Hlavní obsah
Aktuální dění

Nevrhejte se bezhlavě na pomoc do zatopených míst, vzkazují starostové a neziskovky. Váš čas přijde

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

ADRA připravila pro dobrovolníky registrační formulář, aby byla pomoc cílená a organizovaná.

Většinu z nás při sledování následků povodní svrbí ruce a chtěli bychom nějak pomoci. Vrhnout se ale bez informování do zaplavených lokalit může přinést více škody než užitku. Největší pomoc bude třeba zhruba za 14 dní.

Článek

„Naše dobrovolnická centra jsou připravena pomoci.“ V ADRA České Budějovice pomáhali nejdříve v terénu a nyní dorazila zpráva o přípravách na další vlnu pomoci: „Čekáme! Připravujeme týmy lidí pro zjišťování rozsahu škod, pro psychosociální podporu a dobrovolníky pro odklízení následků povodně. Jsme na značkách a čekáme, až konečně klesne voda. Nenecháme vás v tom!“ Informují pravidelně lidé z ADRA ČR na svých sítích a pro lepší koordinaci pomoci dobrovolníků zřídili registrační formulář: https://forms.gle/5×U6reziyw3S2ifF9V

Vyloženě ale žádají, aby se lidé nevydávali do záplavami zasažených oblastí bezhlavě.

„Doporučil bych všem, kteří se chtějí vydat na pomoc do zasažené oblasti, aby se zkontaktovali s neziskovými organizacemi, které koordinují dobrovolníky. Je to proto, že starostové často mají plné ruce práce s infrastrukturou a dalšími důležitými činnostmi, a přímé žádosti o pomoc je mohou zbytečně zatěžovat. Je lepší se zaregistrovat přes registrační formuláře, které neziskové organizace vypisují. Takto se pomoc lépe organizuje a dobrovolníkům můžeme nabídnout podporu, například ubytování v nouzových tělocvičnách. Dobrovolníkům také nabízíme pojištění pro případ zranění nebo škody.

Nejvíce pomoci bude potřeba s vyklízením, ale také třeba s úpravou okolí domů nebo zahrádek, což bude aktuální za 14 dnů až tři týdny. To bude stejně důležité jako ta nejakutnější fáze. Dobrovolníci mohou pomoci seniorům a dalším zranitelným skupinám, kteří sami nezvládnou úpravy kolem svých domů. Tato pomoc může být dlouhodobá,“ radí na sítích Adry koordinátor pomoci při mimořádných událostech Josef Koláček.

Foto: Se svolením Adry

ADRA připravila pro dobrovolníky registrační formulář, aby byla pomoc cílená a organizovaná.

Neziskové organizace a zástupci Hasičského záchranného sboru se pravidelně scházejí, jak na národní úrovni, tak na úrovni jednotlivých krajů. Mají dohodu, že si území rozdělují podle počtu zasažených obcí a kapacit jednotlivých organizací. Pokud na nějakém místě dobrovolníci chybí, pomáhají je přesouvat z jiného místa. Pomoc je a musí být systematická a organizovaná. Jedině tak může být bezpečná a přínosná všem.

Jako nejlepší fyzická pomoc se teď zdá odnést svůj příspěvek do Potravinové banky. Trvanlivé potraviny, vodu nebo třeba čistící prostředky. „Od rána nám lidé vozí potravinové dary, čistící prostředky a další potřeby pro záplavové oblasti. Už třetí den se radujeme z lidské solidarity a ani necítíme, že nám přibývá plno práce. Máme radost, že pomáháte a že můžeme být užiteční i my. Děkujeme!“ Napsala v úterý večer na svém facebooku ředitelka Potravinové banky pro Prahu a Střední Čechy Věra Doušová.

Foto: Se svolením Věry Doušové

Potravinové banky se plní dary od lidí pro lokality zasažené povodněmi. Okamžitě pak míří do zatopených oblastí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz