatel. Ale jde to z pohledu strany ztuha.

Třicet procent českých domácností má dnes nárok na příspěvek na bydlení

V textu k evropským volbám předseda sociální demokracie Michal Šmarda upozornil, že mnozí pracující lidé zažívají těžké chvíle. „Žije se jim hůř než před dvěma nebo třemi roky. Často mají velké problémy. Cítili se být střední třídou, těmi, kdo se dokáží odpovědně postarat o svoji rodinu, a ještě pomáhat svým blízkým, svým sousedům, přátelům a známým. Mají slušnou práci a snaží se ji poctivě vykonávat.

Teď ale mají problém splácet svoje účty, bydlení je pro ně najednou něčím jiným než samozřejmostí. Není pro ně jednoduché platit složenky za energie a ztrácejí víru v to, že budou oni a jejich rodiny prožívat jistou a spokojenou budoucnost. Tito lidé nikdy nestáli s nataženou rukou a nečekali, co jim kdo dá. Tito lidé vždy chtěli mít svoji důstojnost a nechtěli být nikomu na obtíž,“ konstatoval.

„Dnes se dostávají do situace, že, přestože dělají všechno správně, přestože poctivě pracují, často jejich práce nestačí na to, aby nespadli mezi ty, kteří potřebují sociální dávky. To není něco, co by bylo jenom nějakou politickou proklamací. Třicet procent českých domácností má dnes nárok na příspěvek na bydlení. Celá řada z těchto lidí o ten příspěvek ale nepožádá. Víte proč? Protože se stydí. Stydí se za to, že by měli být závislí na státu. Stydět se ale nemusí, není to jejich vina, je to chyba politiků a je to chyba lidí, kteří nám vládnou,“ upozornil.

Máme nejdražší elektřinu v Evropě, nejdražší bydlení, vláda chce posílat lidi do důchodu v sedmdesáti

Lídrem sociálních demokratů do evropských voleb je zkušený politik Lubomír Zaorálek, bývalý ministr zahraničí. Ten se pustil do boje zostra. Vláda podle něj neřeší ty nejpalčivější problémy. „Soustředila se na strašení lidí a na seškrtávání důchodů, veřejného zdravotnictví a školství. Neustále tvrdí, že na něco nejsou peníze, ty přitom nekontrolovatelně odlétají do zahraničí,“ uvedl. Konstatoval také, že ve většině evropských zemí je mnohem vyšší zdanění bohatých a existuje shoda na pravidlu, že pokud se v některé zemi vytváří zisk, tak by tam měl být také zdaněn. „Proto chceme i u nás bankovní daň a zdanění velkých korporací. To jsou peníze, které mohou sloužit na financování upadajících veřejných služeb, jako je školství, zdravotnictví, doprava nebo sociální zabezpečení. Vláda ale naopak likviduje základní sociální jistoty, které se dařilo v České republice celá desetiletí úspěšně držet.“

Na sociálních sítích kritizuje vládu i kvůli důchodům. „Vláda chce posílat lidi do důchodu v sedmdesáti a s almužnou. Budou pak muset chodit na brigády, aby se uživili. Socdem připravila férovou důchodovou reformu a tenhle nesmysl zastaví,“ sdělil. Nebo ohledně cen elektřiny. „Máme nejdražší elektřinu v Evropě, nejdražší bydlení, inflace opět roste. Vláda v čele s panem Fialou to nehodlá řešit, nehrají totiž za Česko. Slibuji vám, že já se za české zájmy prát budu.“

V červnu uvidíme, jestli dostane Lubomír Zaorálek šanci se prát za české zájmy v evropském parlamentu. Volební potenciál mají sociální demokraté k evropským volbám 12,5 procent, což ale ještě nic neznamená. Důležitá budou reálná čísla. A hlavně sněmovní volby v příštím roce.

Zdroj: https://eu.socdem.cz/akt-aktuality/vlada-jen-strasi-nic-trvaleho-nezustane/

https://eu.socdem.cz/akt-aktuality/jsme-tu-pro-lidi-co-pracuji-a-presto-stradaji/

https://echo24.cz/a/HGtiJ/tydenik-echo-rozhovor-politolog-petr-sokol

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz