Hlavní obsah
Zdraví

Tetování se může i po letech změnit ve zdravotní problém. Za vším stojí dvě zákeřné barvy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Začíná to svěděním, následuje zarudnutí a někdy i puchýře. Pokud se problém neřeší, přicházejí i závažné zdravotní komplikace jako například ztráta pigmentu na těle nebo anafylaktický šok. Červená a žlutá. Viníci, kteří se nesnesou se sluníčkem.

Článek

Nejčastěji problémy přicházejí, pokud vaše tetování obsahuje červený inkoust. V takovém případě u vás může vzniknout tzv. pseudolymfomatická reakce. Zjednodušeně řečeno: projeví se u vás přecitlivělost na barvu. Ze začátku těžko pozorovatelný problém se může po měsících, ale i po letech rozvinout do podoby zánětu kůže, který bude vyžadovat návštěvu dermatologa. Bez ní totiž může následovat daleko horší vývoj. Zahraniční výzkumy přicházejí s teorií, že i narušení pokožky jako je tetování může vyvolat vznik a rozvoj kožních onemocnění počínaje ekzémem, přes vitiligo, až po rakovinu kůže.

Žluté barvě slunce nesvědčí. Stejně jako červené magnetická rezonance

To, že je třeba natírat tetování opalovacím krémem, aby nebledlo, určitě víte. Ale řekl vám váš tatér i to, že je natírání nutné hlavně v případě, že vaše tetování obsahuje žlutý inkoust? Spálili jste se někdy v místě se žlutým obrázkem rychleji a bolestivěji než jinde? Důvodem je to, že žlutý inkoust obsahuje sulfid kademnatý. Právě stopy této sloučeniny můžou způsobit zarudnutí a otoky, jakmile tetování vystavíte slunci. A nejedná se jen o žlutou barvu. Dermatologická studie zjistila, že i červená, v některých případech dokonce i modrá nebo černá v tetování může po vystavení se slunečním paprskům způsobit otoky, svědění, vyrážku, zarudnutí, a dokonce i vznik puchýřů. Tetovací inkoust může obsahovat kovové částečky železa, barya, zinku, mědi, molybdenu a titanu. Tento kovový tetovací pigment funguje jako anténa pro vysokofrekvenční puls, který magnetická rezonance vysílá a vytváří teplo. Čím větší je tetování a silnější magnet, tím vyšší je riziko spálení. Pokud vaše tělo připomíná omalovánky, je dobré se před takovým vyšetřením poradit s lékařem. Jsou ale i další věci, které vám tater pravděpodobně neřekl. Například původ svých barev, které se vám chystá vpravit do těla.

Všechno prozradila liška

Proč o tomto tématu píšu? Protože se mě týká. Nějaký čas mě výrazně svědilo tetování na hrudníku, na kterém je vyobrazená liška, kterou mi před lety jako předlohu namalovala má dcera. Jakožto odkaz na naši oblíbenou knihu Malý princ. A co myslíte? Je oranžová! Tedy namíchaná ze dvou zmiňovaných „nejzákeřnějších barev“. Až po čase mě napadlo si složitě nastavit zrcátko tak, abych příčinu svědění odhalila. V místě výplně obrázku jsem objevila zčervenalé boláky, místy až puchýřky končící přesně ohraničením černou barvou. A tak jsem začala pátrat po příčině. Žlutý inkoust je často spojován s citlivostí na slunce, která mizí až po několika letech. Pokud se nenatírá, přichází silné podráždění.

Nejčastěji ale vznikají reakce na červený inkoust. Na to pomáhá steroidní krém. V případně, že vznikne opravdu silná alergická reakce, kdy se na pokožce objeví pupínky, puchýře nebo šupinaté skvrny, je lepší vyrazit za oborníkem do ordinace dermatologa, který s léčbou poradí nejlépe. Mohou se totiž objevit i další kožní choroby jako vitiligo (ztráta kožního pigmentu), sarkoidóza (zánětlivé onemocnění), lichen planus (ploché, svědivé, fialové hrboly) nebo dokonce i rakovina kůže.

Foto: Pixabay

Červená barva patří k nejagresivnějším. Hned v závěsu za ní je žlutá.

Inkoust se může dostat do lymfatických uzlin a vyvolat dojem rakoviny

I když jsou tatéři i tetovací studia přísně kontrolovaní kvůli možnosti šíření infekcí a přenosu nemocí, na inkoust se většinou nikdo neptá. Některé evropské studie přicházejí s tím, že černý inkoust často obsahuje pigmenty založené na uhlíku, červená barviva pak obvykle obsahují sloučeniny dusíku. U některých lidí s červeným tetováním, kteří si po letech nechali udělat další, začne to staré i nové tetování svědit a otékat. Nad takovými reakcemi už není dobré mávnout rukou a je zapotřebí vyhledat lékařskou pomoc. Tím spíš, pokud se přidají problémy s dýcháním, zrychlený tep a návaly horka, po kterých hrozí až anafylaktický šok: „Bohužel, existují vědecká zjištění, která potvrzují, že v některých pigmentových barvách jsou obsaženy stejné látky, jež jsou používány v tonerech tiskáren. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv analyzoval tetovací inkousty a pigmenty, které obsahovaly nejen těžké kovy, ale také degradanty, potenciálně toxické chemikálie, včetně stabilizátorů pH, mikrobicidy a další činidla, která by se neměla dostávat do těla,“ reagovali před pěti lety na poměrně časté problémy tetovaných lidí novinky.cz. „Málokdo si uvědomuje, že se inkoust z tetování může dostat i do lymfatických uzlin. Odborníci jako varování ukazují příběh 32leté ženy, která měla v dolní části těla 14 vytetovaných obrázků. Když se léčila s rakovinou děložního čípku, lékaři zjistili, že má oteklé lymfatické uzliny. V domnění, že se jedná o příznak metastáz, jí tyto uzliny odstranili. Následně ale zjistili, že v nich nejsou rakovinové buňky, ale částice tetovacího inkoustu. K odstranění lymfatických uzlin by sice zřejmě došlo tak jako tak, ale v některých případech by bylo možné jiné neinvazivní řešení. Podobný příběh se stal i v Austrálii, kdy lékaři léčili ženu s lymfomem (rakovinou mízních uzlin). Žena měla hmatatelné hrudky pod pažemi a také zvětšené lymfatické uzliny poblíž kořenů plic, tedy všechny klasické známky tohoto onkologického onemocnění. Když ale lékaři dali uzliny pod mikroskop, zjistili, že před 15 lety tam byl umístěn černý tetovací inkoust. Nejednalo se tedy o rakovinu, ale reakci imunitního systému na tetování na zádech. Další skupina vědců studovala tetování na zemřelém. V jeho lymfatických uzlinách našli uhlíkový černý inkoust, který se snadno štěpí na mikroskopicky malé kousky zvané nanočástice. Našli zde také větší částice oxidu titaničitého, který je součástí bílého inkoustu, který se často využívá ke smíchání tetovacích barev,“ píší.

Za nejhorší objev přitom vědci označili nález toxických těžkých kovů v uzlinách, včetně kobaltu, niklu a chromu. Těžké kovy se někdy přidávají k tetovacímu pigmentu jako konzervační látky.

Foto: Pixabay

Tetování se stalo poměrně běžnou součástí života lidí. V průměru má tetovaný člověk kolem pěti obrázků. Lékaři se ale shodují, že červené je lepší se vyvarovat.

Tento text vás nemá vyděsit ani odradit od dalších malůvek na těle. Spíš uklidnit a ušetřit vám čas s hledáním na internetu při náhle nabyté obavě, že na sobě sledujete příznaky rakoviny kůže. Nicméně rozhodně nemá sloužit jako řešení. To poskytne až kvalifikovaný lékař, kterého je třeba navštívit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz