Hlavní obsah
Rodina a děti

Tomu se říká vracení lásky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: unsplash.com

Láska má mnoho podob. O jedné z nich je tento článek.

Kultura země a každého jejího obyvatele v sobě zahrnuje i úroveň péče o ty, co se o sebe už nemohou postarat. Nemám na mysli jen zdravotně handicapované, ale i seniory.

Článek

Moje generace není v této zemi příliš populární a obecně, až na jednotlivce, nepožívá žádnou autoritu. Příčin je víc, zmíním dvě: Pocit nárokovosti některých seniorů bez ohledu na budoucnost jejich potomků a neochota odsuzující veřejnosti hledat příčiny takového chování. Snadnější je osvojit si černobílé vidění a přidat se na tu či onu stranu. Nazvu to povrchností.

Chci být shovívavější a poukázat na to, že se moje generace především blíží ke konci své cesty. A kdyby jen to! Taky se neodvratně loučí s těmi, kdo jim dali život. O těch chci dnes pozitivně napsat.

Jak jde čas, zvyšuje se nenápadně i příspěvek na tuto péči. Stát se konečně snaží poskytnout nějaké výhody i pečujícím. Roky, strávené místo v zaměstnání v péči o rodinu, už jsou alespoň započítávány do odpracovaných let při výpočtu důchodu.

Jak se říká - nemusí pršet, stačí když kape. I v tomto ohledu spíš kape než prší, a tak je rozhodnutí odejít z práce a stát se pečovatelkou - pečovatelem rodiče, odvaha a zásluha.

A tak dnes vyjadřuju obdiv třeba kamarádce, která opustila práci a věnovala se oběma nemocným rodičům. Tatínek už odešel. Poslední týdny jeho života se snažila nenechat ho v nemocnici ani o den déle, než bylo nutné.

Skláním se před přítelkyní, která rovněž nechala být zaměstnání a vzala si k sobě těžce nemocnou maminku, která měla rakovinu a Parkinsona. V obýváku to u nich vypadalo jak v nemocničním pokoji. Spolupráce s mobilním hospicem fungovala skoro bez zádrhelů. Maminka se posléze změnila ve velké dítě. Zemřela v náruči své dcery.

Donedávna jsem prožívala s jinou kamarádkou a její sestrou péči o 90tiletého tátu. Do 86  žil ve svém bytě, pak asi rok a půl v domově pro seniory s velmi kvalitní a drahou péčí. Během covidu si ho k sobě vzala jedna z dcer. Měl je stále nablízku obě včetně odborných pečovatelek, které holky tátovi za příspěvky od státu dopřály.

Když zemřela moje teta, chyběl jí týden do pětadevadesáti. Staral se o ni syn. Jednou jsem chválila, jak mají v bytě uklizeno. „To on,“ řekla teta a  láskyplně se podívala ke dveřím synova pokoje.

„Představ si, že pere i záclony,“ dodala pyšně.

Teta si potrpěla na parádu a na laboratorní čistotu v bytě. Nikdy nestrádala ani v tomto ohledu.

Mohla bych tu uvádět další příklady, ale končím. Chtěla jsem jen napsat, že toto je vracení lásky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz