Hlavní obsah
Zdraví

Zemřelo několik lidí na otravu oxidem uhelnatým. Předejít tomu je tak jednoduché

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Canva.org

Jaký je mechanismus otravy oxidem uhelnatým?

Každoročně dojde v Česku k desítkám otrav oxidem uhelnatým. Přitom prevence stojí pár korun. Máte doma plynové zařízení, krb nebo třeba kamna? Když dojde k tvorbě oxidu, co se s člověkem děje?

Článek

Oxid uhelnatý, jak ho popisují učebnice

Oxid uhelnatý CO je bezbarvý plyn bez zápachu, který je i v extrémně malých množstvích toxický. Pozor, tento plyn se nedrží u země jako jeho o jeden kyslík bohatší bráška CO2. Oxid uhelnatý můžete vdechnout, i když stojíte. Víte, jak to poznáte? Z jejich molární hmotnosti. Oxid uhličitý ji má 44 g/mol, oxid uhelnatý jen 28 g/mol. No a ve vzduchu je nejzastoupenější plynný dusík, který ji má stejnou jako CO, tedy 28 g/mol, proto jsou těžší plyny více u země, naopak CO je rozptýlený rovnoměrněji v celém prostoru.

Ale abych to nezamluvila.

Anketa

Oxid uhelnatý je
Lehčí než vzduch
20,7 %
Zhruba stejně těžký jako vzduch
52,8 %
Těžší než vzduch
26,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 458 čtenářů.

Oxid uhelnatý vzniká nedokonalým spalováním

Všechny organické látky na bázi uhlíku - dřevo, uhlí, plyn, benzín, ale i cokoliv živého, shoří v proudu kyslíku na své konečné oxidy. To znamená, že v případě dostatku kyslíku shoří uhlík na CO2 a vodík na vodu H2O. Tomu říkáme dokonalé spalování.

Když ale budete mít zanesený komín ke kotli nebo krbu, nebo zapálíte oheň v uzavřené místnosti bez přístupu čerstvého vzduchu, můžete mít pro hoření nedostatek kyslíku a z uhlíku vám vznikne jen oxid uhelnatý CO. Určitě se tady nebavíme o svíčce v pokoji, ale např. situaci, kdy si lidé bez domova zapálí oheň uvnitř přístřešku, aby nezmrzli nebo v malé chatičce v kamnech, které špatně táhnou. Ovšem nejsou to jen lidé bez domova, kterým otrava hrozí.

Ohřívač vody - karmu je také nutné kontrolovat

Máte v koupelně ohřívač vody, ve kterém vidíte zapálený plamínek? Pokud dojde k technické závadě a neprochází do karmy dostatek vzduchu, bude vám v koupelně vznikat oxid uhelnatý, když si budete zrovna dávat sprchu nebo vanu. Karma se zapíná, když používáte horkou vodu.

Proč je to nebezpečné?

Posloucháte raději než čtete? Poslechněte si epizodu na Spotify a přidejte si mne rovnou do sledování.

Oxid uhelnatý je neviditelný zabiják

Když se nadechnete vzduchu, kde se vyskytuje CO, tak projde do krve a naváže se na hemoglobin. Představte si červenou krvinku jako takový gauč. V krvi přirozeně přenáší kyslík z plic do buněk a z buněk do plic veze zpátky CO2. Tyto plyny se prostě na gauči vyměňují. Bohužel pro nás, pokud se v krvi objeví CO, tak ten má 210× vyšší lepivost než CO2 a tímpádem ho z toho gauče už nikdo nedokáže vykopnout. Prostě se na krvinku přilepí a nepustí se. A to si dokážete asi představit, k čemu to vede.

Čím více CO vdechnete, tím více krvinek obsadí a tím méně kyslíku se vám dostane k buňkám. Vaše tělo bude pomalu vypínat méně potřebné systémy. Budete se cítit unavení, malátní, můžete začít zvracet, bude vás bolet hlava a postupně upadnete do bezvědomí. CO je neviditelný zabiják, který ani není nijak cítit nosem.

Kdybyste v tu chvíli leželi ve vaně, tak v ní pomalu jakoby usnete.

První pomoc při otravě CO

Dostaňte sami sebe nebo ostatní přiotrávené osoby a zvířata ze zasažené místnosti na čerstvý vzduch a případně vyvětrejte. Všichni včetně vás se musíte dostat mimo vzduch s CO.

Poté hned volejte 155. Dýcháním z úst do úst lze pomoci, ale lékař nasadí kyslíkovou masku. Více kyslíku v krvi, než je obvyklé získat ze vzduchu, vytlačí přilepený CO na krvinkách. Této metodě se říká oxygenoterapie. Při těžkých otravách pravděpodobně skončíte v nemocnici na hyperbarické komoře nebo na plicní ventilaci.

Předejít úniku CO je velmi jednoduché

Nejdůležitější je prevence. Pořiďte si detektor oxidu uhelnatého. Stojí několik stovek. Provádějte pravidelné revize kotlů a dalších zařízení. V České republice i na Slovensku jsou otravy oxidem uhelnatým stále časté, hlavně během zimy, kdy je topná sezóna. I letos se přiotrávilo nebo dokonce zemřelo několik dospělých a dětí. Dokonce nebyla ušetřena ani domácí zvířata. Ta mají také krev s hemoglobinem a CO je pro ně stejně jedovatý jako pro člověka. Jak u dětí, tak zvířat, protože jsou menší, je smrtelná dávka CO mnohem nižší než u dospělého člověka.

Prosím, buďte na sebe opatrní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz