Hlavní obsah
Jídlo a pití

Marná snaha objevit chuť a vzhled chleba a rohlíku z dětství

Foto: pixabay.com

Kdo by neměl rád chleba! A jak je dnes těžké si vybrat z tolika druhů, chutí, vůní, s éčky a dalšími zbytečnostmi v něm. Taktéž rohlíky. Přitom je to tak snadné - stačí mouka, kvásek, sůl, kmín, voda…

Včera jsem se dozvěděla, že je kromě apríla i Den kynutého těsta. Nenašla jsem ale původ tohoto svátku, jen domněnky, že si ho vytvořilo společenstvo kuchařů a pekařů, odborných i laických.

Článek

Abych svátek oslavila, rozhodla jsem se něco upéct. Něco nevšedního, co jsem dosud nezkusila. Umím s kynutým těstem pracovat, peču dvojctihodné koláče i Honzovy buchty, chleba, mazance, vánočky. Vše peču, jak se říká od oka, jen na splétání vánočky ze šesti copů potřebuju video, i tak mi to nejde. Takto totiž pletou vánočku profíci. Z devíti je to hračka, ze šesti hlavolam.

Foto: Olina Táborská

Karlovarské rohlíky se povedly, skoro připomínají ty mastné…

Vánoce ale byly nedávno, blíží se Velikonoce, to budu péct mazance a jidáše, tak upeču rohlíky, řekla jsem si a našla recept na karlovarské, které mi připomínaly rohlíky z mého dětství. Říkalo se jim mastné. Obyčejný rohlík stál tuším třicet haléřů a mastný pětatřicet. Doteď vidím své mastné prsty po jeho snězení. Už jsem ho nikdy nikde neobjevila, marně se různí pekaři nebo pekárny snažily připodobnit svůj výrobek tomuto. To se týká i chleba. Kupovali jsme bochník ob den, stál tři koruny a já pro něj chodila do obchodu. I když jsem věděla, že budu potrestaná, nedokázala jsem cestou domů nesnít patku. Bože, to byla dobrota! Ani tuto chuť, konzistenci, tvar jsem už nikdy nikde nenašla, a to jsem se zapojila do tzv. pekárno mánie, jakmile s tím někdo začal. Pěstovala jsem si svůj kvásek, pekla chleba, pekly kamarádky, porovnávaly jsme, ale ani jedna z nás se netrefila do chuti, vůně a vzhledu chleba našeho dětství. Dodnes netuším, v čem to je. Peču chleba z vlastního kvásku, kupuju mouku od mlynáře, sůl a kmín jsou pořád sůl a kmín. Snažila jsem se a hledala články, listovala v kuchařkách. Nic. Tak si říkám, zda to není jen v mé hlavě.

Když si vzpomenu na ten chleba, a na ten mastný rohlík, blaženě se usměju. Milosrdný čase, buď pozdraven a s ním i práce všech lidí, kteří se ve své kuchyni snaží o co nejchutnější pečivo. Je to práce nezdárná. Než těsto zamísíte, než vykyne, pak piplačka třeba s těmi dvojctihodnými koláči. Horko v kuchyni, ale potom dáte na tác pocukrovaný výtvor, rodina se sejde, zavoní káva, sedíte spolu, povídáte si… Jsou to jedinečné okamžiky a vy, kteří jste přispěli bábovkou, koláči, štrůdlem, čímkoli, na tom máte svůj podíl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz