Hlavní obsah
Zdraví

Projekt #KOZAVEN aneb revoluce v porodnictví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Poskytnuto Znesnází

Klasické „kozy“ rychle opouštějí české porodnice. Bylo na čase.

Zvykli jsme si vidět ženy rodit na zádech. Přitom je pro ně výhodnější se během porodu pohybovat a trávit více času ve vertikálních polohách. Mluví o tom výzkumy, i samy matky. A teď stále hlasitěji i NF Propolis, který rodičkám vyšlapává cestu.

Článek

Lilia Khousnoutdinova je žena, která je s porodnímu gauči neodmyslitelně spojená. Právě ona je vedle mnoha dalších aktivit také „mámou“ Nadačního fondu Propolis, který (nejen) o lepší možnosti porodů v naší zemi usiluje. Za poslední rok se jim podařilo dostat tuto porodní pomůcku do téměř poloviny zařízení u nás. A pokračují dál, například i na Slovensko.

Porodní gauč snad už brzy jako automatická možnost

V rámci kampaně se odehrálo v relativně krátkém čase velmi mnoho změn. Klasické porodní lůžko (známé jako koza) porodní gauče na některých místech doplnily, ale někde dokonce zcela nahradily. Pro ty ženy, které byly nucené rodit na zádech v úzkém prostoru horizontální polohy, je to často až snový obrázek. Sama si vzpomínám, jak jsem při obou porodech doslova prosila, abych nemusela na kozu, ale bylo mi řečeno, že personál ví nejlépe, co je pro mě dobré. A takovou zkušenost má jistě spousta českých žen.

„Jde porodit na zádech, ale v případech, kdy je žena mobilní, může chodit, předklánět se, opírat, být právě na gauči, na čtyřech, ve dřepu, opřená o manžela nebo dulu… v takových případech je vždycky ta lepší varianta být v poloze vertikální. Průzkumy jasně ukazují, že vertikální poloha je prospěšná. Žena má menší bolesti, porod je rychlejší, má méně často náchylnost pro poprodní deprese, bývá nižší potřeba ukončení porodu císařským řezem, dítě má menší pravděpodobnost, že bude mít nižší ozvy… Je tam opravdu hodně benefitů. A přitom je to tak jednoduchá věc,“ vysvětluje v pořadu pro ženy Lilia.

Výhody vertikálních poloh zahrnují nejen nápomocný vliv gravitace, ale také kratší porod, efektivnější děložní kontrakce, méně operativních porodů a méně abnormálních nálezů srdeční činnosti plodu.
- David Desseauve a kol. - European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology
Foto: Propolis

Vzpřímené aktivní polohy podporují přirozenou biomechaniku porodu. #kozaven

Dítě rotuje, když přichází na svět. A ve vertikální poloze to jde samozřejmě snáz. Mobilita přispívá tomu, že dítě může rotovat. Tím, že žena leží na kostrči, tak se hůře „otevírá“. Váha placenty, plodové vody i samotného dítěte tlačí do cév, které zásobují kyslíkem dítě a dělohu. Ano, při porodu přichází povel, přetočte se na bok, ale na koze opravdu pro podobné manévry moc místa není, navíc některé ženy se v té výšce bojí. Na gauči se může rodička „převalovat“ jak chce. Ve výšce příjemné jí, i zdravotnickému personálu.

V některých nemocnicích porodní gauč přichází jako alternativní možnost, jinde jako úplná náhrada kozy. Inspirují se ale i další

Zdá se, že nutnost rodit na zádech bude pro další generací jen špatnou vzpomínkou vyprávěnou prarodičem. I firma Linet totiž přichází s novinkou. Řadou, která staví na tom, že bude možné lůžko polohovat do vertikální a mobilní polohy, což není cesta zcela ideální, ale jistě dobrým směrem. Podpora dobrého fyziologického porodu je zřejmá a snad se budou přidávat i výrobci další. Porod na gauči existuje v každém pokoji v porodních centrech v Británii, kde kozu například už ani neznají. Populární jsou i v Dánsku nebo Německu. Ty naše jsou navrhované ve spolupráci s českými porodními asistentkami, které vědí nejlépe, co je třeba a objevují se v dalších a dalších českých zařízeních. I v tom, které mě před patnácti lety tak urputně přesvědčovalo o tom, že musím vylézt na kozu a jiná cesta k přivedení dítěte na svět není. Obrovský pokrok je v posledních letech i tam.

Porod do vody další na řadě

Velmi dobře podle Khousnoutdinové vycházejí v průzkumech také porody do vody. Jsou méně bolestivé, což ženy samozřejmě oceňují. Z plodové vody do vody by měl být přirozeně méně dramatický příchod na svět i pro samotné dítě. V Praze je to ale pořád ještě sporná záležitost: „Žena může sedět ve vodě, když má kontrakce, ale v druhé době porodní už musí ven. Jak je možné, že na Moravě to jde? Chystáme proto se do toho na podzim opřít. Když to jde v Ostravě, Havířově nebo Rakovníku, musí to jít i v Praze. Nemůžeme být tak odlišné rodičky,“ usmívá se Lilia Khousnoutdinova.

Foto: Znesnáze

Porodní gauč dovoluje ženě polohy, které ona potřebuje. V českých nemocnicích díky Lili /vlevo/ střídá „tradiční kozu“ stále častěji.

Tým z Nadačního fondu Propolis nabízí zařízením implementační školení na použití porodního gauče. Přijedou se zdravotníkem, asistentkou nebo lékařkou, udělají základní rámcovou přednášku, zodpoví všechny praktické i teoretické otázky. Ať už si porodní gauč zdravotnické zařízení pořídilo po „vlastní ose“ nebo s jejich podporou. Kladou důraz na to, aby byly využité všechny jeho možnosti a předcházelo se nepředvídatelným okamžikům s maximální přípravou. I proto vznikla na Znesnáze  sbírka, která s úhradou této osvěty a velkému kroku kupředu pomáhá. Prvním místem, kde se porodní gauč objevil, byla Ostrava, pak Plzeň, Litoměřice a přidávali se další. Dnes už je to skoro polovina zařízení v Česku, kde matky ženy můžou rodit v poloze sobě ideální. Přibývá ale i významný počet pracovišť na Slovensku.

Foto: Kozaven

Porodní gauč má mnoho možností využití. Záleží na ženě, která z nich jí je v danou chvíli nejpříjemnější.

Rodit v nemocnici jako doma

Podle Lili rodí doma zhruba 1,5% žen. Holandsko a Británie mají 8-11% rodiček v průměru. V případě prvorodiček odjíždí kvůli větším či menším komplikacím následně zhruba 20-30% žen do porodnice. U vícerodiček jde o jednotky procent, které porod doma nedokončí. Statistiky ukazují, že je to stejně bezpečné, jako v porodnici nebo centru porodní asistence. Když je ovšem náležité vybavení porodní asistentky, která by neměla u porodu chybět: „Jenže toho je v naší zemi těžké legálně a bez obav docílit. Svou přítomností může porušovat zákon. Je to jistá šedá zóna českého zdravotnictví bez jasných rámců, kvůli které v některých okresech hrozí asistentce pokuta i 200 tisíc korun,“ vysvětluje. I proto je dnes tak vítanou možností zajistit porod v porodnici tak, aby nabízel pohodlí domova.

Foto: pixabay

Zná to většina z nás žen. Porodní lůžko zvané jako „koza“ bylo desítky let jedinou možností a nikdo se rodičky na nic neptal, a to ani v případě, že šlo o bezproblémový spontánní porod.

Žena má nárok na pomoc po porodu doma

Dát možnost rodit přirozeně není ale zdaleka jediný cíl Nadačního fondu Propolis. Upozorňuje i na další mezery a šedé zóny v oblasti porodnictví, o kterých je třeba mluvit a pracovat na změně. Jednou z nich je i návrat rodičky domů z porodnice, kdy se jí ve velmi náročném období šestinedělí nedostává náležité péče. Často se utápí v pocitu selhání, únavy, snaze rozkojit a být dobrou mámou a po nesmírně náročné fyzické zkoušce, kterou porod bezesporu je, se dostává domů z porodnice, kde nemá žádnou péči. Postrádá pomoc laktační poradkyně i porodní asistentky, to vše navíc často pod tíhou poporodní deprese. A to přesto, že má ze zákona právo na tři návštěvy porodní asistentky v domácnosti po porodu hrazené zdravotní pojišťovnou. I to je jedna z věcí, o které se musí více mluvit a právě Nadační fond Propolis o to usiluje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz