Hlavní obsah
Aktuální dění

Kdo opravdu prohrál evropské volby? Přece levicový volič

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: unsplash.com

„Peníze hýbou světem, svět se točí, svět se točí“ (hit z filmu film Cabaret 1972)

Volby prohrál levicový volič, ačkoli má pocit, že ne. Ti, co chtěli volit demokratické strany, měli na výběr, levicoví voliči bohužel ne a jejich pocit výhry je jen blamáž.

Článek

Jak tedy evropské volby dopadly v České republice? Jako každé jiné - pro někoho dobře, pro jiného špatně. Voliči ANO, komunistů a Přísahy s motoristy jsou spokojeni. Nespokojeni, jak se zdá, jsou voliči demokratických stran. Je třeba si ale připomenout, že každé volby většinou odnesou vládnoucí strany. V těchto volbách do Evropského parlamentu přišla ODS o mandát, Piráti o dva, Starostové čekali víc, spokojená může být jen TOP 09.

A přece je to jen zdání. Šéf ANO Babiš se kasá, jak porazil pětikoalici, ale čísla mu odporují. ANO má 26,1 procent hlasů a sedm mandátů, pětikoalice získala 38,1 procent a 9 mandátů… Akorát Babiš konečně zavětřil možnost spoluvládnutí s Přísahou a komunisty, přejmenované na Stačilo.

No, já mu pocit vítěze přeju, vnímám ho tak, že mu stejně o nic jiného nejde. Vyhrávat, skupovat, ovládat. Jednou je napravo, pak uprostřed, je-li situace vhodná, klidně jde doleva, ale jen slovně. Pro mě není věrohodný. Jeho politiku vnímám jako obyčejný politický marketing. Zásadně podle průzkumů. Vzpomeňme na jeho zrádcovské řeči v prezidentské volební kampani, že nemáme podporovat Ukrajinu v jejím boji proti agresi Ruska, které chce expandovat i za její hranice – a jak ho moderátor debaty nachytal, když se ho zeptal, zda by tedy coby prezident neposkytl pomoc sousedním Polákům v případě napadení. Dostal se do pasti, kterou si sám připravil. Jsme-li členy NATO, řeči, jaké vedl, jen aby se zavděčil části voličů, kteří zapomněli na Sudety darované evropskými lídry Hitlerovi, jsou nestátnické a nehodné adepta na úřad prezidenta.

V Bruselu jeho poslanci hlasují pro Green Deal, v Praze proti němu Babiš brojí.

Hraje si na levicového politika, ale klidně odhlasuje s ODS vyšší příjmy pro bohaté. Co jiného bylo zrušení superhrubé mzdy? Zaměstnanci s nízkými platy na tom nevydělali nic a státní pokladna přišla o zhruba osmdesát miliard.

Marně přemýšlím, co vlastně ANO nabídlo levicovým voličům. Nic, akorát zničilo sociální demokracii.

Voliči středu a mírně napravo mají na výběr. Navíc vláda pětikoalice nedělá ostudu doma ani ve světě. Místy ztěžka se snaží napravit, co Babiš v předešlých dvou vládních obdobích zpackal, ačkoli vládl z velké míry v době konjunktury. Za vyprázdnění státní pokladny ho neomlouvá ani covidová pandemie. Každý hospodář má jednat uváženě a myslet dopředu. Takto jsme museli uvažovat všichni, kdybychom se vydali z peněz, kdo by za nás platil účty? Babiš rozhodně ne.

Schválně, jestlipak vyjmenujete aspoň pět zásadních, zemi prospěšných počinů, kvůli nimž státní kasu hnutí ANO vyplundrovalo? Vynechte, že zvedlo výplaty důchodcům, to všichni víme, o ničem jiném nemluví.

Takže tato vláda pomalu ale jistě peníze do státní pokladny vrací - nevděk za některé kroky by na jejím místě sklízela každá jiná vláda. Nejvíc naštvaní jsou levicoví voliči, a tak si zvolili ANO.

Oligarcha ale nemůže být jejich dobrá volba!

Volili ho i zaměstnanci podniků spadajících do Agrofertu? Asi jsou spokojeni s pracovními podmínkami a platem, o čemž ale pochybuji. Oligarcha nemůže hájit zájmy lidí závislých na platech v jeho podnicích.

V Ruském deníku Anny Politkovské jsem četla zajímavou definici oligarchy: „…Kdo je to oligarcha? To je člověk, který si cpe kapsy za pomoci machinací včetně daňových úniků, člověk, který je schopný partnera podrazit, který se neomaleně cpe do politiky a korumpuje úředníky, strany, poslance.“

Babiš se sice chlubí miliony zaplacenými jeho firmami na daních, ale pověst, kterou si buduje, stále zpochybňují soudy ohledně machinací kolem Čapího hnízda nebo koupě nemovitostí ve Francii. Až oba soudy definitivně skončí, uvidíme, jak čestně nakupoval, zatím jsme plni pochyb.

Co dodat? Levicový volič potřebuje stranu s lídry, pevně a poctivě ukotvenými, bytostné sociální demokraty, proboha ne komunisty!!! Tím už bychom si měli být všichni, kdo jsme je zažili, jisti! Levicoví voliči potřebují stranu, která bude hájit především zaměstnanecké zájmy a zájmy malých podnikatelů, bude se snažit o to, aby střední třída posilovala (jakpak je to u nás?). Stranu, která prosadí na evropské úrovni důstojnou minimální mzdu, aby každý, kdo pracuje, ať dělá cokoli, mohl žít důstojný život. Stranu, která bude hlídat dodržování potřebných zákonů na ochranu zaměstnanců, dodržování pracovní doby a pracovních smluv. Stranu, jejíž program bude souznít s potřebami levicově orientovaných voličů.

Zajímalo by mě, zda se za tohle budou bít Přísaha a ANO. O straně Stačilo už nehodlám ztratit ani slovo. Žila jsem pod komunistickou vládou třicet osm let a než komunisty, raději bych volila nemít už patnáct let svoji liberální stranu, jíž důvěřuju, lidovce. Jé, ty ne, jsou moc homofobní…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz