Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Příprava na první třídu. Já ji se synem sakra podcenila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Olgochorchoj

Co je hodně fajn umět, než se jde do 1. třídy. A co se v té první třídě tak asi bude probírat. Rodiče s pocuchanými nervy raději nečtěte.

Článek

Kvůli odkladům pro každého, kdo si o to řekne (a že jich je) je třída hrozně nevyrovnaná. Na jednom konci připravení, perfektní o rok starší géniové a na druhé straně srpnové děti, které nemusely mít ani normální (povinnou) předškolní přípravu dle osnov.

Jestli se tenhle článek přečtete až do konce, asi si budete ťukat na hlavu. Nebo budete šílet, že tohle vaše dítě opravdu neumí. No, tak já šílela celou první třídu, a ještě ve druhé mi vlasy stojí hrůzou.

Máte představu, co vlastně, co taková předškolní příprava je? Mě už jedno dítě do 1. třídy nastoupilo, proto můžu s čistým svědomím napsat, co vše by v ideálním případě mělo umět, aby s ním byla (naše) paní učitelka spokojená. I když předškolní příprava správně má být podkladem pro další rozvoj, který má právě přijít až v té škole. Jenže osnovy míní a úspěchu chtivé paní učitelky mění. My jsme opravdu neměli první třídu k naučení, ale k neustálému prověřování, že tohle (ne)umí. Kontrolní čtvrtletní a pololetní práce byly samozřejmostí.

Takže u nás bylo nutné, aby dítě poznalo všechna písmena, ano všechna. Dále určit první a poslední písmeno ve slově, podle prvního písmena ve slově namalovat (případně klidně napsat) další slova, která začínají stejným písmenem (Okno - oko, opice…). Je zcela nutné, aby dokázalospolehlivě a správně vytleskat slabiky. Musí se umět podepsat(ideálně psacím písmem) a podle předlohy přepsat text. Musírozlišit začátky a konce slov, jinak řečeno, aby takto nepatlalovšechnaslova dohromady bez mezer.

Je nutné, umět počítat, minimálně do 10, čí více tím lépe. A taky je potřeba, aby chápalo, co je sčítání a odčítání. Poznatčíslice (i dvojciferná), umět napsat číslice. Umět tvary (trojúhelník, čtverec…), i prostorové (krychle, jehlan…), poznat barvy - a také odstíny! Orientace nahoře, dole je samozřejmá.

Umět vyjmenovat dny v týdnu, jak jdou po sobě, měsíce v roce a také roční období. Předpokládá se taky, že pozná listy a přiřadí je k příslušným stromům. To samé o zvířatech domácích, divokých, a hlavně poznat ptáky (odlétavé od těch, co zůstávají). Poznat květiny, určitě alespoň všechny jarní. Znát, kdy se slaví svátky a významné dny. Kdy jsou prázdniny. Umět hodiny - analogové zatím stačí.

Kladný vztah ke čtení - od začátku školy číst den co den (to je jedno, že písmena ještě děti nebraly, to už mají umět z domova). Ruku musí perfektně ovládat, kvůli psaní. Hodnotí se každý sklon, délka tahu, plynulost, tlak.

Musí umět kopat do míče, chytat balony, skákat přes švihadlo. Zavazovat tkaničky. A to rychle. Zapínat a rozepínat knoflíky, odemykat a zamykat klíčem. Kreslení! Hlavně kreslit vše podle skutečnost, pozor na proporce a perspektivu. Stříhat několikrát složený papír, umět skládat origami (stačí anděl a stromeček). Lepit na přesnost.

Nezapomínejte na angličtinu. Znalost slovíček a základní gramatiky nutná! (I have a blue pen. What color is this book? I am wearing a yellow shoes apod.) Doporučuju otázky, odpovědi věty, slovíčka z oblasti škola, oblečení, barvy, zvířata, volný čas, dům apod.

Hudebka, nebýt dřevo, slyšet rytmus. Noty stačí znát až do druhé třídy. Ale umět zpívat písničky, nestydět se recitovat básničky. A to i docela dlouhé básničky viz Hrubín - Kuřátko a obilí.

Znát svoje jméno, adresu bydliště, telefonní číslo rodičů. Znát adresu školy. Vědět jména sourozenců, tet, širší rodiny a znát příbuzenské vztahy (bratranec, teta, maminka maminky…). Zaměstnání rodičů.

To, že se samo převlékne na tělocvik, uklidí po výtvarce, dovede se v jídelně najíst, neztratit se ve škole… to je jasné.

A připravte se, že den, co den budete s dítětem procvičovat čtení a psaní. Včetně svátků, prázdnin a víkendů. Když bude vaše dítě dostatečně připravené, viz výše, bude vám stačit to jen procvičovat. Když ne, tak ho to všechno budete učit doma. A to je fakt hrůza. To je jako dělat učitelku na půl úvazku po práci, po odpoledních a večerech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz