Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vedra včera, dnes i zítra a několik filmových tipů pro letní masochisty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Napohled romantika, ve skutečnosti se vedrům uniká hůř než zimě a nezachrání to ani vkusný slamák.

„Je ti horko, děvenko?“ „Ano, dědku, je mi příšerně vedro. Naval klimatizaci!“

Článek

Tak si představuji rozhovor Dědy Mráze s Marfušou v letošním létě. Vedra nemají konce. Vzdali to snad už i meteorologové a neslibují nemožné. Žádné „Za několik dní to přejde.“

Sice to vypadá, že je vedro jen v posledních letech, ale já si vybavuji horká léta i z mého dětství na vesnici. Dospělí mě brávali na sena, na žně. Všem bylo horko, i mně, malému děcku s čepičkou z velkého kapesníku se zauzlovanými rohy.

Na jedno mimořádně horké léto nezapomenu nikdy v životě. Bylo v roce 1976. Připomíná mi to letošní. V polovině června toho roku jsem přivedla na svět syna. Dodnes vidím louže potu v posteli. Vzpomínám, jak jsme se my, maminky, ploužily po chodbách porodnice.

Velké horko trvalo do konce srpna. Naše dítě dlouho nevědělo, co je čepička. Když jsme mu ji někdy v září chtěli dát, vehementně se bránilo.

Asi je nás menšina, co nemusíme léto. Zato podzim, jaro, ach! Na jaře jsem se narodila, na jaře pookřívám. Říká se, že každý lne k tomu ročnímu období, v němž se narodil, ale nevím, posuďte sami. Nejsem si však jistá, že ten, kdo se narodil v létě, si letos léto pochvaluje.

Zeptala jsem se umělé inteligence, zda mě paměť o mimořádném létě roku 1976 neklame. Opravdu ne. Nazvala je skutečně teplotně výjimečným. „Často se o něm mluví jako o jednom z nejteplejších a nejsušších období v moderní historii Evropy, zejména ve Velké Británii a některých částech střední Evropy, včetně tehdejšího Československa. V některých částech Evropy teploty přesahovaly 30 °C po dobu několika týdnů, což bylo pro tyto oblasti nezvyklé.

V Británii byla vlna veder obzvláště výrazná, s teplotami často přesahujícími 35 °C, což vedlo k suchu a vážným problémům s vodou. Vlna veder trvala několik měsíců, od června do srpna. V některých regionech pořádně nezapršelo po dobu až šestnácti týdnů.“

Tak vidíte! V roce 1976 byla vlna veder neobvyklým jevem, zatímco dnes se stále více stává součástí běžného klimatu.

Jistě si vybavíte, že teplotní rekordy překonalo i léto roku 2015. Psala jsem tenkrát knihu a bylo tak strašné vedro, že jsem hledala v bytě místo, kde se zchladit. Našla jsem je v koupelně. Teploty od konce června do srpna dosahovaly často 35-40 °C.

I následují léto (2016) bylo dalším v řadě teplých letních období, které odborníci spojují s globálním oteplováním. Tento rok se často zmiňuje v kontextu narůstající frekvence a intenzity vln veder.

No a pochopitelně nemůžeme zapomenout na léto roku 2018. Vedra od května do září.

Je nad slunce jasné, že tohle léto završí sérii dlouhotrvajících, nesnesitelně horkých dní v posledních letech a jen doufám, že příští rok si zase trochu odpočineme. Už to totiž vypadá tak, že se mnozí začínáme léta bát. Kde jsou ty časy, kdy jsme se ho nemohli dočkat? Nebo je to jen problém nás, starších?

Část lidí se snaží uniknout vedru tím, že se doma zavře, stáhne žaluzie, pustí klimatizaci nebo ventilátor. Potřebuje se tedy zabavit. Pro masochisty bych měla několik tipů na filmy o horkém létě.

Angry Men (1957)

Film se odehrává v dusné soudní síni během horkého letního dne. Téma veder přispívá k napjaté atmosféře, kdy 12 porotců diskutuje o vině či nevině obžalovaného. Vedro symbolizuje rostoucí tlak a intenzitu mezi postavami.

Do the Right Thing (1989)

Film zkoumá rasové napětí mezi místními obyvateli během jednoho extrémně horkého dne v brooklynské čtvrti. Vedro zde hraje klíčovou roli, protože přispívá k eskalaci konfliktu, který vyvrcholí násilím.

Dog Day Afternoon (1975)

Film založený na skutečných událostech, vypráví o bankovní loupeži, která se odehrává během horkého letního dne v New Yorku. Vedro umocňuje zoufalství a stres hlavních postav, zatímco situace se stává čím dál chaotičtější.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz