Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vláda obstála. Buďme rádi, že nevládne chaotický mikromanažer Babiš

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ludvík Hradilek; licence Creative commons CC BY 4.0 DEED

Krizová komunikace současné vlády v době povodní je příkladná a Babiš by se mohl učit.

Povodňová situace v naší zemi je bezprecedentní a pro mnoho lidí, kteří řeší existenční problémy, je politika aktuálně zcela nepodstatná. Přesto jsou to ale právě politici, kteří museli a budou muset na tuto krizi reagovat a řešit i budoucí opatření.

Článek

Voda má tak ničivou sílu, že se na obranu proti jejímu pustošení bohužel nikdy nejde stoprocentně připravit. Žijeme v době, kdy je většina velkých staveb blokována nejrůznějšími ukřičenými ekologickými spolky, a proto ani není jednoduše možné postavit přehrady a zátarasy všude tam, kde by to bylo užitečné. I kdyby se to ale podařilo, tak ani to by nedokázalo škody zcela eliminovat - podívejme se na Polsko, které nám mnoho lidí dává za vzor v kontextu rychlého technologického vývoje a odbourání byrokracie. Naši severní sousedé řeší snad ještě fatálnější problémy než my sami, protože proti přírodě zkrátka v některých extrémních případech bojovat nelze. Naše země ovšem byla na povodně poměrně dobře připravena a reakce všech složek státu je od začátku katastrofy naprosto vzorová.

Krizová komunikace vlády je zcela ukázková

Současná vláda to v posledním období schytává ze všech stran a kritika se valí i na samotného premiéra Petra Fialu. Ač je v mnoha případech neoprávněná, je nutno přiznat, že předseda vlády k ní sám přispívá svou někdy až letargickou komunikací, kterou se moc nehodí do dnešního dynamického politického světa - nepotrpí si na velká gesta a kontroverzní prohlášení, což způsobuje, že v očích některých voličů působí jako od reality odtržený technokrat. Aktuální situace ale ukazuje i pozitivní stránky tohoto povahového rysu, protože v krizi, jejíž řešení si především vyžaduje odbornost, nemá Fiala žádnou tendenci strhávat pozornost na sebe a tím umožňuje celému aparátu bez většího tlaku systematicky pracovat.

Myslím si, že premiér a čelní představitelé vlády obecně, dokázali najít jakýsi komunikační balanc, který současná situace vyžadovala. Samozřejmě je nutné vydat nějaká prohlášení, uklidnit občany a coby největší osobnost vlády jaksi zaštítit její celkovou činnost. Určitě je dobře, že se premiér i s ministrem vnitra Vítem Rakušanem vydali do postižených regionů osobně. Někdo sice může kritizovat, že jde o lacinné gesto, ovšem měli bychom si uvědomit, že politika je právě o gestech - Fiala i Rakušan musí situaci uklidňovat, dodávat lidem odvahu a dát jim pocit, že v tom nejsou sami. Kdyby si oblékli montérky a šli odhazovat bahno, bylo by to sice záslužné, ale k řešení krize by tím přispěli naprosto minimálně.

Právě díky klidnému a nenápadnému lídrovství Petra Fialy tak dostávají možnost vyniknout specializované složky státního aparátu a ministři, v jejichž gesci by daná problematika měla být. Premiér se ani nesnaží tvářit, že se z něj přes noc stal expert na protipovodňová opatření a nepouští se do žádných velkopanských řečí o tom, jak konkrétně by se celá situace měla řešit. A právě toto je znak dobrého manažera - pokud musíte každou jednotlivost řešit sami, ke všemu se vyjadřovat a své podřízené kontrolovat na každém kroku, pravděpodobně to znamená, že jste si vybrali neschopné zaměstnance a to vypovídá spíše o vašich špatných schopnostech. Naopak Petr Fiala své vládě a jednotlivým resortům evidentně věří a neplete se jim do práce - když je to potřeba, ihned je podpoří, ale necítí nutkání nijak zasahovat do jejich práce.

Nabízí se paralela na Babiše - byl by z něj expert na povodně?

Paměť našeho národa je sice krátká, ale většina z nás by si mohla pamatovat, jak to vypadalo během nedávné pandemie koronaviru. Andrej Babiš sice čelil bezprecedentní výzvě, které naše země nikdy předtím nečelila, ale přesto ji nezvládl - respektive naše země se naštěstí z této krize vzpamatovala, ovšem bylo to spíše navzdory Babišově vládě a ne díky ní. Pokud si vzpomeneme, jak tehdy řízení státního aparátu ze strany expremiéra vypadalo, asi si dovedeme alespoň částečně představit, co bychom zažívali dnes, kdyby byl stále u moci. Za sebe mohu říct, že za všechny povodněmi postižené spolubčany jsem rád, že je aktuálně premiérem někdo jiný, protože to zvyšuje šanci na efektivní řešení krize.

Babišův styl vládnutí se vyznačoval tím, že z něj rázem byl expert na všechno, aby na sebe strhl veškerou mediální pozornost. Ačkoliv nevěděl vůbec nic o zdravotnictví, měl tendenci dělat všechna zásadní rozhodnutí, někdy i odborníkům navzdory. Kdyby alespoň ve svých rozhodnutích byl konzistentní, možná by se to dalo nějak obhájit, ovšem Babiš měl spíše tendenci chaoticky měnit různá nařízení, uvolňovat a zase vracet restrikce a státní aparát se stal pod jeho vedením tak nepředvídatelným, že člověk vůbec netušil, co se na další tiskové konferenci dozví. Expremiér měl sklon dělat ze sebe hvězdu, strhával na sebe veškerou pozornost, ale jakmile se něco nepovedlo, odmítal převzít osobní odpovědnost a místo toho odvolával ministry, kteří ale pod ním neměli žádnou reálnou moc.

Kdyby tedy předseda hnutí ANO byl dnes stále premiérem, asi by celá situace vypadala znatelně jinak. Určitě nepochybuji o tom, že by také vyrazil na postižená místa, ale jako bonus bychom se určitě dozvěděli, co přesně by udělal on lépe, jak minulá vláda zanedbala přípravy a vše by doprovodil svým odborným názorem na to, jak se bude situace dále vyvíjet. Zároveň by určitě následoval nějaký populistický slib plošné podpory podobné té, kterou vymyslel během koronaviru. Tedy otevřít státní pokladnu a začít rozhazovat peníze, jenom aby si získal nějaké další voliče. Samozřejmě nevíme, jak bude v tomto ohledu postupovat současná vláda, ale chci si myslet, že bude mít daleko koncepčnější přístup, pomoc bude více adresná a bude mít daleko větší efektivitu. Neříkám, že by se stát měl na postižené oblasti vykašlat, ale pomoc musí mít smysl - nahodile rozdat peníze těm, kteří si o ně zažádají, rozhodně koncepční pomocí není a přesně to by dle mého názoru udělal Babiš.

Opozice se bojí voleb a má proč

Z řad opozničních politiků zaznívají hlasy, že by se měly odložit krajské volby, které se mají konat tento pátek a sobotu. Z jedné strany tam jsou logické argumenty, že někteří lidé mají jiné starosti, než jít k volbám a tím může utrpět celková volební účast v regionech, které byly povodněmi postiženy. Na druhou stranu si myslím, že kvůli tomuto problému klesne volební účast v celkovém kontextu maximálně o desetiny procent a kdo bude chtít volit, ten si cestu k volebním urnám tak či tak nalezne. Osobně v těchto hlasech vidím spíše jiný podtón - opozice totiž moc dobře vidí, že vláda krizi zvládla bez diskusí velice dobře a musí to vidět i její odpůrci. I ti největší kritici Petra Fialy budou jen těžko hledat konkrétní kroky, které by mu mohli vytknout - ano, nějaké nakonec asi naleznou, ale vláda určitě dokázala úspěšným zvládnutím krize zvednout své preference.

Dá se očekávat, že ačkoliv jsou ty nejhorší povodně omezeny jen na několik krajů, bude mít jejich řešení v kontextu voleb celostátní efekt. Ano, i jednotliví hejtmani mohou svou chytrou komunikací a aktivní pomocí získat nějaké politické body, klíčový je ale především fakt, jak situaci zvládá vláda na celostátní úrovni a to pomůže všem politikům, kteří v regionech kandidují pod hlavičkou Spolu (případně pouze ODS). Hrát roli to pak může v krajích, kde bude souboj o hejtmana velice vyrovnaný, ať už jde například o Středočeský nebo Jihomoravský kraj - tam mohou i jednotky procent výrazně zamíchat povolební situací a mohou pomoci vládnímu kandidátovi k tomu, aby dokázal sestavit funkční vládu. Ani se nemusíme bavit o tom, že například v Jihočeském kraji, kde je krizová komunikace Martina Kuby na velice vysoké úrovni dlouhodobě, mu tato krize může pomoci dokonce i více, protože jako hejtman má v regionu vybudovanou tak silnou pozici, že ani nepotřebuje podporu ze strany vlády.

Naproti tomu opozice je v situaci, která není úplně záviděníhodná - kritizovat vládu může jenom poměrně těžko, protože reálně není za co, a mohlo by se stát, že by se jí podobná kritika vrátila jako bumerang. Někteří umírněnější voliči hnutí ANO, kteří nejsou tak sektářsky věrní Andreji Babišovi, určitě upřednostní, když opozice ukáže jistou sounáležitost a nebude vládě házet klacky pod nohy. Hnutí ANO a například i SPD tak musí tiše koukat, jak vláda na celé situaci získává politické body a nemohou s tím vůbec nic dělat. Sami se na řešení moc podílet nemohou a to jim svazuje ruce. Pak tu ale máme jiné experty, jako třeba kandidáta do Senátu za koalici Stačilo! Jana Skalického, který začal konspirovat, že vláda situaci zveličuje, aby lidi vystrašila a ovlivnila výsledek voleb. Nutno ale mít na paměti, že koalice Stačilo! jsou jenom přebarvení komunisté a ti se neštítili i horších věcí než je lhaní - třeba zabíjet nevinné lidi. V tomto kontextu je pak zlehčování povodní ještě poměrně slabé kafe.

Pro vládu, která v posledních měsících rozhodně neměla na růžích ustláno, tedy jde o vážnou situaci, která se ale může paradoxně ukázat být poměrně prospěšnou. Nejednou jsme zažili krizi, která dokázala obrátit veřejné mínění tím či oním směrem a Petr Fiala se svým kabinetem to tentokrát rozhodně uchopil za pravý konec. Počkejme si ještě na to, jakým způsobem budou řešit podporu postižených oblastí, pokud ale zvolí koncepční přístup, bude to na podrtrženou jedničku.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz