Hlavní obsah
Názory a úvahy

Když neumí premiér vyhazovat lidi, ať si pozve George Clooneyho

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Vyhodit někoho z práce není moc příjemná záležitost, jak pro toho, kdo vyhazuje, tak pro zaměstnance. Vyhodit někoho s grácií, vkusem, ohleduplně je navíc obrovské umění, nedostupné našemu premiérovi.

Včera měli novináři, sociální sítě, fanoušci i odpůrci vlády, koalice, ODS, Pirátů žně. Postaral se jim o ně sám premiér způsobem, jakým se ve vládě zbavil Ivana Bartoše.

Článek

Vyhodit podřízeného je hodně náročná disciplína. Vím, o čem mluvím, vedla jsem redakci a musela to občas udělat. Napřed pohovorů, pak trojí písemné varování. Snažila jsem se, aby se na vyhazov dotyčná měla čas připravit. Nikdy mi z toho nebylo dobře, ještě několik dní poté jsem měla zvýšený tlak.

Včera se takhle asi cítil premiér vlády Petr Fiala, když měl vyhodit ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Celý den jsem sledovala diskuse jak na sociálních sítích, tak v médiích, o tom, jak se mu to nepovedlo. Nikdo nekritizoval, že to udělal, kritizovalo se, jak to udělal. Nedokázal předsedu Pirátské strany vyhodit z očí do očí, i když měli ráno schůzku. Nechal ho ztrapnit se před novináři, jimž Bartoš oznamoval, že „makáme“ dál… Pak, místo aby dodržel zavedená pravidla pro důstojné odvolání ministra, Bartošovi premiér zavolal, že s ním končí.

To byly žně! Pro média, sociální sítě, fanoušky i odpůrce Pirátů, ODS, pětikoalice, jednotlivých protagonistů! Přitom stačilo tak málo! Zachovat noblesu, vkus ale i rozvahu a také úctu k někomu, s kým spolupracoval.

Že by netušil, co bude následovat? Tomu se mi nechce věřit. Petr Fiala je vystudovaný politolog, profesor, navíc leader významné politické strany. Měl by přece myslet na víc kroků dopředu.

Napadlo mě přitom, že až to bude chtít udělat opět – třeba k tomu bude ještě tlačen, když už ukázal, že se toho nebojí, že by se měl podívat na film z roku 2009 s názvem Lítám v tom, nebo zavolat do Hollywoodu herci, který v tom filmu hraje hlavní roli. Jmenuje se George Clooney, třeba by mu poradil, co jeho postava ve filmu bravurně zvládala.

Jmenovala se Ryan Bingham a specializovala se na tzv. downsizin, jinými slovy propouštění lidí. Bingmah létal po celý Spojených státech a vydělával si tím, že za šéfy firem vyhazoval zaměstnance. Protože mu na nich nezáleželo, dělal to profesionálně – chladně a jednoznačně, ale snažil se udělat to jakoby soucitně. Měl připravené projevy plné empatie, až dostal dotyčného do stavu, že mu svůj vyhazov podepsal. Bingam pak spokojeně nasedl do letadla – business class, na kontě mu přibyly nalítané míle, dal si občerstvení, protože inkasoval slušnou sumu, a už se připravoval na další takovou práci.

Píšu to jen proto, že si myslím, že premiér včera nevyhazoval jen tak někoho. Vyhazoval koaličního ministra, předsedu strany a vicepremiéra. Mohl to udělat důstojněji, jak pro svoji pověst, tak pro pověst vlády. Víc k tomu nemám co dodat, každý šéf má právo zbavit se podřízeného, s nímž není spokojen. Jde jen o tu formu a o to že jsme mohli být ušetřeni takového morálního rozkladu dosud fungující vlády.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz